Huzursuz Bacak

Türk hikâye sanatının öncü isimlerinden Mustafa Kutlu, 2000 yılından bu yana, her eylül ayında bir kitap yayımlıyor. Bu kitaplar sırasıyla; Uzun Hikâye (2000), Beyhude Ömrüm (2001), Mavi Kuş (2002), Tufandan Önce (2003), Rüzgârlı Pazar (2004), Chef (2005), Menekşeli Mektup (2006) ve Kapıları Açmak (2007). 2008in kitabı ise Huzursuz Bacak oldu. Huzursuz Bacak, yazarın daha önce yayımlamış olduğu Sır (1. Basım 1990) adlı kitabındaki Satılık Huzur hikâyesinin ilk bir buçuk sayfası ile başlıyor. Yani bu hikâyedeki kahramana benzer birinin yıllar sonra memleketine dönmesiyle... Aslında bu bölümde yer alan kahramanın izlerine Kutlunun daha önce yayımladığı kitaplarda da rastlamak mümkündür. Bu genç adam, Türkiyenin geleceğiyle ilgili endişeler taşıyor. Yurtdışında akademik kariyer yapıyor, memlekete dönüşünde, pek çok sathi meselenin çözüldüğünü, asli meselelerin ise olduğu gibi kaldığını görüyor. Başta üniversite olmak üzere politika, iş çevreleri ve eski arkadaşlarıyla yaptığı görüşmeler, o yıllarda ülkede olup bitenler; psikolojik sıkıntılarını huzursuz bacak denilen bir fiziki hastalığa dönüştürüyor. Çektiği sıkıntının merkezinde ülkede dişe dokunur bir fikir, fikir adamı ve uğruna savaşılacak bir tez kalmamış olmasıdır. Kitap özetle genç adamın bu umutsuz tabloya karşı isyanını dile getiriyor. Bu çerçevede Huzursuz Bacak, Mustafa Kutlunun öteki kitaplarından ayrılarak, fikri ağırlığı yoğun bir eser olarak karşımıza çıkıyor. Ömerin iç konuşmaları ve okuduğu metinler yoluyla okura yansıtılan fikirler, aslında Kutlunun yıllardır yazıp söyledikleriyle bir yakınlık arz ediyor. Hikâyeleri içinde fikirlerini açıkça belirtmekten kaçınan Kutlunun, Huzursuz Bacakta farklı bir tavır takındığını görüyoruz. Yani, geçmişte hikâyenin içine gizleyerek anlatmaya çalıştıklarını bu kez açıktan söylüyor. Yazar, hikâye tekniği açısından bunun tehlikeli bir durum olduğunu bilse de, sanatına olan hâkimiyeti ve üslubuyla bu sorunu aşıyor. Muhafazakârlık ve din kavramları, edebiyatın fonksiyonu, markalaşmaya karşı imzanın önemi, her alanda yaşanan kuraklık gibi konuları tartışmaya açan Mustafa Kutlunun; tüketim ekonomisine karşı kanaat ekonomisi kavramını önermesi de dikkat çekici. Yine, diğer uzun hikâyelerinden farklı bir tarzı olan Huzursuz Bacakta Kutlu, özünü kaybetmeye meyleden İstanbul, çöl haline gelen fikir dünyası ve yozlaşan hayatlarla beraber, toplumda ortaya çıkan huzursuzluğu da irdelemiş oluyor. Huzursuz Bacakın Mustafa Kutlu külliyatı içinde farklı bir yerde duracağı ve birçok özelliğiyle konuşulup tartışılacağı kesin gibi görünüyor.

Türk hikâye sanatının öncü isimlerinden Mustafa Kutlu, 2000 yılından bu yana, her eylül ayında bir kitap yayımlıyor. Bu kitaplar sırasıyla; Uzun Hikâye (2000), Beyhude Ömrüm (2001), Mavi Kuş (2002), Tufandan Önce (2003), Rüzgârlı Pazar (2004), Chef (2005), Menekşeli Mektup (2006) ve Kapıları Açmak (2007). 2008in kitabı ise Huzursuz Bacak oldu. Huzursuz Bacak, yazarın daha önce yayımlamış olduğu Sır (1. Basım 1990) adlı kitabındaki Satılık Huzur hikâyesinin ilk bir buçuk sayfası ile başlıyor. Yani bu hikâyedeki kahramana benzer birinin yıllar sonra memleketine dönmesiyle... Aslında bu bölümde yer alan kahramanın izlerine Kutlunun daha önce yayımladığı kitaplarda da rastlamak mümkündür. Bu genç adam, Türkiyenin geleceğiyle ilgili endişeler taşıyor. Yurtdışında akademik kariyer yapıyor, memlekete dönüşünde, pek çok sathi meselenin çözüldüğünü, asli meselelerin ise olduğu gibi kaldığını görüyor. Başta üniversite olmak üzere politika, iş çevreleri ve eski arkadaşlarıyla yaptığı görüşmeler, o yıllarda ülkede olup bitenler; psikolojik sıkıntılarını huzursuz bacak denilen bir fiziki hastalığa dönüştürüyor. Çektiği sıkıntının merkezinde ülkede dişe dokunur bir fikir, fikir adamı ve uğruna savaşılacak bir tez kalmamış olmasıdır. Kitap özetle genç adamın bu umutsuz tabloya karşı isyanını dile getiriyor. Bu çerçevede Huzursuz Bacak, Mustafa Kutlunun öteki kitaplarından ayrılarak, fikri ağırlığı yoğun bir eser olarak karşımıza çıkıyor. Ömerin iç konuşmaları ve okuduğu metinler yoluyla oku... tümünü göster


Değerlendirmeler

değerlendirme
10 puan

kutlunun en güzel kıtabı dıyebılırız.

12 yıl, 10 ay
10 puan

samimi ,akıcı inanılmaz güzel bi uslüp .. Mustafa Kutlu ile bu kitap sayesinde tanıştım, diğer eserlerini çok merak ediyorum.Okumanızı tavsiye ederim.

4 puan

İlk defa okuduğum bir yazar. İleride akılda kalacak kadar etkileyici degildi. Yine de zaman geçirmek için okunabilir

6 puan

su gibi aktı gitti elimden. uzun zamandır tıkanmıştım çok zorluyordum kendimi okumaya dönebilmek için. böyle bir durum adına biçilmiş kaftan! ve okuduğum ilk Mustafa Kutlu kitabı. devam edeceğim ve göreceğiz bakalım nasıl olacak?

8 puan

Yurt dışında eğitim alan Ömer Faruk ülkesinin sorunlarını düşünemekten Huzursuz Bacak Sendromuna tutulur.
Eski dava arkadaşları bakan , holding patronu , bar işletmecisi velhasılı muhafazajkar kesimden ayrılıp Yher yöne gitmişlerdir.

Dönem kitabı olacak bir kitap 2001 krizi , Kemal unakıtanlı maliye bakanlığı yılları neler neler var artık bir okuyun derim.

10 puan

Devletin, kültürün ve aslında özün değişimden rahatsız olanlar için okunacak hikâye.


Baskı Bilgileri

163 sayfa


ISBN
9759951399

Etiketler: hikâye

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

umursamaz uykucu
1 kişi

Okumuşlar

kuyudaki ehlikeyf buzprensesi buzzinga drydmsk
100 kişi

Okumak İsteyenler

kezibans Tanrı kraliçeyi korusun Cessie Asude Dalgakıran bktkytz
32 kişi

Takas Verenler

Takas veren bulunamadı.
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski