Kitap Tavsiyesi ve Fikir Alışverişi

Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.

* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.


Tür: Genel | Açılış, 28 Temmuz 2011
<< tüm tartışmalar

insan bir kitaba nasıl 1 puan verebilir?

Tartışma Cevapları

31 ile 40 arası cevap gösteriliyor, toplam 54 cevap.
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

1, 0 dan daima büyüktür

10 yıl     
4 kişiden 3 kişi beğenmiş.

Vermeyeceksek neden 1 puan var??Demek verilebilir ki 1, puanlamaya eklenmiş. Yani kısacası kitaplarda renkler ve zevkler gibidir. Istediği gibi değerlendirilebilir.
Emek diyorsaniz tabii ki emek var. Zaten ben de okuyup emegine saygı gösteriyorum. Hakaret etmiyoruz ki. Sadece puanlama yapiyoruz

10 yıl     
3 kişiden 3 kişi beğenmiş.

@prettyelmayra Demissiniz ki bu kitaplari neden okuyorsunuz? Kitabi kitap olarak adlandirmamiz icin gereken kriterler nelerdir oncelikle? Bu kitaplar cok satanlar listesinin genellikle zirvelerinde yer aliyor. Kitap midir? Evet. Edebi degeri var midir? Bence hayir, baskalari belki tartisabilir. Cok satanlar listesine giren kitaplari neden okudugumu sormussunuz? Genel begeniye hitap eden kitaplari okuyorum, Neymis bu diye. Genel begeni kotu mudur?
Edebiyat dunyasinda kendini kanitlamis bir kitap icin de benzer bir genelleme yapmiyor muyuz? Firca darbeleri bir kesime hitap ediyor, Anna Karenina ise baska bir kesime. Kisisel olarak bakildiginda, eger kisi Anna Karenina'da daha az keyif duymussa ,sirf klasik olmasi Anna Karenina'yi daha degerli yapmiyor. Ancak kilit sozcuk `kisisel` Elbette biri yuzlerce yil sonra dahi hatirlanacak, digeri ise supheli.
Sahsen begeni kisinin ufku ve bilgisi ile alakali. Godot'yu beklerlerken sikintidan olmus,Ulysses de sayfalarca ciriinip bir sey anlamamis, Foucault Sarkacı'nda ise arkasindakibilgilerde kaybolup gitiim. Kapasitem yeterli olsaydi cok daha severdim elbette. Ancak `kisisel` kelimesi onemli dedim ya. Iste kisinin begenisini etkileyen yuzlerce farkli sey var. Bu nedenle bana cok normal geliyor 1 veya 10 vermek. Sanat elestirmeni degilim. Okurken aldigim keyfe ve bana kattigi seye bakiyorum.

10 yıl     
4 kişiden 4 kişi beğenmiş.

Bu bir zevk meselesiyle gayet verilebilir diye düşünüyorum hiç emek harcanmadan yazılan o kadar çok kitap var ki neden emek harcanmış 1 puan verilmez diye düşünülsün, 1 her zaman kitabın kötü olduğu anlamına da gelmiyor burada okuyana hiç hitap etmediğini de düşünebilirsiniz, gerçekten okur olarak takip ettiğiniz ortak zevke sahip olduğunu düşündüğünüz kişiler için.

10 yıl     
4 kişiden 4 kişi beğenmiş.

Puanlama sistemi uyguluyorsak 1 ve 10 puan arasinda her degerlendirme yapilabilir. Tersten gidersek, 10 puan mukemmeligi ifade ediyorsa, nasil 10 puan verebiliriz? Sahsen kitaplari puanlarken kriterim sadece begenip begenmemek uzerine kurulu degil. Dili, konusu,karakterleri, uslubu vs hepsini ayri degerlendirmeye calisiyorum. Ancak ortada emek olmasi nedeniyle, yetenegi olmayan veya yaptigi ise saygisi olmayan birine ayip olmasin diyerek hak ettiginden fazla puan vermek bana yanlis geliyor.
Bulvar gazetesinden hallice "firca darbeli, gri tonlu' kitaplara neden bir(1) puan vermeyeyim?

10 yıl     
5 kişiden 4 kişi beğenmiş.

Bu dünyada hiç bir kitabın 1 puanı hak edecek kadar kötü olabileceğine inanmıyorum. Kitap demek sadece yazılanlardan ibaret değildir. 5 sayfada olsa 500 sayfada arkasında büyük bir düşünce emeği var bana göre.

10 yıl     
5 kişiden 4 kişi beğenmiş.

Bir kitaba bir puan verilir arkadaş. Ama benim bir puan verdiğim bir kitaba başkası on puan da verebilir. Evet emek var, ama o emek bana yaramadı. Sıktı, boğdu... Emekse emek, karşılığı bir puan. İçerik yok, üslup sıfır, konu berbat, karakterler oturmamış.. Neden fazlasını verelim ki? Sonra okumayı düşünen biri puanı görüp kitaptan fazla bir şey bekler falan, gerek yok.

10 yıl     
4 kişiden 4 kişi beğenmiş.

Ayrıca herkesin, arksında sağlam ve çokça "takipçileri" olduğu, reklam yapabilecek bir kaç medya dostu olduğu sürece satış rekorları kırabilecek bir kitap yazabileceği bir dönemdeyiz. Kişinin vicdanı, belki buna "cesaret"de denebilir, elveriyorsa bu serüvene yukarıda ki şartları sağlamak koşulu ile atılabilir.

10 yıl     
4 kişiden 4 kişi beğenmiş.

Neden olmasın ki? Hee kitaba edebi eser gözüyle bakmak zorunda miyiz? Kaldı ki bir kitap kötü ise uyarmak da lazım insanları. Bence son derece normal.

10 yıl     
5 kişiden 5 kişi beğenmiş.

Okumadan nasıl ahkam kesebilirim? Okurum. Eleştiririm

10 yıl     
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar