Tartışmalı konuların usta kalemi Reha Çamuroğlu bu kez de II. Abdülhamite düzenlenen suikastı ele alıyor. Ermeni komitacılar, Belçikalı bir anarşist, Türk casuslar ve Kızıl Sultanın kendisi... Tarih ise 21 Temmuz 1905, günlerden Cuma. Yıldız, şiddetli bir patlamayla sarsılır. Amaç Kızıl Sultanı ortadan kaldırmaktır. Reha Çamuroğlunun başarısızlığa uğramış bu girişim üzerine yazdığı roman Osmanlı İmparatorluğunun, Kızıl Sultanın son günlerine ışık tuttuğu kadar, Osmanlı İmparatorluğu üzerine oynanan oyunları ve oyunların yurt içindeki yankılarına da yakından bakıyor. Üstat olarak kabul gören bir şairin şiirinden bir dizenin arka planı: Bir Anlık Gecikme Bundan yüzyıl önce 1905de II. Abdülhamite yapılan suikastı ele alan Bir Anlık Gecikme, bir roman olarak yazılmış olsa da, tarihin karanlık yüzü üstüne bir çalışma aslında. Tevfik Fikretin Bir Lahza-i Teahhur dizesini içeren şiirinden yola çıkan roman, bir an içinde değişen tarihi ele alıyor. 1905de Ermeni Komitacılar II. Abdülhamite başarısız bir suikast düzenlerler. Ermeni halkının iradesini doğrudan yansıtmayan bu suikast baştan ölü doğmuş bir eylemdir. Yapanların, uygulayanların bile tam inandığı bir eylem değildir aslında. O günlerin polis teşkilatı, herkesin herkesi izlediği atmosferini de gayet iyi yansıtan Bir Anlık Gecikme, çökmekte olan bir devletin son direnişlerini, içten ve dıştan yapılan baskılar karşısında ayakta kalma savaşını da anlatıyor. Ve tabii zeki olduğu kadar kurnaz da olan II. Abdülhamitin ve çevresindeki paşaların oynadıkları siyaset oyunlarını gözler önüne seriyor. Siyaset sahnesinin o son derece kaypak zemininde sergilenen bir gösterinin romanı Bir Anlık Gecikme.
Tartışmalı konuların usta kalemi Reha Çamuroğlu bu kez de II. Abdülhamite düzenlenen suikastı ele alıyor. Ermeni komitacılar, Belçikalı bir anarşist, Türk casuslar ve Kızıl Sultanın kendisi... Tarih ise 21 Temmuz 1905, günlerden Cuma. Yıldız, şiddetli bir patlamayla sarsılır. Amaç Kızıl Sultanı ortadan kaldırmaktır. Reha Çamuroğlunun başarısızlığa uğramış bu girişim üzerine yazdığı roman Osmanlı İmparatorluğunun, Kızıl Sultanın son günlerine ışık tuttuğu kadar, Osmanlı İmparatorluğu üzerine oynanan oyunları ve oyunların yurt içindeki yankılarına da yakından bakıyor. Üstat olarak kabul gören bir şairin şiirinden bir dizenin arka planı: Bir Anlık Gecikme Bundan yüzyıl önce 1905de II. Abdülhamite yapılan suikastı ele alan Bir Anlık Gecikme, bir roman olarak yazılmış olsa da, tarihin karanlık yüzü üstüne bir çalışma aslında. Tevfik Fikretin Bir Lahza-i Teahhur dizesini içeren şiirinden yola çıkan roman, bir an içinde değişen tarihi ele alıyor. 1905de Ermeni Komitacılar II. Abdülhamite başarısız bir suikast düzenlerler. Ermeni halkının iradesini doğrudan yansıtmayan bu suikast baştan ölü doğmuş bir eylemdir. Yapanların, uygulayanların bile tam inandığı bir eylem değildir aslında. O günlerin polis teşkilatı, herkesin herkesi izlediği atmosferini de gayet iyi yansıtan Bir Anlık Gecikme, çökmekte olan bir devletin son direnişlerini, içten ve dıştan yapılan baskılar karşısında ayakta kalma savaşını da anlatıyor. Ve tabii zeki olduğu kadar kurnaz da olan II. Abdülhamitin ve çevresindek... tümünü göster
2. Abdülhamid Han'a yapılan suikastı konu edinen kurgu bir roman. Adı üstünde kurgu. Tarih edebiyat kitaplarından öğrenilmez ama az çok tarih bilgisine sahipseniz bu tarz kurgu tarihi romanlar olaylara bakış açınızı geliştirecektir.
Reha Çamuroğlu'nu da bu kitap ile tanıdım ve bir daha bir daha tanımak istedim. Hem Reha Bey'i hem de Abdulhamid'i. Hikayeleştirme ve olay örgüleri çok iyi bir kurgu ve de akıcılıkla sizleri bekliyor.
Dipnot: "Bir anlık gecikme" - “Bir Lâhza-i Taahhur”
"Tevfik Fikret vatan ve bayrağa ne kadar bağlıysa, II.Abdülhamit’ten o kadar nefret etmektedir. Öyle ki, sultana suikast düzenleyen Ermeni teröriste, 'Bir Lâhza-i Taahhur' adlı şiirinde 'Ey şanlı avcı!' diye seslenip, bir anlık gecikme olmasaydı, tarihin değişeceğini ileri sürmektedir."
Karton Cilt, 1. baskı, 149 sayfa
Mayıs2005 tarihinde, Everest Yayınları tarafından yayınlandı