Kitap Tavsiyesi ve Fikir Alışverişi

Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.

* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.


Tür: Genel | Açılış, 28 Temmuz 2011
<< tüm tartışmalar

Türkiye'de Kitap

Tartışma Cevapları
« geri 1 2 3

1 ile 10 arası cevap gösteriliyor, toplam 22 cevap.
11 kişiden 10 kişi beğenmiş.

Yılda kaç okuduğumu hiç hesaplamadım ama 20-30 arasıdır diye tahmin ediyorum. Eskiden daha çok okurdum.
Kitap okumaya 'teşvik' ettiğini zanneden öğretmenlerim aksine soğutmuştu, bugün sınıf arkadaşlarımın pek çoğu okumaktan nefret ediyorsa kendileri sayesindedir. Ben ablamın iyi bir teşvikçi olması sayesinde devam edebildim.
İnsanlar kitap okumaya zorlanmamalı diye düşünüyorum, özellikle anlaşılması güç, nefret saçan kitapları okumaya hiç zorlanmamalı. Benim öğretmenlerim öyleydi ama yakın çevremde de okuttuğu kitaplara hayran olduğum çok öğretmen var, tabi onlar kimseyi zorlamıyorlar. Demek ki karakter meselesi. Ben fazla bahtsızmışım.
Ülkemizdeki en büyük eksik(daha doğrusu fazla) kısım fiyatlar. Fiyatlar maşallah olduğu için insanların kitap almama, okumama isteğini de bir yere kadar anlayabiliyorum. İkinci el bulmak da hem düşünüldüğü gibi kolay değil hem de çoğu zaman mümkün değil.

10 yıl, 4 ay     
4 kişiden 3 kişi beğenmiş.

Merhabalar,

Ben de yılda 40 - 50 tane okuyorum.Bence kitap okumak kesinlikle ayrı bir meziyet.Herkes kitap okumayı sevemiyor.Bunun en başlı sebepleri çevremden gördüğüm kadarı ile okullarda öğrencilerin kitaplardan bıkmış olması.Bu sadece roman,şiir kitabı değil tabi ki.Ders kitapları ile çok haşir neşir olmalarından ileri geliyor.Tabi bu da bir bahane değil açıkçası.
Okumaya yeni başlayacak kişiye tavsiye edilecek kitaplarda çok önemli.Okuyacak kişinin sevebileceği tarzda kitaplar önermekte bunu etkiliyor.
Ülkemizde kitap fiyatları uygun demek doğru olmaz.Zaten kitaptan %18 kdv alınması hiçte mantıklı gelmiyor.Bir ara bu kdv oranının %1 yapılacağı söyleniyordu.Bu durum gerçekleşirse kitap okuyucularının daha fazla kitap alıp,okumaları sağlanır,inşallah.

İyi okumalar...

10 yıl, 4 ay     
Profil Resmi

Bu yorum silinmiş

Bu yorum silinmiş

6 kişiden 5 kişi beğenmiş.

Gerçekten çok önemli bir konuyu dile getirmişsiniz. Böyle bir tartışma açtığınız ve düşüncelerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler.

Okullar konusunda haklısınız ancak belirttiğiniz gibi Türkiye'de okuma oranının düşük olmasından dolayı her okulun dolu dolu kütüphanesinin olması şu an ki şartlarda mümkün gözükmüyor. Bu yüzden bu konuda öncelikle ailenin teşvik ve desteği çok önemli. Öğretmenden şanslı biri olarak küçük yaşlardan itibaren okumayı sevmiş olduğum için ailemin desteğiyle her geçen gün artarak devam etti kitap sevgim ve bir süre sonra ihtiyaca dönüştü bende. Kitap okumayı sevmesine rağmen kitap fiyatlarından dolayı okuyamayan insanların sayısı da az değil bence. Bu konuda da okul ve halk kütüphaneleri yetersizlikten dolayı bir alternatif olamıyor maalesef.

Bu eksikliklerden dolayı benim gibi çevresinde kitaplarla ilgili konuşup, fikir alışverişinde bulunabileceği kimsesi olmayanlar içinde çok faydalı bir site Vikitap. Özellikle bu sene ki okuma sayımın ve hedefimin artmasında çok etkisi oldu. Burada herkesin okuma zevklerine göre rahatça düşüncelerini paylaşıp farklı farklı değerlendirmeler yaptığını görmek, grup tartışmalarında ki değişik konularda yapılan yorumları okumak çok keyifli benim için. Umarım her geçen gün okuyan insanımız ve üye sayımız artar.

