Kitap Tavsiyesi ve Fikir Alışverişi

Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.

* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.


Tür: Genel | Açılış, 28 Temmuz 2011
<< tüm tartışmalar

insan bir kitaba nasıl 1 puan verebilir?

Tartışma Cevapları

21 ile 30 arası cevap gösteriliyor, toplam 54 cevap.
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

10'lu not skalası bana biraz sorunlu geliyor. Notu 10 parçaya bölümlendirmek zor gerçekten. Keşke facebook'taki gibi like butonu olsaydı sadece. Ben kendimce beğendiğim bütün kitaplara 10, daha az beğendiğim kitaplara 9 veriyorum. Beğenmediklerimi değerlendirmeye almıyor, not vermiyorum.

Ben 1 notundan ziyade orta notlara şaşırıyorum (2-9 arası notlara). Elimizde bunu ölçen bir alet olmadığı için arkadaşların bu notları vermedeki kriterleri benim için merak konusu.

Verilen not kitabın iyiliğinden ve kötülüğünden ziyade kişinin kitapla kurduğu ilişkinin göstergesi bence. Örneğin kült kitap sayılan gerçekçi edebiyatın 1 numarası olduğu konusunda hemfikir olunmuş bir romana, madam bovary'ye, vikitap okurlarından dördü 1 notunu bağışlamış.

10 yıl     
3 kişiden 2 kişi beğenmiş.

kitaba verdiğim puanlar tamamen kitapla uyuşup uyuşmadığıma bağlı.. çok sevilmiş 10 puan verilmiş bir kitabı herkes sevdi emek var diye bende 10 puan veremem. kitap beklentilerimi karşıladıysa neden 10 puan vermeyim. klasikleri severim örneğin en sevdiğim Savaş ve Barış, Diriliş, Suç ve Ceza vs. ama bu hepsine 10 puan vermemi gerektirmez Vadideki Zambak mesela okuyamayıp yarım bıraktığım bir kitap, Madam Bovary okuduğum ama hiç beğenmediğim bir kitap. ve beğenmediğim bir kitaba neden 1 puan vermeyim. 10 puan verirken sorun yok da 1 puan verince mi olacak. ayrıca burada verdiğimiz puanlar tamamen kişisel, yazarın emeğiyle zerre alakası yok. zaten hangimiz hayatımızda bir kitap yazdık da emeğe puan biçelim.

10 yıl     
6 kişiden 2 kişi beğenmiş.

kesinlikle katılıyorum, kitap yorumlarına bakarken hayretler içinde kalıyorum klasik olmuş bir kitaba bile saçma sapan yorumlar yapanları gördükçe. sanırım insanlar kendilerini fazla önemsiyor, evet insan kendini önemsenmeli ama bunun tanımı yok.

10 yıl     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

hanımefendi hayat sevmediğimiz bir şeyi sürdürecek kadar uzun değil ,her okurun değerlendirmesi farklı aynı kitabı okuyan herkes o kitabı sevmek, anlamak, sonunu getirmek zorunda değil eh haliyle 1 puan da verir 10 puanda bizim yargılayabileceğimiz bir şey değil bu

10 yıl     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

bir kitabın edebiyat çevrelerine kendini kanıtlamış veya yüzyıllar sonra hala okunur olması başka insanlar için nasıl bir ölçüt olabilir ben de bunu anlamıyorum. zamanında değer görmeyip kıymeti sonradan anlaşılan klasiklerden tutun da bestseller listelerinden indiği anda unutulan kitaplara kadar geniş bir yelpaze var ve kimse de "çıkıp bu zaten okunmaz, bu da bir klasiktir düşük puan verilmez" diyemez. madem öyle sadece eleştirmenler okusun kitapları? neden senin benim gibi insanlar okuyor ki zaten?

10 yıl     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

Bence çok da doğal bir durumdur. Bilgi hatası olabilir -kasıtlı-, bir görüşe karşı çok agresif yazılabilir -fikir ayrılığı olsa da her fikre saygı önemli-, dini bir konuda sapıtma olabilir vs... Yani 1 puan verilebilecek çok kitap var.

