Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Arkadaşlar popüler edebiyat ürünlerini takip eder misiniz ? Ben dizi izlemek yerine en azından kitap okumuş olayım düşüncesi ile okuyorum.Kafam dağılsın gibi..Ancak bazı kitaplar beni pişman ediyor.Boşa vakit kaybı, edebi değeri olmayan sadece kurgudan ibaret olan kitaplar...Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda merak ettim.
Her zaman söylediğimi tekrar edeceğim, Destek yayınevi gibi işin sadece ticaretinde olan kuruluşların biraz fazla açık konuşacağım ama Ahmet Batman gibi facebook muhabbetleri yapan adamları basması ve satması ülke edebiyatına çok büyük bir kazıktır. Evet kitabın her türlüsü televizyon gibi aptal bir makineye fazlasıyla kafi gelir ancak, daha ciddi eserler de okuyabilirsiniz. Özellikle yeni dönem çok renkli eğlenceli yapıtlar var. Pucca okumak yerine, Ahmet Batman okumak yerine neden Emrah Serbes, Alper Canıgüz, okumayalım, neden İngvar okumayalım. Hem edebi değeri olan hem de oldukça eğlenceli yapıtları var.
Ek olarak söyleyeceğim şey şu olur, popülizm ile edebiyat aynı yerde asla olmaz. Çok popüler olandan uzak durulması gerektiğine kanaat ederim her zaman. İsmet Özel'in baskı yapamadığı, Onu Ünlü'nün ilk kitabı itibarıyla şiiri bıraktığı bir ülkede Kahraman Tazeoğlu yüzbinlerce kitap satar ve bu da bahsettiğim hususu çok net koyar ortaya. Kaçımız Harun Atak'ı duyduk, kaçımız Alper Gencer okuyoruz, kaçımız daha ilk kitabıyla Amerikadaki türk edebiyatı oluşumları ayağa kaldıran Kazım Baran Yılmaz'dan haberdarız.
Edebiyat ile popülizm yan yana gelemiyeceği gibi, edebiyat ile zorlama da yan yana gelmemesi gerek.
Yani demek istediğim neden o kitapları okumak istediğini belirtmişsin zaten; kafanı dağıtmak ve "boş" zaman geçirmek. Bu kitaplarda senin amacına hizmet ediyorsa bence sıkıntı yok.
Benim asıl itiraz ettiğim; "edebi eser" okumalıyım diyerek , zorla, nefret ede ede bu güzel kitapları okumak. Bu çok daha vahim sonuçlar ortaya çıkarır.
Ruh halin hangi kitapları okumayı istiyorsa sadece onları oku. Kimsenin düşüncesini de umursama, sadece kendin için oku
Sevgili Palermo söylediklerimin zorlama ile bir ilgisi yok. Nafile olan ile faydalı olan arasındaki farka değindim orada. Bir oturup Ahmet Batman'nın geçen gün tesadüfen gördüğüm ve gerçekten kitabında yer aldığını hayretler içinde öğrendiğim facebook da erkeklerin kızların fotoğrafları altına yazdığı muhteşem yorumları muhabbeti içerikli yazısını okumak var, bir de örneğim Bahadır Cüneyt Yalçın'ın Kısa Cümlenin Tarihi adlı kısa hikayesini okumak var. Edebi anlamda hiçbir değeri olmayan, hiçbir katkısı olmayan bir şeyi okumak zaman kaybından başka nedir. Her hangi bir şeyin hem faydalısı hem zararlısı varsa ve ifa iki şekilde de aynı ise neden faydalı olanı tercih etmeyelim.
Bahsettiğim yazıları yanyana koyar ve karşılaştırırsanız söylediğim daha da netleşir. Maksat bir şeyler okurken gülmek ve zaman geçirmekse mizah eserleri, karikatürler var.
İyi olanla kötü olanı ayırt etmemek sizce de iyiye yapılan büyük bir haksızlık sayılmaz mı? Bir okur olarak edebiyatı ve kitabı yüceltmesi gereken bizler değil miyiz. Bunu tercihlerimiz sağlamaz mı? Öldüğünde ah vah ettiğimiz Ahmet Erhan'ları satın alıp okumak yerine Kahraman Tazeoğlu'nun pop starı gibi ortada dolanmasını sağlamak bizim sanata ve edebiyata verdiğimiz önem hususunda sizleri de kaygıya düşürmüyor mu? Kötü olanı şah yaparken iyiyi öldürmek değil de nedir bu? Saygılar, sevgiler..
Dizinin yeri ayrı, kitabın yeri ayrı. Ancak işi boş kitaplardan ziyade kitabı okumak diziyi izlemekten daha çok zaman aldığından en azından içinden bir şeyler öğrenebileceğim kitapları tercih ediyorum.
Orpheus
Ben size cevap olarak yazmamıştım.
Burda konuyu açan arkadaş zaten neyin ne olduğunun farkında ve buna rağmen okumak istiyor ve hatta bunları okumaktan zevk alıyor. E bu durumda kim ne diyebilir. O yüzden kimseyi takmamasını istediğini rahatça okumasını önerdim.
:) Ben fikrimi isminizi yazarak özellikle sizinle de paylaşmak istedim ki, zaten konuyu açan arkadaşım pişman olduğunu ve zaman kaybı olduğunu söylüyor. Bende bir zorlama ile değil, pişman olmasın, vakti boşa gitmesin diye uzun uzadıya yazdım. Yani keyif alarak okuyorum demiyor, ki buda tam olarak yukarıda yazdıklarımla doğru orantılı şeyler.
Popüler edebiyat diye birşey yoktur.
Bana kalırsa oldukça saçma moda diye herkesin aynı şeyi giyip aynı görünüşü elde etmesi gibi.
Şöyle de bir itiraf yapabilirim;son zamanlarda herkesin alıp alıp okuduğu birkaç kitabı bende okudum bu kadar beğeniye karşılık nedir diye hiçbirinden haz almadım oldukça dizi vari hepsi.
Aşk,psikoloji v.s. içi kof.
Yaşça küçüklerin beyinlerinin yıkandığını düşünüyorum çoğunda seksten ve onu çağrıştıran şeylerden başka birşey yok.
Zaten günümüzün çoğu kitabının içi boş illaki birşey çıkarırsın okuduğundan fakat bilgi anlamında birşey getirmiyor,eskiler,klasikler,sanat icra edenler iyidir,hoştur,güzeldir her daim.
ticari kaygısı olan kitaplar okumam. okuduklarımın beni bilşsel,duygusal,düşünsel,tinsel olarak etkileyebilecek şeyler okurum. o kitapların insanın ruhuna pek fazla şey katacağını (popüler edebiyat) zannetmiyorum.