Sosyolojik açıdan oldukça önemli eserlerdendir. Okumanızı tavsiye ederi. Karışılıklı değerlendirmeler yapılabilir..
Akılda kalıcı tesbitleri ile Cemil Meriç devrinin ve günümüzün en önemli şahsiyetlerinden birisi. Fildişi kulesinden baktığında herşeyi net okuyan ve yorumlayan bir dimağdan fışkıran vurucu satırlar beynimize balyoz gibi iniyor. Unutulmuyor. Kimiz nereden geldik ve kimliğimizi unutursak nerede olacağız. Nereye gittiğimiz konusu ise aşikar..Meriç toplumun aynasını kelimeleri ile sırlayan bir usta. 'Bu Ülke' defalarca okunacak bir eser. Cemil Meriç'in hayatı ise mutlaka öğrenilmesi ve ders alınması gereken bir başyapıt.
Tekrar okunduğunda kendini daha da açan bir kitap.
Yeni Notlarımdan birkaçı:
Murdar bir halden, muhteşem bir maziye kanatlanmak gericilikse, her namuslu insan gericidir.
İdeolojiler, siyaset dünyasının haritaları, haritasız denize açılınır mı? Ama harita tehlikeli bir yolculukta tek kılavuz olamaz. Pusulaya da ihtiyaç var, pusula; şuur. Tarih şuuru, kişilik şuuru.
Bir aydın yabancı dil bilmese de olur,çok kitap okumasına da ihtiyaç yok, yeter ki anadilini gerçekten bilsin.
Anlayabildiğim bölümler için Cemil Meriç'in çok başarılı denemeleri olduğunu söyleyebilirim. Fakat kitabın dilinin ağır olması ve de fazlaca referans verilmesi kitabı okumayı çok zorlaştırıyor. Sonuç olarak 196 sayfa kadar okuyup daha da zorlamadan kitabı yarım bırakıyorum...Deneme severler okumalı.
mükemmel. içinde yaşamak istenilecek bir kitap. bir de sevdiğiniz birinden hediyeyse on numara!
cemil meriç ile tanıştığım kitabıdır. Her satırında her sayfasında ayrı bir aydınanma yaşadığımı hissetmiştim. O zamanlarda ki olaylara gerçek Türk aydınının bakış açısını çok güzel anlamıştım. Kendi fil dişi kulesinden fikirlerini çok güzel aktarmış bizlere... Ancak anlaybilene.
Cemil Meriç'in ülkesine girdiğiniz zaman,gözünüz kitaptan başka bir şey görmez hale gelir.Cemil Meriç herkesten farklıdır.
Cemil Meriç Türk toplumunun en hüzünlü sosyoloğudur fikrimce. Bu Ülke' de yazar fikirlerini ve düşüncelerini en reel haliyle ifade etmiş olmakla birlikte yer yer hayatından kesitler vermiş. Kitap aşığı olan bu adam 38 yaşlarında gözlerini kaybetmiş ve buna rağmen fildişi kulesinden topluma seslenmeye devam etmiştir. Sadece sosyolojiyle kalmamış edebiyat alanında da kendini yetiştirmiş olan bu adam Bu Ülke'yi gerçekten iyi yorumlamış. Özellikle doğu-batı çatışmasını edebi bir üslupla dile getirmiş kitabında. Kendisinin materyalist olduğunu çokça ifade etmekle birlikte İslam dininin güzel yönlerini anlatmaktan geri durmamış. Her düşünceye saygının tek hakikati olması; Meriç'i Meriç yapan düşüncedir. Kitabın dili hakkında bilgi vermek gerekirse, bazı arkadaşlar sözlüksüz okuyamadıklarını dile getirdiler. Fakat ben çokça kitap okumuş kişilerin Bu Ülke'yi rahatlıkla okuyacaklarına eminim. Şahsen sözlüğe hiç ihtiyaç duymadım. Siyaseti ve edebiyatı seviyorsanız gönül rahatlığıyla tavsiye edebileceğim bir yazar ve bir kitap: Bu Ülke...
"İzm'ler idrakimize giydirilen deli gömlekleri.." Cemil Meriç
Cemil Meriç ile tanıştığım ilk kitaptır. Cemil Meriç'i tanıdım ve gerisi geldi.Çok etkilendim. Diğer kitaplarını da okudum.
Neyine o kadar popüler olmuş anlamadım, çok dağınık bir kitaptı okurken çok zorlandım esasen.
Cemil MERİÇ'in hayatına dair uzunca bir otobiyografi ve kronoloji ile başlayan, daha sonrasında Cemil MERİÇ'in Türk ve dünya düşünce hayatına dair düşüncelerini anlatan bilgi yoğun bir kitap. Her satırında bilgi olan bu kitabı içerisinde fazlaca eski kelime olması nedeniyle TDK
sözlüğünden sıkça faydalanarak okudum. Özellikle benim okuduğum 52. baskıda ayrı bir bölüm olarak düzenlenen "V. Bâki kalan" bölümünü çok beğendim. Cemil MERİÇ'le tanışmam "Bu Ülke" ile oldu; diğer eserlerini de okumayı planlıyorum. Kitabı tavsiye ederim.
Kitabı anlayabilmek için, incelenen kitapları okumuş olmanız gerek. Elbette bahsedilen yazarlara da en azından, aşina olmak. Bu bir yol gösterici, bir ışık olabilir mi?
Cemil Meriç Türkiye’nin yetiştirdiği en etkin ve yetkin mütefekkirlerinden birisi. Bu Ülke de yazarın en iyi kitaplarından biri. Öncelikle okunması hem didaktik olmamayı başararak öğretici, hem de çok keyifli ve kolaylıkla kendisini okutan bir kitap. Kolaylıkla derken bu kelimeyi yanlış anlamayın. Bu basit bir kitap anlamında değil, sadece Türkiye’nin tarih ve sanat geçmişinden bahsederken hem sizlere bir şeyler öğretebilen, hem de bunu ağır bir kitap okuyorsunuz izlenimini yapmadan başarabilmiş nadir kitaplardan.
Cemil Meriç, 20. yüzyıl sonlarında yetişmiş en büyük aydınlardan birisi. Sadece Türkiye'de de değil, dünyada da. Oğlu Ali Meriç'in düzenlemesiyle bize ulaşan bu eseri herkese tavsiye ediyorum. Fakat kitabı yanınızda sözlük uygulamasıyla okumanızda fayda var, çünkü içerisinde çok fazla Arapça, Farsça ve Fransızca kökenli kelime var.
Cemil Meriç i tanımak adına bir kitap diyebilirim. Cemil Meriç ideolojileri yıkmış Türk'ü ,Türkiyeyi ve geçmişi iyi tanıyan ve tanımlayan bir yazar adeta.Kitabı okuduğumda bazı gerçekeleri daha ayrıntılı görmüş oldumve abana çok şey kazandırdı.Batı ve Doğu yu anlatan, bizi, geçmişimizi "yansız" anlatan bir kişilik ve "Bu Ülke" deneme adına yazılmış okunası bir kitap.Dili ağır olsa da yani oldukça eski kelime kullanılsa da bana kelimeler adına kazanç sağlayan bir kitap.
Bu ülke: Kendi hayatından kesitler verdiği,gençlik dönemin de arayışlar için de olan bir adam. Ülekenin meselelerine değinmiş.
Dünyayı iyi tanıyan,dolayısıyla böyle bir tarihin,kültürün dünyanın hiç bir yerinde olmadığını,bunun kıymetini bilmemiz gerektiğini anlatıyor.