Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
1.si odaklanma probleminiz olabilir.Kitabı okurken aynı zamanda başka bir şey düşünmek okuduğunuzu anlamanıza engel olur.Okuduğunuz kitaptaki karakterleri,olayları,mekanları canlandırarak kısacası o anı yaşıyormuşcasına okursanız daha yararlı olacağını düşünüyorum.Anlamakla kalmaz kitabı yaşarsınız adeta.
2.si okuduğunuz kitabın türüyle de alakalı olabilir.Örneğin akademik dille yazılan ya da daha önce bir fikrinizin olmadığı yeni bir konuyu araştırmaya başladığınız zaman zorlanabilirsiniz,okuduğunuz cümleleri anlamakta güçlük çekebilirsiniz,bir önceki paragrafta anlatılmak isteneni unutabilirsiniz.Eğer böyle bir sorun varsa;önce konuyu net üzerinde genel olarak araştırıp,terimleri öğrenip kitaba hazır bir şekilde başlamanızı öneririm.
Okuma alışkanlığının zorluğu da burada zaten. Okuma-yazma bilmek yetmiyor maalesef. Özel sorunlar odaklanmanın önünde engel. Bu durumda kolay anlaşılabilir şeyler okumalı. Bazen de kitabın çağrışımları bizi kitabın dışına çıkarır. Bu da normal durum. Okurun bu tür tefekkürleri gayet tabidir. Bu sorunları geriye dönüşler sayesinde gidermek mümkün. Bir kitabı bazen bir buçuk- iki defa da okuyabiliriz bu yüzden. Emek kısmı olacak tabi ki. Okurun işi yan gelip yatmak değil. Okumayı öğrenmek kolay değil çünkü... Kitap seçimi ve hazır bulunulmuşluk da önemli. Şunu da kabul etmek gerekir bazı kitapları idrak etmek de biraz fazla zeka gerektiriyor... İlgi alanlarının çokluğu da bir engel sanki: internet, cep telefonları, kankalar... :)
Her türlü ortamda okuyan bir insanım, gürültüden ya da yanımdaki insanların konuşmasından etkilenmem, sese bağışıklığım epey fazla.
Bu durum bana daha çok yalnızken oluyor, neden bilmiyorum kendi kafamın içinde mi boğuluyorum ne yapıyorum anlamış değilim.
Genelde odaklanabilecek hale gelene kadar bekliyorum, hâlâ olmuyorsa okuduğum kitabı sonraya bırakıp başka bir kitaba kendimi kesin olarak koşullandırarak başlıyorum. Aynı kitabın üzerinde ille de diyerek çok durunca da olmuyor çünkü, başka zamana diyorum.
Ben genelde kitabı sakin kafaya ve sakin bir yerde okurum. Odamda masa başında otururum. Çünkü masa başındayken uyanık durumda oluyosunuz gerçekten :) Tramvayda okusam sizin dediğiniz gibi tekrar okumak zorunda kalıyorum sesten konsantre olamadığım için. Ayrıca okurken küçük bir kağıda not tutmanızı öneririm çok yararlı oluyor.
Arkadaslar ben kitap okurken okudugum yerleri sanki tam anlamiyo gibi oluyorum ve geri donup tekrar tekrar okuyorum bu zaman kaybina neden oldugu icin bu aliskanligimdan kurtulmak istiyorum icinizde ayni sorunu yasayan varmi nasil asabilirim bunu
eğer okuma öncesi yoğun bir durumla karşılaşmışsanız (tartışma gibi) yada okuduğunuz yer gürültülüyse öncelikle bütün bunlardan kurtulun bir süre sakinleşin,sessiz bir ortamda sakin kafayla okuyun kitabınızı..
post-it kullanip önemli olduğunu düşündüğünüz ya da sevdiğiniz bölümlere birer tane yapıştırın..benkm de hatırlamakla ilgili sorunum vardı.
hatta karakterlerin isimlerini unutuyordum.
Bu taktik işe yarıyor. en azından dönüp bakacağım yeri biliyorum.
ve akışına bırakın..anlık aldığınız tada odaklanın. belki de olumsuz düşünerek,"yine aklıma girmeyecek" demek de iyi gelmiyordur..
Sorunlar genellikle aynı, lakin zamanla, fazla okuma alışkanlığın artınca, kitapların sihirli dünyasına kendini kaptıracağına eminim.
aynı şey bende de var ve okuma kalitemi ve hızımı düşürdü.
ben bu soruna hızlı okuyarak az da olsa çözüm buldum.
hızlı okuduğumda sadece ne okuduğuma odaklanıyorum.
yorum ve cozum onerileriniz icin tesekkurler :)