Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Bazı insanlar kitap okuma eylemini bir şeyler öğrenmek için yapar. Ben buna hiç katılmıyorum. Bir şey öğrenmek isteyen gitsin ansiklopedi okusun. Ben kitabı keyif aldığım için okurum. Bütün gün yoğun geçtiyse uzanır bir saat kitap okuyup dinlenirim. O yüzden de okuduğum her kitabı (bir kaç istisna hariç) bayıla bayıla okumuşumdur hep. Bu işi keyif almak için yaptığımdan tam tarzım olan şeyler okurum hep. Dibine kadar kurgu kitaplar okuduğum için de çoğu arkadaşım benim tarzımı hiç sevmez :D Sıkıntıdan patlayarak hatta kusarak Ahmet Hamdi falan okuyacağıma, zerre bir şey öğrenmeden deli gibi bir bilimkurgu okumayı tercih ettim hep. Şu 'bir şey öğrenmek için kitap okuyan'lara göre ben aslında hiçbir şey okumuyor bile olabilirim, ama çok okuyorum :D
Bazı insanlar mutsuzluğunu kitaplarla gizler, bazıları yalnızlıklarını kitaplarla gizler, bazı insanlar sadece okumak istedikleri için okur, bazıları aşık olduğu için bu böyle uzar gider ama sanırım en çokta yalnızlığımızı kitapların kalabalığında unutabilmek için okuyoruz... Aslında hepimiz kalabalık gözüken yalnızlarız, her birimizin büyük bir yalnızlığı var. Kabuğuna çekilme ihtiyacı duyduğu yalnızlığı... İşte o yalnızlıkları karşılayan tek şeyde içinde kendimizi bulduğumuz, karakterlerin gerçek dünyada nefes alan her şeyden daha çok bizim yanımızda olup yalnızlığımızı sildiği için sanırım kitap okunuyor... Fakat dediğim gibi bunun birçok milyonlarca sebebi vardır, sadece benim şahsi fikrim bu yönde. :)
Kainatta ve insan ruhunda,zihninde nedensiz elbette hiçbir şey yoktur.Okumaya neden başlar insan?Önce zorunluktan ya da merak duygusundan.Sonra okudukça öğrenir.Bilinmezlikler her zaman ilgisini çeker insanın.Bilinmezlikleri bildikçe,Olunmazlara eriştikçe daha da çok okuruz.Bilinmezliklere gizemlere uzanan en kısa yoldur okumak.Ya da bilinen bir mefhumun aslında bilinmediğini gösterir bize.
Valla ilkokul 2.sınıftaydım. Hasta olduğum için okula gidememiştim o gün. Sobanın yanındaki kanepede yatıyordum. Babam elinde 2 çanta ( Türk ve Dünya Klasikleri ) kitapla odaya girdi sana hediye aldım diyerek elime tutuşturdu kitapları. Odur budur kitap okurum ben. Nedenini de merak etmedim doğrusu.
hiçbir şey tam olarak ak ve kara değildir bence ak ve kara dışında . anne sütünün nasıl her yıl gazetelerde yeni bir faydası keşfediliyorsa kitap okumanın da o kadar farklı güzellikleri iyilikleri olabilir . bir kitap diğerine göre daha az önemsiz ya da kötü değildir bence . kurgu kitapları olan romanlar şiirler hikayeler çok güzel çok iyi de ... temel bilimler dediğimiz konularda eksikliğimiz varken nasıl tam olarak faydalanabiliriz diğerlerinden ? mitoloji okumadan , incil ve felsefe tarihini okumadan niçe okuyorsak burada bir anormallik olabilir mi ?
" eğer söylenenlerle ilgili değilseniz ne diye uğraşıyorsunuz ? *** uğraşıyorsunuz çünkü hayatınız kıskançlık ve azapla dolu . bir yanıt bir anlam bulmak istiyorsunuz ! bir anlam bulmak istiyorsanız tüm dikkatinizi verin . güçlük hiçbir şeyde ciddi kelimenin tam anlamıyla ciddi olmamanızdan kaynaklanıyor ! *** "
bütün bu uğraşlarımız arkadaşlar bir yanıt bulmak endişesinden kaynaklanıyor galiba . bu yüzden tüm dikkatimizi verelim . batı cephesinde yeni bir şey yok okumak kadar eğlencelidir mantık çalışmak ... dört beyaz gecenin hikayesi de olasılık teorisi bilmek gibi ...
:)
Edebi eserler üzerinden konuşursak, bir romanda birbirinden farklı bir çok karakter tüm çıplaklığıyla karşımızda duruyor. Başka hiç bir sanatta insanların iç dünyası bu kadar net yansıtılamaz. Aslında her bir karakter kendilerini bize daha güzel anlatabilmek için yarışıyor diyebiliriz. Bu da bana çok çekici geliyor.
Kitap okumak insanın etrafında olan bitene bakışaçısını etkiliyor,hayata dair tatmadığımız hazları hayal edebilmemizi gidemediğimiz,göremediğimiz yerleri bir nevi ziyaret etmemizi sağlıyor.Ben şahsen hayata dair hala çok tecrübesiz olduğum kanısındayım,bir de buna 12 yaşındaki çocuğun açısından bakmak var tabi.Kitap okumak başkalarının tecrübelerine tanık olmak,hayata onların gözlüğünden bakabilmekse şayet ben de tecrübe eksikliğimi kapatabileceğimi hissediyorum.Tabi bilgisayar internet bunlar tamamen farklı şeyler,bilmiyorum E-Book çıktı çıkalı saatlerce o ekrana bakan birileri var mı da bence bir kitabın yerini tutamaz.Niçin yiyoruz benzetmesi güzeldi,kitap-müzik bunlar ruhun gıdasıdır aksatmamak lazım.
Kitap okumayı bir nevi kaçış olarak görenlerin yanında kendini bulanların gereksinimi denebilir kitap okumak.
İlkokul, ortaokulda sıkıcı ve gereksiz gibi görünen kitaplar; zaman geçtikçe bir gereksinim ve ekmek su kadar gerekli olabiliyor. Tabi istisnalar fazla bizim ülkemizde. Ne kadar düşünen o kadar okunan kitap sayısı. Nedeni herkese göre değişen bir soru. Bana göre yeni hayatları merak eden, okudukça kendimi bulduğum, kalabalıkların içinde yalnız kalabildiğim bir dünya için kitap okuyorum.
NEDEN KİTAP OKUYORUZ...
Kitap okumak bence bir ihtiyaçtır..
Öğrenme duygusundan önce kitaplar en büyük arkadaşlardır..Ve bizi yanlız bırakmazlar.Yani herşeyden önce kitaplar en iyi arkadaşlarımızdır :)
Ayrıca kitap okumak insanı öğrenmenin yanında..Çok daha iyi konuşturur
Mesela bir insanın konuşmasından kitap okuyup okumadığını tahmin edebilirsiniz..bu çok da zor olmayabilir..
Unutmayın kitap okumayan insanın tek bir hayatı olur,fakat kitap okuyanın birsürü..
Farklı şeyler yaşamak...Bazen okadar aklımızda kalırki unutamayız..
Kitaplarda böyle..Farklı şeyler okur ve kurgularız,yaşamışçasına..Sonra aklımızdan hiç gitmez..
Kısaca kitaplar insanı yaşatır :)
Aslında boş yaşamamak için okuruz
İyi okumalar..
Kahvenizi unutmayın!!