Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
asau konuyu çok güzel açıklamışsınız. Hayran kaldım yazınızı okurken :D
Genelde yorum yapmayanlardanım kitaplar tabii ki yorumu hak ediyor ancak çok fazla diğer kişileri etkilemeyi sevmiyorum çünkü yorumlara bakarak aldığım kitaplar beni hayal kırıklığına uğratabiliyor. Bu biraz da benim tarzımla ilgili fantastik sevmiyorum aşırı aşk sevmiyorum çok ağır kitaplar okuyamıyorum daha polisiye veya sonu merak uyandıranlar dikkatimi çekiyor. Sonunu yazan insanlar gördüm bu yüzden artık yorumlar o kitabı alıp almamamda beni etkilemiyor. Aslında puanlama da çok garip bir olay neye göre puan? Bizim o anki ruh halimiz bile puanı etkiliyor .İster istemez karşılaştırmaya dahi gidiyorum 7 verdiğim iki kitaptan biri beni daha çok etkilemiştir niye ikisine aynı vermişim diyorum.
Siteyi hangi amac ile kullandigim ile alakali bir durum. Ben baskalarina yardimci olmaktan cok, kendim icin bir not defteri gibi kullaniyorum.Hangi kitabi okudum, hangisine kac puan verdim vs.
Aslina bakarsaniz baskalarinin puanlari ve yorumlarini pek ciddiye almiyorum bu konuda. Sonucta bunlar hep kisiden kisiye degisen seyler. Benim icin onemli bir kriter ortak kutuphane olayi. Eger bir kisinin kutuphanesinde benim icin "olmazsa olmaz" dedigim kitaplar varsa, kutuphanesindeki diger kitaplara bakmaya basliyorum. Bence yorum ve puandan daha etkili bir yontem.
Ayrica yorumlara ,okumadigim bir kitap icin bakma taraftari degilim. Turkce'de tam karsiligini ne kullanacagimi bilmedigim "spoiler" olayi var. Maalesef bir cok kisi kitabi yorumladigini sanirken lise kitap ozeti tadinda yaziyor. Kitap hakkinda ne kadar surpriz varsa dokup saciyor. Ondan sonra o kitabi okumanin da bir tadi yok.
Bunca yazdim, "ozet gec sevgili arkadasim" diyen kibar okuyucular icin: Useniyorum, oyleyse yarin.
Ben bu konu hakkında şöyle düşünüyorum. Kişi, okuduğu her kitap hakkında mutlaka yorum yapabilecek en az bir bilgiye sahip olur. Ve bunu anlatıma dökmek bazılarına göre kolay bazılarına göre zor bazılarına göre de sıkıcı veya boş iş gibi gözükebilir. Ama burada önemli olan şey, öğrendiğin bilgiyi başkalarına aktarmaktır. Bir zaman sonra bu paylaşım arttığı zaman, yorum yapma kabiliyetinin de arttığını kişiler fark edecektir diye düşünüyorum. Okuduğumuz her ne ise onları aktarmalıyız, ancak bu şekilde edebiyatımızı ve dil hazinemizi genişletebiliriz.
Elimden geldiğince yorum yaparım ama çoğu zaman yapmıyorum çünkü okuyucu için detaya girmekten korkuyorum
Düşündüm ve bir neden bulamadım. Haklısın. Bundan böyle yorum yazmaya dikkat edeceğim.
ben puanlamamı yaptıktan sonra değerlendirmeleri şöyle bir okuyorum..eğer benim düşüncelerimi içeren yazı varsa o yorumu beğenip geçiyorum..aynı şeyleri yazmış olmanın anlamı yok bence.ama kitap için az değerlendirme yapılmışsa ben de mutlaka düşüncelerimi yazıyorum okumak isteyenlere az çok bilgi olsun diye.
bence yorum ve puanlara aldırmamak lazım her kitap her kişide farklı duygu uyandırabilir kimsenin beğenmediği bir kitap sizin ve bizim o anki ruh halimiz ile bağlantılı olabilir ve biz o kitabı çok beğenebiliriz bu durum tam tersi içinde geçerli ben her kitabı öğrenilecek bir bilgi vardır felsefesi ile okurum kim ne demiş fazla ilgilenmem
Çoğu kişi kitabı okuyor ve puanlama yaparken yorum yapmaya gerek duymuyor, ben yorumlamanın okuyucunun kitaba verdiği değer açısından açıklayıcı ve bilgilendirici olacağı için olmasının başka okursever arkadaşlara yardımcı olacağını düşünüyorum. Ve hatta yorum yapan arkadaşların puanlamaları ayrı olarak değerlendirilmeli.
Peki siz bu konuda neler düşünüyorsunuz? Neden kitaba yorum yapılmadan geçilirki, kısa bir değerlendirme okuduğumuz kitap için çokmu fazla?