Bütün Yazıları

Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin önemli isimlerinden Asaf Halet Çelebi (1907-1958), otuzlu yılların sonundan ölümüne kadar geçen süre içinde yazdığı şiirleriyle geniş bir ilgi alanı yaratmıştır. Bu ilgi alanı, farklı yaklaşımları, beğeniyi ve eleştiriyi birlikte içerir. 40lı yıllardan itibaren eleştirel yazılarıyla da öne çıkan Çelebinin yazılarındaki konu dağarcığı onun çok yönlü bir sanatçı olduğunu kanıtlar. Ölümünün 40. yıldönümünde, Asaf Halet Çelebinin bütün yazılarını, konferanslarını ve kendisiyle yapılan konuşmaları içeren bu kitabı Hakan Sazyek hazırladı. TADIMLIKAt Hakkında Eskiden at diye sırıklara biner ve: (sakın ha atım teper) diye sağa sola savururduk. Bununla beraber fasulya sırığı hiçbir zaman ata benzemezdi. Hiç benzemeyen şeyleri nelere benzetmemişizdir. Eski şairler de, gözleri ve ağzı olduğu için ata benzemesi ihtimali daha çok kuvvetli olan sevgililerini hiç benzemedikleri güle ve aya benzetirlerdi. Güvercine ve geyiğe benzetenler şüphesiz daha yaklaşmışlardır. Ata benzetilmesinde ben hiçbir beis görmüyorum. Allah vermesin Guliverin anlattığı, insanların hayvan akıllı ve atların insan akıllı olduğu o Hyummhmmm memleketinde olsaydık ne yapardık? Atlar bizim üzerimize binemese de bir arabaya koşturup kendileri içine oturamazlar mıydı? Equus atın dedesiydi; ve şimdiki attan farklı idi, bununla beraber onun zamanında Neandertal adamı şöyle dursun Pithécanthropus bile yoktu. Equuslar kendilerinden sonra gelen dedelerimizi görünce acaba hayret etmişler midir? Bununla beraber daha sonraları, ilk defa sırtlarına atlamak küstahlığında bulunan insanlara fevkalâde hiddet ettikleri bence muhakkak gibidir. Fakat onların mı insanları, insanların mı onları harbe alıştırdığına şüphe ediyorum. Eski zamanda konuşan, insan darda kalırsa yaksın da yetişeyim diye üç kılını veren atlar varmış. Fakat ben bunun ne dereceye kadar doğru olduğunu bilemiyorum. Yalnız o atlar şimdi hiç bulunamıyor.

Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin önemli isimlerinden Asaf Halet Çelebi (1907-1958), otuzlu yılların sonundan ölümüne kadar geçen süre içinde yazdığı şiirleriyle geniş bir ilgi alanı yaratmıştır. Bu ilgi alanı, farklı yaklaşımları, beğeniyi ve eleştiriyi birlikte içerir. 40lı yıllardan itibaren eleştirel yazılarıyla da öne çıkan Çelebinin yazılarındaki konu dağarcığı onun çok yönlü bir sanatçı olduğunu kanıtlar. Ölümünün 40. yıldönümünde, Asaf Halet Çelebinin bütün yazılarını, konferanslarını ve kendisiyle yapılan konuşmaları içeren bu kitabı Hakan Sazyek hazırladı. TADIMLIKAt Hakkında Eskiden at diye sırıklara biner ve: (sakın ha atım teper) diye sağa sola savururduk. Bununla beraber fasulya sırığı hiçbir zaman ata benzemezdi. Hiç benzemeyen şeyleri nelere benzetmemişizdir. Eski şairler de, gözleri ve ağzı olduğu için ata benzemesi ihtimali daha çok kuvvetli olan sevgililerini hiç benzemedikleri güle ve aya benzetirlerdi. Güvercine ve geyiğe benzetenler şüphesiz daha yaklaşmışlardır. Ata benzetilmesinde ben hiçbir beis görmüyorum. Allah vermesin Guliverin anlattığı, insanların hayvan akıllı ve atların insan akıllı olduğu o Hyummhmmm memleketinde olsaydık ne yapardık? Atlar bizim üzerimize binemese de bir arabaya koşturup kendileri içine oturamazlar mıydı? Equus atın dedesiydi; ve şimdiki attan farklı idi, bununla beraber onun zamanında Neandertal adamı şöyle dursun Pithécanthropus bile yoktu. Equuslar kendilerinden sonra gelen dedelerimizi görünce acaba hayret etmişler mid... tümünü göster


Değerlendirmeler

değerlendirme
9 puan

Şiir kitapları romanlar gibi değil ki ne zaman okumaya başladınız ne zaman bitirdiniz sorusuna cevap verilsin. Bir ikincisi 2004 önce okunmuş kitaplar için ne zaman okunduğu sorusuna verilecek bir tarih seçeneği de yok. Zaten kaç yıl önce okuduğum kitabı hangi tarihte okuyup hangi tarihte bitirdiğimi hatırlayamam. Kitap okumak, şiir okumak çok farklı bir şey... Kitapla ilgili düşüncelerime gelince Orhan Veli'nin en güzel şiirlerinden biri ve okuduğumda beni etkileyen şiiri Mahallemdeki Akşamlar İçin şiiridir.


Kımıldanır mahallemin daralan ruhu
Basma perdelerimde gün batarken
Atıp saatler süren uykusunu
Odama uzanır akasyam pencereden
Kırmızı uzak damlarda bir serinleme
Uyanır gündüz uykusundan evler
Kapılarda işleri ellerinde
Kadınlar giyinip kocalarını bekler
İyi insanların ruhudur yakınlaşır
Takunya sesleri gelir evlerden
Yalnız bu dem rahat bir dünya taşır
Bin mihnet dolu kafasında yorgun beden
Her şeyin geliş saatidir akşam
Mahallede ömürler akşamüstü başlar
Hepsi burda buluşmaya gelir akşam
Başka dünyalardan ayaklar, başlar..

Bir mahalle kültürüyle büyüyen ve geride bir hayat bırakan ve hayattan alacaklı olan tüm yorgun çocuklara...
''Yalnız bu dem rahat bir dünya taşır
Bin mihnet dolu kafasında yorgun beden''

10 yıl, 10 ay
10 puan

10 numara bir şair


Baskı Bilgileri



ISBN
9753636989

Diğer baskılar


Etiketler: makale, deneme-inceleme

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

Şu anda kimse okumuyor.

Okumuşlar

Burak Uzun
1 kişi

Okumak İsteyenler

Okumak isteyen bulunamadı.

Takas Verenler

Takas veren bulunamadı.
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski