Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Marjinal bir benzetme olmuş.öte yandan doğruluk payı var.aynı yazarın e-kitabı desteklediğini de okumuştum bir gazete röportajında.e-kitap keza e-dergi konusunda biraz ketum biriyim.denedim haz vermedi.o gün bugündür e-kitap okumam mecburda kaldığım olmadı.
Haberler,köşe yazıları içinse tersi. internet sitelerinden ve telefon uygulamalarından yararlanıyorum.orda da uzun soluklu okuyamıyorum gerçi.yatmadan evvel ya da gecenin üçünde uyanıp takip ettiğim köşe yazarlarının yeni yazılarını okuduğum oluyor.
E-kitaba ufaktan alışmak için köşe yazılarını okuyabilirsiniz bakış açınızı değiştirmeden alışkanlıkları kırmak zordur.
Ben de kitabı fiziksel olarak isterim, sayfalarını çevirmek, sevdiğim yerleri renkli yapışkanlarla işaretlemek vs... Ayrıca kağıt kokusu Coelho'nun da dediği gibi bambaşka bir şey, en sevdiğim üç kokuyu sıralasam ilki bu olurdu. Ama bu e-kitabı tamamen dışladığım anlamına gelmiyor. Özellikle yanımda her gün taşıyamayacağım kadar ansiklopedik boyutlarda kitaplar için büyük bir kurtarıcı e-kitap.
ben de öyle düşünüyorum
kitap elimin altında olmalı okuduğum zaman kitaplığımda durmalı arada çıkarıp dokanıp sayfalarına yeniden gözatabileyim
altını çizdiğim cümlelerim olmalı mesela
sayfalarını çevirirken kokmalı
üzerine düşmeliyim biraz, dikkat etmeliyim özen göstermeliyim ona kırışmasın zarar görmesin diye sevgiyle yaklaşmalıyım...
SANAL olmamalı yani YAŞAYAN BİR KİTAP olmalı yaşatmalıyım onu...
YAŞAYAN BİR KİTAP işte özü bu. Harika bir yorum çok beğendim....
E-kitap kullanıyorum orjinal dilde okuduğum romanlar için, Turkiye'de bulmak bazen zor olabiliyor bu sebepten orjinal dilde okuduğum kitapları e-kitap olarak okuyorum, bulabildim kitaplar içinse tercih etmiyorum.
Okumak isteyip de bulamadığım kitapları mecbur e-kitap olarak okuyorum. Onun dışında, kitaba dokunmalıyım, kokusunu duymalıyım. Sayfalarının dokusunu hissetmeliyim. Uzaktan durduğu yerden kapağını gördüğümde, okumadığım sayfalarda "daha neler var acaba" diye beni meraklandırmalı, heyecanlandırmalı. Ben her kitabevine girdiğimde kitaplara mutlaka dokunan bir insan olarak okuduğum kitaba da dokunmak isterim. Sadece sayfalarla paylaştığım bir hikaye olmalı, araya ekran girmemeli.
Tamamen aynı fikirdeyim yeni basımla sahaftan alınmış eski bir kitabın bile verdiği haz ayrıyken e-kitap haz vermiyor. Kağıt, mürekkep ve insan ruhu arasında bir bağ var :D
sanal kitapların daha işlevli olduğunu kesinlikle kabul ediyorum. fakat o ekran gözü çok yoruyor. okumak ne kadar göz egzersizi ise, kitabı ekrandan okumak o derece göze zararlı. aslında bu soruna yönelik bir teknoloji geliştirilirse çok rahat ederiz. zira 600'den fazla e-kitabım var, bu sebepten okuyamıyorum (astigmatım sağolsun).
o sayfaları çevirmediğin sürece ne anlamı var ki kitap okumanın? kitabın zarar görmesin diye korumanın ne önemi kalıcak?arkadaşına ödünç verirken birşey olur mu diye korkmanın? kahveni alıp yanına yağmur yağarken cam kenarına oturup kitap okumanın?
Sadece gazete ve köşe yazılarını okuyorum. İstisna durumlar da olursa okunur tabi, esnek. Bunun dışında kitabım bizzat elimde olmalı.