Bu kitap bilimin safsataya yanıtıdır: Küresel gericiliğin merkezi ABDde üretilen ve ülkemizde Harun Yahya imzasıyla fosil sergileri ve Yaratılış Atlaslarında bire bir tekrarlanan yaratılışçı iddialar, dünyanın ve ülkemizin değerli bilim insanları tarafından teker teker yanıtlanıyor. Canlılar milyonlarca yıldır değişmiyor mu? Fosiller canlıların milyonlarca yıldır değişmediğini mi gösteriyor? Türler arası geçiş biçimleri yok mu? Yeni bir türün evrimi gözlenmedi mi? Genetik araştırmalar evrim kuramını çürütüyor mu? Hücrenin nasıl oluştuğu evrim kuramı ile açıklanamıyor mu? Mutasyonlar hep zararlı mıdır? Göz evrim geçirmedi mi? Karmaşık yapıların evrimle oluşması olanaksız mı? At evrim geçirmedi mi? Termodinamiğin İkinci Yasası Evrim Kuramıyla çelişiyor mu? Taş Devri hiç yaşanmadı mı? Tektanrılı din, tarihin ilk gününden beri var mıydı? Nuhun gemisi buharlı gemi miydi?.. Mısırlılar elektrik mi kullanıyordu?.. Darwin, ırkçı ve Türk düşmanı mıydı?..Bilimsel olarak hiçbir geçerliliği olmayan, ama politik bağlamı nedeniyle etkinlik alanı kazanan safsata niteliğindeki bu iddialar karşısında, Dr. Erdal Atabek, Prof. Dr. Berna Alpagut, Dr. Kenan Ateş, Dr. Andrew Berry, Prof. Dr. Jerry Coyne, Prof. Dr. Betül Çotuksöken, Prof. Dr. Richard Dawkins, Prof. Dr. Ali Demirsoy, Prof. Dr. Haluk Ertan, Prof. Dr. Sevil Gülçur, Çevirmen Feryal Halatçı, Bilim ve Gelecek Dergisi Yayın Yönetmeni Ender Helvacıoğlu, Doç. Dr. Osman Gürel, Prof. Dr. Steve Jones, Prof. Dr. Aykut Kence, Prof. Dr. Yaman Örs, Dr. Sibel Özbudun, Doç. Dr. Ergi Deniz Özsoy, Prof. Dr. Rennan Pekünlü, Prof. Dr. Şevket Ruacan, Prof. Dr. Mehmet Sakınç, Doç. Dr. Alâeddin Şenel, Prof. Dr. A. M. Celal Şengör, Prof. Dr. Aslıhan Tolun, Prof. Dr. Cemal Yıldırım ve daha pek çok bilim insanı sonsözü söylüyorlar: Evrim kuramı olmadan bilim olmaz!
Bu kitap bilimin safsataya yanıtıdır: Küresel gericiliğin merkezi ABDde üretilen ve ülkemizde Harun Yahya imzasıyla fosil sergileri ve Yaratılış Atlaslarında bire bir tekrarlanan yaratılışçı iddialar, dünyanın ve ülkemizin değerli bilim insanları tarafından teker teker yanıtlanıyor. Canlılar milyonlarca yıldır değişmiyor mu? Fosiller canlıların milyonlarca yıldır değişmediğini mi gösteriyor? Türler arası geçiş biçimleri yok mu? Yeni bir türün evrimi gözlenmedi mi? Genetik araştırmalar evrim kuramını çürütüyor mu? Hücrenin nasıl oluştuğu evrim kuramı ile açıklanamıyor mu? Mutasyonlar hep zararlı mıdır? Göz evrim geçirmedi mi? Karmaşık yapıların evrimle oluşması olanaksız mı? At evrim geçirmedi mi? Termodinamiğin İkinci Yasası Evrim Kuramıyla çelişiyor mu? Taş Devri hiç yaşanmadı mı? Tektanrılı din, tarihin ilk gününden beri var mıydı? Nuhun gemisi buharlı gemi miydi?.. Mısırlılar elektrik mi kullanıyordu?.. Darwin, ırkçı ve Türk düşmanı mıydı?..Bilimsel olarak hiçbir geçerliliği olmayan, ama politik bağlamı nedeniyle etkinlik alanı kazanan safsata niteliğindeki bu iddialar karşısında, Dr. Erdal Atabek, Prof. Dr. Berna Alpagut, Dr. Kenan Ateş, Dr. Andrew Berry, Prof. Dr. Jerry Coyne, Prof. Dr. Betül Çotuksöken, Prof. Dr. Richard Dawkins, Prof. Dr. Ali Demirsoy, Prof. Dr. Haluk Ertan, Prof. Dr. Sevil Gülçur, Çevirmen Feryal Halatçı, Bilim ve Gelecek Dergisi Yayın Yönetmeni Ender Helvacıoğlu, Doç. Dr. Osman Gürel, Prof. Dr. Steve Jones, Prof. Dr. Aykut Kence, Prof. Dr. Yaman Örs,... tümünü göster
Ben kitabı pek sevdiğim (!) Harun Yahya'ya cevap niteliğinde olduğu için değil de pek çok bilim insanın makalelerinden veya röportajlarından yola çıkılarak derlendiği için okumak istemiş ve içinde Ali Demirsoy'un ve Ergi Deniz Özsoy'un da yazıları bulunduğunu görünce satın almıştım. Ancak bir türlü okuyamamıştım. Bu tatili fırsat bilip elime aldım ve okumaya başladım.
Kitap dört bölümden oluşuyor. İlk bölüm Bilimin Safsataya Yanıtı. Harun Yahya'nın Atlas'taki iddialarına yanıt niteliğindeki yazıları okuma fırsatı buluyorsunuz bu bölümde. Benim için bir anlamda öğretici oldu bu bölümü okumak. Yo, hayır, iddiaları yalanlamasının dışında öğreticiydi çünkü o iddiaları hiçbir zaman ciddiye al(a)mamıştım. İkinci ve üçüncü bölüm biraz daha durağan ilerledi. Son bölümse daha ziyade röportajlardan oluştuğundan belki, çabucak okundu ve böylece kitap bitti. Eleştireceğim tek şey ise "Harun Yahya'nın bilimin yanıt veremediği iddiaları / Dünya Böyle bir âlim görmedi!" başlıklı yazıydı. Ben yazıyı gereksiz buldum, ben olsam yazmazdım, yayınlamazdım. Gerçi okurken güldüm, fena da olmadı ama yine de dediğim gibi, olmasa daha iyi olurdu gibi geldi.
Kitabı herkesten çok, şu veya bu şekilde eline Yaratılış Atlası geçmiş insanların okumasını tavsiye ederim. Evrim teorisinin karşısında durabilirler, bir ön yargı edinmiş olabilirler ama lütfen, lütfen Yaratılış Atlası'ndan daha geçerli, daha makul bir gerekçeleri olsun.
Evrim konusunda bilgi edinmek isteyen insanlara önereceğim bir kitap olmaz çünkü dediğim gibi kitap daha çok Harun Yahya'ya ve onun çalışmalarına (?) cevap niteliğinde. Yine siz de benim gibi bilim insanlarının görüşlerini okumak istediğiniz kanısındaysanız, kitaptan faydalanabilirsiniz.
431 sayfa