Mahrem

Mahrem, Elif Şafakın üçüncü romanı. Şafak, Pinhan ve Şehrin Aynalarında kendine özgü dil kullanımı ve ötekiyi romanın merkezine yerleştirme yaklaşımıyla, yeni bir tavrın da habercisi olmuştu. Mahrem, bu özellikleri bir adım öteye götürmesinin yanı sıra, kurgusal olgunluğuyla da ülkemiz edebiyatına kalıcı bir iz bırakacağını kanıtlıyor.Mahremin alt başlığı Görmeye ve Görülmeye Dair Bir Roman. Adına uygun olarak bir gözle başlayıp, dört yüzyıla yayılan seyretme ve seyredilme, bakma ve görme, görme ve görülme öykülerini, ikisi de farklı nedenlerle öteki olan iki kahramanın hayatlarında birleştiriyor. Görme ve görülme takıntısını bir sözlükle (Nazar Sözlüğü) kurumlaştırıp, romanında yer alan tüm figürleri karşımıza birer seyirlik olarak çıkarıyor. Mahremde göz daima dışlanmayla içerilmenin, ben ile ötekinin, aşk ile karanlığın orta yerinde, bir geçiş noktasında duruyor; tıpkı Nazar Sözlüğündeki Gözbebeği maddesinde olduğu gibi: gözbebeği: İnsanlarda yuvarlak, hayvanların çoğunda ise dikine elips biçiminde olan gözbebeğinin çapı, irise gelen ışığın miktarına göre değişir. Karanlık ve uzaklık büyütür gözbebeğini; aydınlık ve yakınlık küçültür. Yani bu kararsız çember, ışık varsa küçülür, ışık yoksa büyür. Yakına bakarken de küçüldüğüne göre, yakın olan aydınlıktır, aydınlıktadır. Uzağın payına karanlık düşer. Zaten karanlığı kimse yakınında görmek istemez.Aşık olunca da büyür gözbebeği; demek ki âşık olunan hep uzaktadır. Aradaki mesafenin verdiği acıyı azaltmak için, maşuka gözbebeğim! diye hitap edilir.

Mahrem, Elif Şafakın üçüncü romanı. Şafak, Pinhan ve Şehrin Aynalarında kendine özgü dil kullanımı ve ötekiyi romanın merkezine yerleştirme yaklaşımıyla, yeni bir tavrın da habercisi olmuştu. Mahrem, bu özellikleri bir adım öteye götürmesinin yanı sıra, kurgusal olgunluğuyla da ülkemiz edebiyatına kalıcı bir iz bırakacağını kanıtlıyor.Mahremin alt başlığı Görmeye ve Görülmeye Dair Bir Roman. Adına uygun olarak bir gözle başlayıp, dört yüzyıla yayılan seyretme ve seyredilme, bakma ve görme, görme ve görülme öykülerini, ikisi de farklı nedenlerle öteki olan iki kahramanın hayatlarında birleştiriyor. Görme ve görülme takıntısını bir sözlükle (Nazar Sözlüğü) kurumlaştırıp, romanında yer alan tüm figürleri karşımıza birer seyirlik olarak çıkarıyor. Mahremde göz daima dışlanmayla içerilmenin, ben ile ötekinin, aşk ile karanlığın orta yerinde, bir geçiş noktasında duruyor; tıpkı Nazar Sözlüğündeki Gözbebeği maddesinde olduğu gibi: gözbebeği: İnsanlarda yuvarlak, hayvanların çoğunda ise dikine elips biçiminde olan gözbebeğinin çapı, irise gelen ışığın miktarına göre değişir. Karanlık ve uzaklık büyütür gözbebeğini; aydınlık ve yakınlık küçültür. Yani bu kararsız çember, ışık varsa küçülür, ışık yoksa büyür. Yakına bakarken de küçüldüğüne göre, yakın olan aydınlıktır, aydınlıktadır. Uzağın payına karanlık düşer. Zaten karanlığı kimse yakınında görmek istemez.Aşık olunca da büyür gözbebeği; demek ki âşık olunan hep uzaktadır. Aradaki mesafenin verdiği acıyı azaltmak için, maşuka gözbeb... tümünü göster


Değerlendirmeler

değerlendirme
8 puan

gözün görmek istediklerini anlatan çok güzel bir roman.

Profil Resmi
10 puan

elif şafak'ın yazdıgı/yazacagı kitaplar arasında en iyisi..

Profil Resmi
10 puan

bence Elif Şafak bu kitabın üstüne henüz bir şey yazmadı.

6 puan

elif şafak'ın roman yazabildiği zamanlarının en güzel meyvelerinden biri.

9 puan

görmek üzerine yazılmış bir kitap, mahrem....

elif şafağın okuduğum kitapları arasında en iyisidir. okumadan elif şafağı eleştirmemek gerekir.

''daha kaç kadın tanımalıydı ki, yeterince kadın tanımış olmak için? kaç kitap okuyunca alim, kaç diyar gezilince gezgin, kaç hezimetten sonra bezgin olurdu insan? ''

8 puan

Görmek ve görülmek üzerine harika tespitlerle dolu. Elif Şafak'ın açık ara en iyi romanı.

Profil Resmi
8 puan

Bakıpta göremediklerimizi gösteren kitap.

11 yıl, 11 ay
Profil Resmi
8 puan

Elif Şafak'ın güzel kitaplarından biri

3 puan


Yazarın okuduğum ilk kitabı olmamasına sevindim. Kurgusunu anlayabilmek için yazarın bakış açısına, dünyasına girebilmek gerekiyor, beni yordu. Sözlük kısımları anlamlıydı. Okunması zor oldu ama bitirmeyi de başardım.

11 yıl, 10 ay
Profil Resmi
1 puan

Elif Şafak'ın ünlendiği kitap diye biliyorum ama ilk önce bu kitabını okumuş olsaydım diğer kitaplarını elime almazdım.Edebiyat yapmak için kendini parçalayan,sıkıcı,hikaye örgüsü bozuk bir kitap.Keşke hiç okumasaydım dediğim ender kitaplardan.


Baskı Bilgileri

Karton Cilt, 300 sayfa
Şubat2012 tarihinde, Doğan Kitap tarafından yayınlandı


ISBN
978-605-111-467-5
Dil
Türkiye Türkçesi

Diğer baskılar


Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

nese1988 selcuk_kars LoseRumi deniz öncü elf80
8 kişi

Okumuşlar

kubrakaban kevir dinle muratdoganoz tuubasr
680 kişi

Okumak İsteyenler

merilist burcuva eacı sema delibu
128 kişi

Takas Verenler

fabuleux *juju* antalya matalar asse
5 kişi
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski