Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
asau direkt olarak benden alıntı yaptığı için cevap hakkım doğmuş oldu sanırım.
İlk olarak reel sosyoloji deyip üstüne cümlelerime "ne alaka" muamelesi yapmanız çok abes olmuş. Evlenme düşüncesi olup olmadığını soran patron alt metinde şunu sorar "kocan çalışma derse dinleyecek misin?", bu çocuk sahibi olmayı düşünmek konusunda da geçerlidir. Çünkü kocası "artık annelikten başka işin olmamalı" dese (Sağlık Bakanımız da bunu salık verirken) yapmaması gerektiğine inandırılacak yığınla kadın var. (Aslında normal doğum yapmış bir kadın her şey normal ilerlediyse 3 gün sonra işbaşı yapabilir, bedensel iyileşme açısından apandisit ameliyatından daha hızlıdır) Kusura bakmayın ama buradan ataerkillik, dolayısıyla da "kadının toplumdaki yeri" akıyor.
Şu verilip alınma konusunda da "Ünzile" şarkısını hatırlamanızı tavsiye ederim, açıklama yapmaya bile gerek yok. Alınıp verilen erkek bizim toplumda yok, onu neden kattık? Merkel'in Kuantum doktorası var mesela, kadın başbakan; burada böyle bir birey çıkarabildik mi biz? Tansu Çiller demeyiniz, Amerikan vatandaşıdır kendisi; bizim topluma başbakanken bile entegre olamamıştır.
Hukuksal manada laik olmayı kendimize biçip bunu giymeye çalışıyor olabiliriz ama ahlak ve toplumsal kurallar hala şeri hukuktan yürür bu memlekette. Bu toplumun bel kemiği bu cümledir. "Kadının toplumdaki yeri" Nisa suresinin artçısıdır. Türklükten çok İslamiyet içerir.
Bunları kendi paragrafında ironiye düşen birine neden yazdım bilmiyorum aslında. Selametle...
Asau ben burda tartışma ortamı olsun diye bu konuyu açmadım arkadaşlar ödevle ilgili fikir alışverişinde bulunsun diye açtım. O sosyolojiyle bağdaşmaz. Yok şu şöyle olmaz bu böyle olmaz diyerek eleştirmenize gerek yok. Alt tarafı bir ödev... Hoca karar verir sosyolojiyle bağdaşıp bağdaşmayacağına..
bir öneri isteniyor, ama kızlar erkek düşmanlığı üzerinden öneriler yapıyor.
sosyoloji olması gerekeni değil olanı araştırır. kurgusal bir ödev hazırlanması doğru olmaz. İdeolojik ve feminist bakış açısıyla doğru sosyolojik sonuçlara varılamaz. işe alınırken "evlenmeyi düşünüyor musunuz?" "çocuk sahibi olmayı düşünüyor musunuz?" soruları yalnızca kadınlara sorulur" serzenişinin eşitsizlikle bir alakası yoktur, tamamıyla iş tanımları ile ilgilidir. bekar kadın ile evli kanının çalışma koşullarında farklılıklar olabilir. kadın doğum yapınca, ertesi gün işe gidemez, belirli bir süre işe gidemeyeceğinden iş aksar. işveren ona göre bir plan yapar....
"erkek evlenir ama kadın verilip alınır" deyimi kadını doğrudan aşağılamaz, maddi bir durumu belirtir. bazı toplumlarda da "kız evlenir, ama erkek alınır verilir"
kadının da erkek kadar güçlü olabileceği ve kadının seks objesi olarak görülmemesi ilkesi gerçekçi toplumsal sosyoloji ile bağdaşmaz.
İdeal bir sosyolojiyi değil reel bir sosyolojiyi yansıtan önerilerde bulunmak daha iyi olur. ayrıca "gizli fotoğraf çekmem bence etik değil" cümlesi sosyoloji ile bağdaşmaz.
Arkadaşlar fikirler çok orjinal ve güzel ama gizli fotoğraf çekmem bence etik değil. Kendimi magazinci gibi hissediyorum :)) fotoğraflara başlık olarak kavram kullanmak zorundayım. Hocamız özgünlükten anlamıyor malesef.. Bana yazdığınız yorumların fotoğrafları çekilebilir olanlarını değerlendirip sosyolojik kavramlarını da ayarladım mı olur bu iş ;) Hepinize çok teşekkür ediyorum kitap insanları. Umarım güzel bir şey çıkarırım :)
babadan kızı isteme ve o sırada kızın genelde bir köşede dikiliyor olması (vitrindeymişcesine)
beline kırmızı kurdela bağlanmış gelin (bkz. bu kızın bekareti duruyor, böyle de paketlemiş olalım damada)
erkek evlenir ama kadın verilip alınır.
işe alınırken "evlenmeyi düşünüyor musunuz?" "çocuk sahibi olmayı düşünüyor musunuz?" soruları yalnızca kadınlara sorulur (nasıl fotoğraflanır onu bilemedim ama)
aklıma geldikçe yazarım daha :)
Sadece şuan ki hükümetin kadın üzerinden yaptığı siyaseti ele alsak, bir dünya bilgi çıkar herhalde :) Konu benimde ilgimi çekti. Bir şeyler bulursam işe yarar, paylaşacağım.
bi tane daha: ) tv reklamaları, reklam afişleri. Örneğin erkek güçlüdür karizmatikdir, arabası da karizmatik olmalı. Becerikli kadın en iyi deterjanı kullanır. Kadınların kullanıldığı çikolata reklamlarındaki erotizme ne demeli hele...
Kız gibi Davranmakla ilgili yapılan bir deney linki ; https://www.youtube.com/watch?v=IgSUf0A-d7M umarım işinize yarar :)
Myosotis; arkadaşların fikirleri çok orjinal bende bir tane eklemek isterim. Kırsal ve kentsel şeklinde de bir kategorilendirme yapabilrsin. her fotoğrafı ikişerli karşılaştırma grubu halinde düşünürsek, iki tezatı bir karede toplayıp tek fotoğraf haline getirebilrsin. Buna da 1225'in dediği gibi bir isim verirsin. Simone De Beauvoir İn kullandığı isim olmak zorunda değil tabi : ) Kendi ürettiğin bir başlığı kulanıp bu fotoğrafları özetleyebilirsin.
rica ederim ne demek myosotis . :) ancak otobüsteki oturma düzeni de mümkünse de bence de daha çarpıcı fotoğraflar mümkün .
söylemeyi de unuttum . bence her fotoğrafına bir isim ver ( yani franz kline beyaz biçimler diyor ; van gogh saman toplayan çocuk diyor ya ... ) sen de örneğin pembe barbie ile oynayan kızın fotoğrafına " kadın doğulmaz kadın olunur " dersen :D klişe ama etkileyici olur .
bir evlilik fotoğrafına " düşünüyorum o halde bekarım " adını koyarsan hocanın dikkatini dağıtır , hoşuna gitmesini sağlar ( komik şeyler sevilir , " sadece sevgi bir başkasını anlamayı sağlar " , hoca seni anlar ) bonuslar kazanabilirsin . neticede önemli olan sadece işin özü değil biraz da şeklidir bence :) :) :)