Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
@ahmet_coskunn benim kimseyi sorguladığım yok, nasıl size verilmesi mantıklı geliyorsa bana da verilmemesi mantıklı geliyor ve kendi görüşümü savunuyorum.
aslında saçma bir soru olmuş benim ki türk milleti olarak eleştirmek en kolay yaptığımız şey değil mi?
neden 1 verilmesin ki tabi ki verilsin hatta 0 daha mantıklı!
herkese teşekkür ederim, cevapları için.
@prettyelmayra değerlendirme kriteri kişiye aittir. İstediği şekilde puan verir. 1 puan verdiğim olmuştur. Hatta 0 bile vermişimdir. Kimse beni neden bir puan verdin diye sorgulayamaz.
Bana göre kitabın değeri 1 ise rahatlıkla verebilirim.
10 puan verirken çok düşünürüm. Gerçekten 10 hakkedilmiş mi diye. Bir esere 10 verebilmem için o eserin her anlamda 10 hak etmesi lazımdır. bence burada ki soru neden her kitaba 10 veriyorsunuz olmalıydı. 1 vermek normaldir ama her kitabın 10 alması hiç normal değil.
En uç puanların sık sık kullanılmaması ise soru neden her beğendiğiniz kitaba 10 veriyorsunuz diye de bir başlık açılsa iyi olur.
1 verecekseniz neden kitabı okuyup zamanınızı kaybediyorsunuz, onun yerine okunabilecek binlerce kitap var. zaten bir kitap elinize aldığınızda size neleri verip veremeyeceğini hissettirir. genel anlamda ben bir yazarın bir kitabını beğendiysem, üslubu bana dokunuyorsa, diğer kitaplarını da okurum. ilk kitapta bana bir şey veremediyse bırakırım yazarı. belki bu yanlış ama benim yolum bu.
yazmaya ve okumaya tutkunluğumdan belki konduramıyorum hiç bir şeysin anlamında 1'i.
Ayrıca herkesin, arksında sağlam ve çokça "takipçileri" olduğu, reklam yapabilecek bir kaç medya dostu olduğu sürece satış rekorları kırabilecek bir kitap yazabileceği bir dönemdeyiz. Kişinin vicdanı, belki buna "cesaret"de denebilir, elveriyorsa bu serüvene yukarıda ki şartları sağlamak koşulu ile atılabilir.
İşin emek boyut bambaşka bir konu. O kadar çok kitap var ki. Kimi yazar bir kitap için yıllarını harcayıp, didik didik araştırarak bir kitap sunarken okuyucuya, kimi ondan aldığı bilgiyi süsleyip, ikide başkasından katıp bana kitap diye sunuyor. İkisi de baskı aşamasından itibaren aynı şartlara tabi. İkisinde de matbaa kısmından sonra hemen hemen aynı oranda çalışan var. Bu farkı anlayabilecek durumdaysam gayet rahat bir biçimde 1 puanı veririm. Benim verdiğim bir puan farklı okuyucuların nezdindede aynı ise bu yazara vefasızlık değil teşvik olur.
Metin zevkini buna dahil etmiyorum. Zira herkesin nasıl damak tadı farklı ise okuma zevki de farklıdır. Kimine basit gelen bir konu diğerine ağır gelebilir. Ancak şu da var ki bir okuyucunun okumada geçirdiği süre arttıkça kitap çeşitliliği de artıyor. Bi saatten sonra bir takım kitaplar yavan geliyor. Bu noktada bir puan verilir mi, bence buna kişi karar vermeli. Bu tür okurlar zaten karşılaştırma yapabilecek kadar çeşitlilikte bir kitap yelpazesine sahip oldukları için neye 1 neye 10 vereceklerini bilirler.
benim kötü aaa sakın okumayalım kategorim 4 olduğu için belki hatta çok beğenildiği için Kahraman Tazeoğlu'nun Bukre'yi okudum bence çok kötü, okunmamalı ama 1 değil. yazmak çok da kolay bir eylem değil, emek, zaman, yaratıcılık hepsinin bir arada olması gereken bir süreç. bence 1 yerine 3-4 de verilse de onun beğenilmediği anlaşılır. 1'in hak edilmeyen bi şey olduğunu düşünüyorum ama herkese teşekkür ederim düşünceleri için.
Neden olmasın ki? Hee kitaba edebi eser gözüyle bakmak zorunda miyiz? Kaldı ki bir kitap kötü ise uyarmak da lazım insanları. Bence son derece normal.