Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
evet ben de seri bir şekilde kitap okurken şuan tıkanmış durumdayım bu konuda.sanırım yeni bir kitap alarak olaya tekrar başlamak lazım.
aynı problemi ben de yaşadım. sanırım hayatımızda bir şeyler değişince, kafaya takılan problemler arttıkça, dikkat dağınıklığı oluyor ve okumada problemler başlıyor. bana öyle olmuştu. zorlamadım ben de kendimi, ara verdim. ve bir daha hiç o eski performansıma dönemedim. ara ara okusam da her fırsatta yine ara verdim. bıraktım. zorlandım. kısa ve sürükleyici kitaplarla okumaya devam etmeni tavsiye ederim.
dentist bey,reçetene bir solukta okuyacağın,ruhunu yormayan eylenceli bi kitap yazıyorum.
RP: 1) RUHİ MÜCERRET S:(haricen ) :) eminim bu kitabı düzenli aldıktan sonra iyleşiceksin. Ama ben o kitabı daha önceden kullandım iyi gelmedi bana diyorsan muadili var onu öneririm ' OĞULLAR VE RENCİDE RUHLAR'....
Başıma gelen hadisedir bu. Çerezlik, akıcı, ince kitaplara yönelmekte fayda var. Çoğu kez işe yaramakta.
@dertli dentist, @ SummertimeSadness çok haklı bence. Ya bir süre okumaya ara verin. İçinizden okumak gelmiyorsa kendinizi zorlamayın. Ya da normalde okuduğunuzdan daha hafif eğlenceli veya macera türü heyecanlı ve sürükleyici kitaplar seçin.
Kendimden örnek vereyim size, üniversite yıllarımda okul derslerinde Sokrates, Platon ve sofistleri, Aristotales'i okumaktan. Sabahlara kadar Machiavelli, Thomas More, Francis Bacon, Hegel, Immanuel Kant'ın eserlerini dersler için araştırmaktan; David Ricardo, Adam Smith, Friedrich Engels, Karl Marx, Milton Friedman'nın ekonomi teorilerini öğrenmek için uğraşmaktan kitap okuyamaz hale gelmiştim. Resmen kafam sıkışmış araba tekeri gibiydi. Beynim dönmüyordu, bir şey okuma isteğimi beynim reddediyordu. Bende kendimi beyaz dizilere ve Barbara Cartland romanlarına, komik öykülere, fıkra kitaplarına verdim. En azından onları okurken düşünmem gerekmiyordu ve konu değiştirmiş oluyordum.
Ben şöyle bir yaklaşımda bulunayım Örnekleme yapacak olursam.Nasıl uzun süre süre spor yapıp bir süre bırakırsınız ve tekrar başlayınca bir üşenme, kaslarınızda ağrı hissersiniz ve kendinizi psikolojik olarak vazgeçirmeye çalışırsınız, kitap okumakta bence aynı o yüzden ben hemen hergün çok işimde olsada en azından yatmadan 10 veya 20 Sh okumaya gayret ederim.
sevinilecek bir durum, demek ki beyin okunanları içselleştirmiş, artık bilinçaltı aynı olgulara doymuş, hem bu durum aslında iyiye işaret. neden zorla kitap okumak istiyorsun ki? okuyacaksın da ne olacak. önemli olan çok kitap okumak değil, gün geçtikçe bilgi birikiminizin artıp artmadığını hissedebiliyor olmaktır. çünkü kitap okuma isteği, ufkunuzun genişlediğini fark ettiğiniz sürece devam eder. okuma alışkanlığı ile kitap okuma alışkanlığı farklı şeyler. kitap okuma alışkanlığı iyi bir şey değildir, hatta zararlıdır...
Ben de iki sene önce 2 aylık bir dönem yaşamıştım ,geçti kendiliğinden. PEs etme derim :)
Aynı dert bende de var.
Bu durum bende çalışmaya başladıktan sonra gelişti. Aslında içimden okumak geliyor. Hatta iş yerindeyken tüm gün akşam kitap okumayı hayal ediyorum. Eve gelip elime hevesle kitabı alıyorum ancak bir saat sonra bunalıyorum artık okuyamaz oluyorum. Önce okuması daha rahat, hayal gücüne hitap eden kitaplara geçtim olmadı. Kitapları yarım bırakmaktan bıktığım için şu sıralar daha kısa türler okuyorum (dergi, öykü vs).
Doğrusu bu durum canımı çok sıkıyor. Çalıştığım sürece hep böyle mi olacak? Yoksa iş temposuna alışınca eski halime geri mi döneceğim?
Eğer böyle devam edecekse çalışmaya hayır :)
sıkılmışlık hissinden kurtulunca başlayacağım okumaya cevaplarınız için çok teşekkürler :)