10 yıl     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

geçenlerde 10 puan verdiğim bir kitaba 1 puan verildiğini gördüm bu beni hem üzdü hem şaşırttı çünkü çok beğendiğim ve çok değer verdiğim bir kitaptı. üstelik bir serinin orta kitaplarından biriydi. puanı veren kişinin baştaki kitapları okumadığını gördüm, ortadan başladığı için kitaba farkında olmadan haksızlık etmişti belki de.
tabi ki herkes istediği kitaba istediği puanı vermekte özgür, zaten aksi takdirde derecelendirme 2'den başlardı:) yine de bence 1 puan vermeden önce iki kere düşünmeli insan.

ben de 1 puan vermedim, vereceğimi de sanmıyorum.

10 yıl     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

@prettyelmayra okuyuş serüvenime ortaokul yıllarında başladım. Çok fazla okuyamamakla birlikte (ki bunun çok çeşitli sebepleri var, maddiyat, teşvik vs.) etrafıma göre okuyan biri sayılırıdım. O yılların ve o dönem çocukluğunun malum ihtiyaçları olan kitapları okudum. Lise yıllarıma geldiğimde kitap kategorim değişmişti. Malum insan lise döneminde kendini ispat, kapasite sorgulaması tarzı şeyler arıyor. Ve bu dönemde kişisel gelişim kitapları, romanları çok okunuyor. Çok iyi hatırlıyorum ben lisedeyken arkadaşımın üniversitede okuyan ablası okuduğum kitapları küçümsemiş, dudak bükmüştü. Ne yani, bunları mı okuyorsun dercesine okuma kültürümü sorgulamıştı. Haklıydı çünkü insan yaşının ve çevresinin verdiği yeni unsurları bünyesinde harmanladığında okuma zevki farklılaşıyordu. Eminim ki zamanında oda benim kaybolduğum sayfalarda yönünü bulmaya çalışıyordu.
Fakat insan böyledir işte, daha güzelini bulduğunu düşündüğü anda geçmişini birden unutur. Neyse. Zamanla farklı eğilimlerin etkisi ile okuyuş ihtiyacınız da değişiyor. Bir dönem ciddi roman okuyucusu oldum. Romalnarında kategorileri var elbet . Bazen aşırı derecede aşk, kimi zaman serüven, kimi zaman biyografi. Ama hepsi popüler kültürün etkisi ile en çok satanlar listelerinde görğdüğüm kitaplar. Kitap alacağım zaman en çok satanlara bakıp kitap aldığım çok oldu. Yada arkadaşlar arasında çok methedilen kitapları aldım. Bunların hepsi birer ihtiyaçtı. Bir inşaatın temeli nasıl oluşturulur?İşte okuduğum bütün kitaplar, sağlam bir okuyucu olmak için kurduğum inşaatın çimentosuna harç oldu.
Karşılaştırma yapmayı öğrendim. Okuduğum hiç bir kitabı neden okudum, zaman kaybettim, diye değerlendirmedim. Eğer okumasa idim mukayese yapamazdım. Mukayese beni daha güzeline sevk etti. Okuyucu aynı zamanda kaşiftir. Kendi dünyasının en kutsal bölgesini arayan bir kaşif. Düşünce dünyamızı oluşturan bu kutsallar mekanlar değil fikirlerdir, daha doğrusu fikirlerden inşa edilmiş şehirler yaratırız bu kitaplarla kendimize. İşte okuyucu okuma serüveni boyunca hep en kutsalını arar durur. Bunun için " bulvar gazetesi, fırça darbeli, gri tonlu şehirlerden geçer. En kutsalı bulabilmek adına en izbe yerleri görmeyi kabullenir. İşte bunun için okudum.
Lütfedip okuduysanız bin teşekkür

10 yıl     
3 kişiden 2 kişi beğenmiş.

tartışmadaki yorumlardan herkesin kendince bir puanlama sistemi olduğunu anladım, o yüzden bir kitabın ortalama puanı kitap hakkında genel bir beğeniyi bile yansıtmıyor sanırım.
başlığı açan üyeye teşekkür ediyorum, pek çok kişinin düşüncesini öğrenmiş olduk böylece.

10 yıl     
5 kişiden 2 kişi beğenmiş.

bana dr örneğiyle bire bir örtüşen bir konu gibi gelmedi bu durum. burada zaten ağırlıklı olarak edebi eserlere verilen puandan bahsediyoruz. tabi ki herkesin düşünceleri farklı, aynı şeyleri sevmezler ama 1 dediğim gibi mantık dışı benim için.

10 yıl     
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar