Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Percy Jackson ve Olimposlular tüm seri defalarca okunabilir
lux serisi
uyumsuz-kuralsiz
kitap hırsızı
hush hush serisi
Ben J.K.Rowling'in Harry Potter serisini defalarca okudum. David Eddings'in Elenium ve Tamuli üçlemelerini de defalarca okudum. J. R. R. Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi üçlemesini ve Hobbit'i defalarca okudum. Ayrıca Agatha Christie'nin hikaye va romanları ile Sherlock Holmes hikaye ve romanlarını da tekrar tekrar okurum.
Defalarca okumama rağmen ilk sefer okuyormuş gibi merak ve keyifle okudum. Sizlerinde böyle zaman zaman yeniden okuduğunuz kitaplarınız var mı? Varsa neler?
Bir kitap tekrar, tekrar ve tekrar niye okunur? Daha açık söylemek gerekirse bir ROMAN tekrar ve tekrar neden okunur? Bilgi edinmek dışında bir kitabı tekrar ve tekrar okumanın ardında ne yatar? Bir kitabı okudum ama konusunu unuttum, tekrar okurum; bir kitabı okudum, kitabı okuduktan sonra bu kitabı daha önce okuduğumu hatırladım. Okuduğumu unuttuğum için tekrar okumuş oldum (zaten okunan öykü, roman türü kitapların çoğu zamanla unutulur, bu doğaldır). Konusunu veya ana fikrini unutmadığım bir kitabı (öykü, roman) tekrar niye okuyayım? Bir kitabı tekrar okuyorsam konusundan ziyade içerdiği felsefeyi, mesajı özümseye yönelik bir caba içindir. Ben, Alacakaranlık veya Açlık Oyunları romanlarını tekrar niye okuyayım, veya okuduğum bir A. Christie romanını neden tekrar okuyayım ki? Bu kitapların konularını unutmadıysam, bunları tekrar okumanın bana ne faydası olabilir ki? Ama örneğin Albert Camus'nün Yabancı romanını tekrar okursam bir anlam ifade edebilir. Çünkü bilirim ki eğer ben bir okuma yapmanın cabası içindeysem, ilgilendiğim şey kitabın içindeki hikaye değil, o hikayeyle anlatılmak istenen şeylerdir. Zaten önemli olan az okumakla çok şey öğrenmektir. Yoksa salt çok kitap okumakla bilgi seviyemiz ve anlayış merhalemiz yükselmez. Haa maksat eğlenmek, zevk almak, halay alemine dalmak, gençlik ateşiyse vs. o zaman otuz kere bile tekrar okunsa bıkılmayacak "pembe panjurlu" kitaplar çoktur...
ben fısıltının sadece ilk kitabını , lux serisinin bütün kitaplarını - özellikle obsidiyeni - , yakut kırmızıyı , benim için ölü , gece evinin ilk beş kitabını ve belki de şu an aklıma gelmeyen bir sürü kitabı defalarca okudum ve kesinlikle hiç sıkılmadan okudum. her okuyuşumda komik olan bir yer varsa yeniden güldüm , korkutucu bir yer varsa yeniden korktum , üzücü bir yer varsa yeniden üzüldüm yani kısaca aynı duyguyu her okuyuşumda yaşadım. kitapların en güzel yanlarından biri de budur bence , yeniden yeniden okuyabilmek.
shantaram ve kitap hirisizi su anda aklima gelenler.
vedat türkalinin bır gun tek basına,kayıp romanlar ve mavi karanlık'ı ve orhan pamugun masumıyet müzesi'nı tekrar tekrar hiç sıkılmadan,zevkle okuyabılırım....
Genellikle bitirdiğim kitabı tekrar okumam. Buna değecek çok fazla kitap var belki ama bende böyle bir alışkanlık yok.
@trueblue bazı eserleri farklı zamanda okumanın insana farklı şeyler katacağı konusuna ben de katılıyorum. ama hangi kitaplar? yani bu noktada da asau'nun görüşüne katılıyorum. fantastik kitaplarla aram zaten hiç yoktur ama diğer romanlar için bile düşündüğümde bana ilkinden çok da fazla bir şey katacak bir kitap aklıma gelmedi mesela.
ha, bazı yazarlar da var ki onları okuduğumda kendimle, insanlarla, dünyayla, başka şeylerle ilgili yolumu aydınlatıyor, bazen azarlıyor, azarını kabul ediyorum. bu yazarlar bana göre, mesela anlattığı bir duyguda tam kendimi bulduğum yazarlardan daha üstündür ve tekrar okunmayı hak eder; çünkü sadece bana bazı şeyleri anımsatmaz, üstüne eklemem gerekenle ilgili ipuçları verir, kendime bi çeki düzen vermemi sağlar. ama bu yazarların bile daha tüm eserlerini okumadan, aynı kitabını tekrar okumam sanırsam şimdi itiraf edeyim))
ayrıca hızlı okumanız güzelmiş. ama zaten kitap okumanın bir zaman kaybı olduğunu düşünmüyorum ben de, sonunda beğenmesek bile. (hatta siz bana çok zaman kaybına neden olmuyor diyerekten az zaman kaybına neden oluyormuş gibi söyleseniz de, ben o kadar bile düşünmüyorum. tamam şaka şaka))) yani mesele zamanda değil, içerikte bence.