10 yıl, 4 ay     
7 kişiden 6 kişi beğenmiş.

Kitaptan şuan % 8 KDV alınıyor ama bence daha da düşürülmeli. Kur'an-ı Kerim'den % 1 alınıyor. e-Kitaptan ise % 18 KDV alınıyor. Dergilerden ize % 1 KDV alınıyor. Umarım özellikle kitapla ilgili KDV düşer.

10 yıl, 4 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Hepimiz oldukça güzel noktalara değiniyoruz. Kesinlikle katılıyorum fiyatlar çok fazla, özellikle öğrenciler için. KDV oranını bilmiyordum, gerçekten gerektiğinden de fazla. Zaten her şeyden vergi alınıyor ve her şeyin KDV'si var, böyle öncelikli şeylerin KDV'sinde az da olsa indirim yapmalılar bence. Biraz daha uygun fiyata olsa eminim okuma oranında az da olsa bir gelişme olurdu. Ne yazık ki buna biz karar veremiyoruz. İkinci el kitaplar daha ucuza geliyor ama dediğiniz gibi her zaman bulunmuyor. Size bir site önereyim; ikinci el (veya üçüncü), nadir veya bilindik kitapları bulabileceğiniz bir site, artık basılmayan kitapları da bulabiliyorsunuz, oldukça uygun fiyatları da oluyor: nadirkitap.com . Hepiniz bir göz atın bence.

Ablamla ileride bir kitap-kütüphane vakfı açmayı hayal ediyoruz. İyi çevirmenler bularak hiç Türkçe diline çevrilmeyen veya artık baskısı yapılmayan kitapları edebiyatımıza tekrar kazandırmak istiyoruz. Ayrıca ben de ileride okullara hem kitap hem de okuma ortamı açısından yardımlarda bulunmak istiyorum. Şansım yaver giderse belki kendi kütüphanemi bile kurdururum... İnşallah hayallerimiz gerçekleşir. :)

Ben de yılda ortalama 40 kitap okuyorum. Yılda koskoca 365 gün, 12 ay olduğunu düşününce az geliyor. :/

10 yıl, 4 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.
Profil Resmi

Doğru bir konuya değinmişsiniz bu konuyu bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim.Bu yıl şu kadar kitap okuyacağım demediğim için okuduğum kitapları saymıyorum ama boş zamanımda kitap okumaya gayret gösteriyorum.Yeri gelir bir kitabı başladığım gün bitiririm yeri gelir bir hafta sonra biterebiliyorum.Okumaya gerçekten büyük bir önem atfediyorum.Ailemde kitap okuma gibi bir alışkanlık yok.Ne anne tarafında ne de baba tarafında.Kitap okumaya başlangıcım ise 5.sınıfta abim sayesinde başladı.Ömer seyfettin'in 3 nasihat öyküsünü okumamı istemişti.Okudum ve kitap okumayı o zamandan beri sürdürüyorum elimde geldiği kadar.

Ülkemizdeki kitap okumamanın nedenini soracak olursanız:gençlerin,çocukların kitap okumaya teşvik edildemediği diyebilirim.Öğrenim gördüğüm ilkokulda kitap okuma yarışması yapılırdı.Belli zamanlarda sonuçlar öğretmenler tarafından değerlendirilir,dereceye giren öğrencilere hediyeler verilirdi.Bu uygulama öğrenci için teşvik edici bir çalışmadır.Öğrenciler hem herkes tarafından tanınmak hemde çabalarının sonucunu ödül olarak almış olacaklardı.(ödüller tören yapıldığı zaman verilirdi).Yani başarıları takdir edilecek ve böylece devamını da sağlamış olacaklardır.Bu tarz çalışmlar veya uygulamalar kitap okuma oranını arttırabileceğini düşünüyorum.

