Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
vay be. aynı kitabı tekrar tekrar nasıl okuyorsunuz ya. bu kadar okumam gereken kitap varken heralde hiç aynı kitabı birdaha okumam. zaten kitaplardan beğendiğim kısımları kaydediyorum. onları okuyorum. mesela ihsan oktay anar yeni bir kitap çıkarmış. şimdi onu okumak varken okuduğum bir kitabı okumam.. gibi
Kitaplarla Beslenmek canım, Jane Eyre ve Çalıkuşu'nu yazmayı unutmuşum. İlk kez 14 yaşında okumuştum Çalıkuşu'nu her okumada başka bir keyif alıyorum, İnşallah ömrünün sonuna kadar çok sevdiğin kitapları tekrar tekrar okuyacak sağlıklı bir ömür yaşarsın. O ömürde sevdiğin kitaplara dilerim yenilerini de eklersin.
@subirikintisi çok haklısın. Ben ve Kitaplarla Beslenmek kitapları değişik yaşlarda okumanın insanın bakış açısına göre çok daha değişik algılamalar oluşturduğunu konuşmuştuk.
Edebi eserleri farklı yaşlarda, hayatımızın farklı anlarında her okuduğumuzda bizlerde farklı farklı izler bırakır. Bu kişiler arasında da öyle değil midir? Edebi olan kitaplar bir kez okumakla hakkı verilecek türden eserler değildir.
"Suç ve Ceza"yı 15 yaşında okumakla erişkin bir yaşta okumak bir midir?
İlber Ortaylı "yok öyle klasikleri bir defa okudum demek. Klasikleri hayatınızın farklı farklı anlarından tekrar tekrar okumanız gerekir ki anlayabilesiniz" demişti.
Thomas Mann ise "Kitaplarda her zaman kendimizi buluruz. Yine de Her seferinde okuduğumuzda hayran kalıp yazarını deha olarak adlandırmamız ne tuhaftır" demiş.
İtalo Calvino ise "Klasikler, insanların, hiçbir zaman "Okuyorum" demedikleri, genellikle "Yeniden okuyorum" dedikleri kitaplardır."
demiştir.
Ünlü tarihçilerimizin, çok iyi yazarların sözlerinden anlaşıldığı gibi edebi değeri olan kitapları bir kez okumak yeterli değildir.
Kızım da, sevgili trueblue gibi Harry Potter serisini defalarca okudu. Bunu lise edebiyat hocasına bir görüşmemizde dile getirmiştim. Kadın bana "Ne güzel. Ben de o seriyi tekrar tekrar okuyorum çünkü o seri insanın gelişmesi için mükemmel bir seridir." demişti.
Trueblue'ciğim, çok sevdiğim bir kitabı tekrar tekrar okurken ilk aldığım heyecan ve keyif devam eder. Şu an tekrar tekrar okuduğum Çalıkuşu aklıma geldi. Jane Eyre ve Aşk ve Gurur yine aklıma gelenler.
Çok sevmiş olduğum her bir kitabı inşallah ömrüm yeter de tekrar tekrar okurum.
milenaya mektuplar , sonsuza dek sıkılmadan okuyabilirim
Alacakaranlık serisi, Açlık Oyunları serisi, Obsidiyen Serisi, Fısıltı =))) Asla sıkılmıyorum=)))
Harry Potter ve Yüzüklerin Efendisi'ni milyon kere tekrar ettim, hala da arada bir dönüp okurum. Onun dışında çok sevdiğim bir çok kitabı da iki üç kere okumuşumdur. Bilmiyorum, kitaplar okuduğumuz yaşa (ya da olgunluğa desem daha doğru bir ifade olabilir) göre yeniden yazıyorlar sanki kendilerini. :)
@hacerimu özellikle klasikleri değişik zamanlarda okumak gerekli. Bir tanıdığım klasikleri ilk kez ergenlikte daha sonra 30-40 yaşlarında daha sonrada 60 yaşlarında okumak gerektiğini çünkü zaman içinde insanların bakış açısının değiştiğini söylemişti. İnsanların bazıları için okunan bir kitabı veya filmi yeniden okumak veya izlemek zaman kaybı olarak algılanıyor. O nedenle söylemiştim.Okuduğumu tekrar okuyana kadar başka kitap okurum diyorlar.
Ama artık sadece kurguya dayanan toplumsal veya ahlaki mesajlar içermeyen popüler kitaplar bir parlayıp bir sönen saman alevi gibiler. Ama iyi olduğu için popüler olanlar modaları zaman zaman azalsada yine popüleritelerin koruyorlar. Örnek olarak en heyecanlı macera romanı olan Odysseia destanı gibi. Destanda Yunan kahraman Odysseus'un Truva'nın düşüşünden sonra vatanı İthaka'ya yaptığı maceralarla dolu uzun yolculuk anlatılırken bir taraftan 20 yıldır uzak olmasına rağmen karısı Penelope'in aşkı ve sadakati ile oğlu Telemachus'un onu kurtarma gayretleri anlatılır. Aile, sevgi, aşk, sadakat, macerayı akıcı olarak bir eser her devirde geçer akçe olduğunu kanıtlıyor.
Notcuk: Alacakaranlık serisinde yazarın İngiliz Edebiyatı eğitimi aldığı çok belli oluyordu. ;)
Percy Jackson ve Olimposlular tüm seri defalarca okunabilir
lux serisi
uyumsuz-kuralsiz
kitap hırsızı
hush hush serisi