Bir çocuğun rüyalarında gördüğü ilkel zaman insani uzerinden, ilkel zaman insanlarına ait maceralarını anlattığı roman. 📖
Jack London,eserini oluştururken döneme damgasını vuran Darwin'in Türlerin Kökeni adlı insanlik tarihinin gelişimini ele alan kitaptan etkilenmiştir. Zira o dönem bundan etkilenmeyen, bu konuda araştırmaya girismeyen kimse yoktur.
Eserde , ilkel insanlar üç grupta toplanmış. Agacta , mağarada yaşayanlar ve bunlara gore daha gelişmiş ateşi kullanan insanlar olarak... Eski insanlarin yaşam biçimleri,toplayıcılık,avcılık özellikle eser boyunca görülüyor. Gruplar arasındaki farklar net sekilde ortaya koyulmuş. Henüz bilmenin, araştırmanın olmadığı,cahilliğin had safhada olduğu bir dönemden bahsediyor. Iç güdü temelli bir yasam...Tamamen doğal, gülmek , eğlenmek üzerine kurulu. Kendini vahşi hayvanlardan korumak üzere tasarlanmış evler,ev derken mağara ve ağaç üstleri diyelim daha doğru...Cinselligin ilkel şekilde yaşandığı, insanların eylemlerinde özgür olduğu bir yaşamdan söz ediyor yaşar. Ozellikle gelişmişlik bakımından en aşağıda olan ağaç insanlari, insanlığın en ilkel toplumu, ateş-i kullananlar ise en gelişmiş toplumu rolündedir. Keza, ateş kullanan topluluk akıl ve mantığı kullanma noktasında diğerlerinden cok öndedir. Ve bunu da diğerleri üzerinde yaptıkları av baskınlarinda gösteriyorlar. Tamamen ilkel bir dünyadan söz ediyoruz. Bir yasam mücadelesi, bazı şeyleri gözlemleyerek öğrenen kahraman ilk insana dair bize ipuçları veriyor. ⚠️
Dediğimiz gibi döneme damgasını vuran Türlerin Kökeni kitabi ,kitabi hayli etkisi altına almis. Bu konuya merakı olan okuyucuya basit anlamda ilgisini arttırabilecek bir eser olarak (özellikle çocuklara) önerilebilecek bir yapıdadır. 👍
Ozellikle hayvani basrole alan kitaplarıyla tanıdığımız Jack London' in farkli nitelikte bir eseri olarak gözümüze çarptı. Ama yine de kitapta yer alan vahşi hayvanlara dair tasvirler zaten onun usta yönünü yansıtması yönüyle bu Jack London dedirtir. 👏
Mekanlara dair tasvirler harika idi. Okuyucuyu sıkmayacak bir anlatım ve akıcılık var. Tıpkı diğer eserlerinde olduğu gibi.✔
Bu konulara merakı olanlara tavsiye edilir. 🌿
ortaokulda okuduğum kitaptan meslek hayatımın 10. yılında hala alıntı yapabiliyorum. öyle bir içine işliyor insanın
Jack London, ilkel insanlık dönemini bir çocuğun düşlerinden yola çıkarak güzel bir öykü ile anlatıyor...
jack london un tarzını sevmeme rağmen nedense bu kitabına ısınamadım. roman mı öykü mü mit mi bir türlü çözemedim.jack londonun martin eden'inin öneririm.
Genetik hafıza üzerine; nereden geldik, nasıl geldik sorusunun en yalın, en basit cevabı. İlk insan mı, ilk medeni insan mı?? Buyurun buradan okuyun.
İnsanlığın başlangıcına dair bir kitap tavsiyesi sorulsa, bu kitabı değil İskender Pala'nın Akşam Yıldızı'nı tavsiye ederim. Bu maymun insan arası varlığın ilk insanlar olduğu düşüncesi bana saçma geldiği için kitap beni cezbetmedi. Sadece sonunu nasıl bitirecek merakıyla okudum.
Kesinlikle çok yaratıcı bir kitap, film izler gibi okutuyor kendini, tasvirler kuvvetli, sanki anlatılan olayları yaşıyor gibi oluyorsunuz, dili sade ve akıcı, çeviri başarılı... Tavsiye edilir...
Jack London hangi konuya kalemini dokundursa mükemmel bir hikaye , harikulade bir kitap ortaya çıkaran nadide yazarlardan biridir. Kâh olayları bizzat yaşayarak yazmış; kâh hayvanların sanki bedeninde varolmuşcasına, onların duygu ve düşüncelerini okuyucuya yansıtarak, adeta yaşatarak kaleme almıştır.
'Ademden Önce' isimli eserinde de dönemin bilim adamlarının çalışmalarından yararlanarak, eski çağlardaki ilkel insan yaşamını anlatıyor.
Küçük bir çocukken başlayan rüyaları aracılığıyla, ilkel çağlarda yaşamış diğer benliği olan 'İri Diş'in yaşadıklarını anlatıyor. Ustaca bir kurguyla gelişim evrelerine göre farklılık gösteren insan gruplarını aynı ortamda bulunduruyor. Yaptığı kıyaslama ve tasfirlerle de gözünüzde canlandırabiliyorsunuz. Kitapta adı geçen bu gruplar: 'Ağaç Adamları', 'Halk' ve 'Ateş Adamları'.
Benden bu kadar dahası için kitabı okuyun, pişman olmazsınız.
Klasik Jack London konuları dışında ama atmosfer kesinlikle aynı. Bir başka yazar yazsaydı bu olayı, kesinlikle okunmazdı. Jack London soğan nasıl doğranır diye bir kitap yazsaydı sanırım onu da keyifle okurdum.
3 tür insan var. Orman adam, ağaç adamlar, ateş adamlar. Kahraman orman adamlarından. İlkel bir kabilede ne yapılır nasıl savaşılır iletişim(sizlik) nasıl olur bunu türlü maceralarla anlatıyor, yüzyıllar sonrasındaki medeni insan genleri sayesinde rüyalarında görebiliyor. Bir nevi genetik hafıza. Yüksek bir yerden düşünce bunun genetik olarak bize kodlandığını dolayısıyla modern genlerimizin de bu korkudan nasibini aldığını savunur.
Kitap yazılırken Darwinden faydalanılmış.Evrim teorisinden hoşlanırsınız hoşlanmazsınız ama kitap gerçekten çok güzel.