Çevremdeki insanların kitap okumaması beni cidden rahatsız ediyor.Elimden geldiği kadar insanları kitap okumaya teşvik etmeye çalışıyorum ve bunu sistemli bir şekide uygulamak için bir grup kurmaya karar verdim.Grupta:eğitici,bilgilendirici,insana farklı bakış açısı kazandırabilecek kitaplar okunacak.Haftada bir kitap belirnecek ve kararlaştırılan günde kitap bitmiş olarak toplantı gerçekleştirilecek.Toplantıya gelen arkadaşlarla kitap üzerinden tartışma yapılacak herkes söz alıp dikkat çektiği yada eleştirdiği yönlerini beyan edebilecekler.Böylelikle okuma alışkanlığı olmayan insanların okuma alışkanlığı kazanabilmeleri amacını gerçekleştirmek istiyorum.Sadece kitap değil gündelik hayattan kesitlerde konuşulacak;yalnızlık,güç,toplum,birey...Herşeyin konuşulabileceği bir grup olacak.Okuyan bir toplum içerisinde yaşayabilmek umuduyla elimden geleni yapmaya çalışıyorum.

İzmir'den gruba katılmak isteyen arkadaşlar varsa eğer iletişime geçebilirler.grup en fazla 9 kişiden oluşacaktır

10 yıl, 4 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Güzel bir konuya değinmişsiniz ve kitap okumanın ailenin temelinde yatması gerçekten önemli. Mesela bana kitap okumayı sevdiren ve kitapları boş zaman aktivitesi yerine ihtiyaç olarak gösteren kişi babamdı. Bu nedenle ailenin teşviki bence çok önemli. Ayrıca okul kütüphanelerinin dolu olması gerektiği gibi bence her ailenin evinde de ufakda olsa bi kitaplığı bulunmalı.

10 yıl, 4 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

Bende çok eski bir okur sayılmam. Bayağı geç kalmış biriyim bu konuda ama başlayabildim şükür. Benimde yılda 40 falan anca sanırım daha çok hızlanabilmiş değilim.
Evet malesef ülkemizde yaygın değil. Ayrıca sınavlarda zorla kitap okutma olayı ve onlardan soru sorma olayı insanlarda biraz kitabın ödev olduğu duygusunu uyandırıyo. Buda biraz okumadan soğutuyo olabilir. Ayrıca herkesin kitap okuma zevki farklıyken o sınavlarda herkese belli bir türün okutulmaya çalışılması ve bu kitapların genelde okumaya yeni yeni başlayana kişiler için edebi yönü ağır romanlar olması bence okuma alışkanlığının başlamadan bitmesine, kitap okumanınsa gereksiz, zor bir uğraş gibi gözükmesine neden olduğunu düşünüyorum.
Aile konusuda kesinlikle etkili. Ne yazık ki benim ailemde kitap okuyan kimse yok. Olsa belki daha erken başlayabilirdim. Anne tarafımda da baba tarafımda da kimse kitap okumuyo. Sağolsun arkadaşlarım sayesinde başladım. Ama şunu fark ettim ben kitap okumaya başladıktan sonra kardeşimde benden meraklanıp kitap okumaya başladı. Ailenin etkisi kesinlikle var bu konuda.
Kitap ücretleri konusunda da Sumimasen'e katılıyorum. Kitapları düzgün yayınevlerinden okumak istediğimizde ücretleri ateş pahası. Yky, iş bankası, iletişim gibi çoğu yayın evi kitaplarını çok pahalıya satıyor. Diğer ucuz yayın evleride ne sayfa düzeni ne yazım kurallarına doğru düzgün uymuyo ya da çeviri kitaplarda gayet kalitesiz çevirilerle kitabı okunmaz hale getiriyor. Çoğu yerde düzgün aradığını bulabildiğin , her yaşa ve her zevke hitap eden kitapların bulunduğu kütüphaneler bulunmuyor. Bunlarda okumanın önüne hep engel sanırım :)
Bu site gerçektende kitap okuyanlar için mükemmel bir yer gerçekten .istediğin kitap üzerine okumuş insanların değerlendirmelerini yorumlarını görmek iyi oluyo. Devamlı herkesin burada kitap okuduğunu görmek kitap okuma aşkını ateişliyo burada. Bu kadar okurun olduğunu görmekte mutluluk veriyo gerçektende insana. Umarım zaman ilerledikçe kitap okuyan sayısıniyice artar ve okurlara sağlanan imkanlar artar :)

10 yıl, 4 ay     
« geri 1 2 3
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar