Alis ırmağın kıyısındaki çimenlerin üzerinde, ablasının yanında boş boş oturuyordu. Canı sıkılmaya başlamıştı, çünkü yapacak hiçbir şeyi yoktu. Bir iki kere ablasının elinde okuduğu kitaba göz attı. Fakat kitapta ne bir resim, ne de bir konuşma vardı. Alis kendi kendine, İçinde resim ve konuşma olmayan kitaplar ne işe yararlar! diye düşündü.
Alis ırmağın kıyısındaki çimenlerin üzerinde, ablasının yanında boş boş oturuyordu. Canı sıkılmaya başlamıştı, çünkü yapacak hiçbir şeyi yoktu. Bir iki kere ablasının elinde okuduğu kitaba göz attı. Fakat kitapta ne bir resim, ne de bir konuşma vardı. Alis kendi kendine, İçinde resim ve konuşma olmayan kitaplar ne işe yararlar! diye düşündü.
her ayrıntısı düşünülmüş bir hayali dünya, benim için mükemmel olan büyülü bir kitap
Alice yol ayrımında sorar: Tavşan, şimdi nereden gitmeliyim?
Tavşan: Nereye gideceğini bilmiyorsan nereye gittiğinin hiçbir önemi yok.
Arkadaşlar bu sadece çocuklar için yazılmış basit bir kitap değil. Büyüklerin ciddi dersler alacağına inanıyorum. Okuduysanız bile bir daha okumanızı tavsiye ederim.
Alice Harikalar Diyarında günümüzden tam 150 yıl önce yazıldı.
Sonraki 150 yıl boyunca o kadar popüler oldu ki, pek çoğumuz şu veya bu şekilde öyküyü, en azından öykünün neyi anlattığını biliriz. Hiç bir şey bilmiyorsak "beyaz tavşanı" ve "tavşan deliğini" duymuşuzdur.
Yazarından başlamak gerekirse ... Lewis Carroll, ilginç bir kişiliğe sahip olan Charles Lutwidge Dodgson'ın takma ismi.
Ciddi sağlık sorunları ve engelleri olan bir insan Lewis Carroll; asimetrik bir vücut yapısına sahip ve kekeme. Kendisini Harikalar Diyarındaki Dodo olarak karikatürize ettiği söyleniyor. Ancak fiziksel sorunları, sosyal bağlar kurmasına engel olmamış. Küçük çocuklarla daha kolay iletişim kurabiliyormuş, özellikle de küçük kızlarla. Alice Harikalar Diyarında öyküsünü de, yakın dostluk kurduğu Liddell ailesinin küçük kızı Alice Liddell için yazmış.
Lewis Carroll'ın matematik ve mantık saplantılı olduğu söyleniyor. Fotoğrafçılığa büyük ilgi duyuyor ve çoğunlukla küçük çocukların - özellikle de küçük kızların resmini çekiyormuş.
Carroll, pek çok çağdaşı gibi, oldukça tutucu ve dindar bir insan.
Alice Harikalar Diyarında, 1865 yılında yazılıyor. Bu dönem, İngiltere tarihinde Viktorya Dönemi olarak biliniyor: Sınıf farklılıklarının aşırı düzeyde olduğu, saygıdeğer olmanın en büyük erdem kabul edildiği, alt sınıflardan gelenlere tepeden bakılan, sanata düşmanca yaklaşılan ve sanatın sadece bir eğlence aracı olduğu düşünülen, yobazlık derecesinde bir dindarlıkla, bilimsel araştırmanın birbiriyle sürekli çatıştığı bir dönem.
Döneminin baskın değerlerini kendi yaşamında cisimleştirmiş bir yazar olarak Carroll'ın Harikalar Diyarı öyküsü, tam da yaşadığı dönemin, onun bilinç altındaki yansımalarını ortaya koyar gibi.
Öykünün baş kahramanı Alice, yaşadığı çağın üst sınıflarının kibrine sahip 7 yaşındaki bir kız çocuğu; doğal olarak Harikalar Diyarı'nda karşılaştığı tüm "yaratıklara" tepeden bakıyor. Alice'in kibri ve duyarsızlığı, daha öykünün başında tanıştığı fareyi ve kuşları, sürekli kedisinden söz ederek korkutmasıyla açığa çıkıyor. Alice, alışkın olduğu Viktorya dünyasından çok farklı bir dünyanın içine düşüyor; her şeyin bir düzen ve terbiye dahilinde işlediği Viktorya Dünyası'nın aksine, Harikalar Diyarı mantıksızlıklar, saçmalıklar ve tutarsızlıklar üzerine kurulu. Carroll her bir öykü kahramanının kişiliğinde, mantıksızlıkları, saçmalıkları, tutarsızlıkları, sanki içinde yaşadığı dünyayla alay edermiş gibi inceden inceye işliyor.
Daha sonraki yıllarda öykünün her bir karakteri kültleşmiş ve pop kültürün muhtelif alanlarında -daha farklı biçimlerde- derinlemesine işlenmiş, geliştirilmiş: Kupa Kraliçesi (Queen of Hearts), Sırıtan Kedi (Cheshire Cat), Tırtıl (caterpillar), Beyaz Tavşan (White Rabbit), Dodo, Mart Tavşanı (March Hare), Kertenkele Bill (Bill the Lizzard), Çılgın Şapkacı (Mad Hatter) ve daha nice öykü karakteri ...
Öyküde sözü edilen kavramlarla (örn. tavşan deliğinden aşağıya düşmek), bilmecelerle (örn. bir kuzgun neden çalışma masasına benzer?), şiirler, şarkılar ve daha pek çok unsurla Alice Harikalar Diyarında bir çocuk masalı olmanın çok ötesinde, saçmalıklarla, tutarsızlıklarla, olanaksızlıklarla dolu bir dünya tasarımı.
Tıpkı öykünün yazılmasından 50 yıl sonra keşfedilecek olan, (tıkır tıkır işleyen, düzenli Newton evreninin aksine) tutarsızlıklarla dolu,saçma kaotik kuantum evreni gibi.
Muhakkak okunmalı.
bu kitabın küçük çocuklar için yazılmış bir masal olduğunu düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz
Tim burton'un filminde kitaba kendinden birkaç sey katmıştı daha yaratıcı bir hal almış ama bu kitap sonuçta KİTAP DAİMA FİLMDEN İYİDİR :::
rüyalar ülkesinde küçük bir çocuğu mutlu eden hoş kitap.benim en sevdiğim,masum yıllarımda hep öyle bir tavşanın beni de beklediğini düşünerek geçirdiğim gecelerimin güzel masalı
Kitap sırasında Alice'i kıskanmış olanlar olabilir,harikalar ülkesi yani :) hatta bazen o şişeden niye çok içtin küçüldün niye çok içtin çok büyüdün gibisine dövünenler mi dersiinn...felan filan :)
dikkatli ve sakin okunmalı feyz alınacak çok bilgi var
100 sayfa