Işgal zamanlarını merak eden veya bildiğini düşünen herkese ayrı bir bakış açısı kazandıracaktır.
Gerçekten harika bir roman yakın tarihinizi müthiş kaleme almış üstad ...trt deki dizisini de mutlaka seyretmeli serini diğer kitaplarınıda soluksuz okudum
Dünyanın güzelliklerinin hakkını vererek tadan ve şanslı azınlığa mensup bir insanın hayatındaki değişimi ve kurtuluş savaşı mücadelesi döneminde İstanbul ve Anadolu merkezli olarak ülkenin ikiye bölünmüş -insanlarının- halini detaylandırıyor. Aşırı sürükleyici bir hikaye olmadığı halde kendiliğinden akıp giden bir okuma oldu. Seriye devam edeceğim zaten. Ben beğendim. Tavsiye ederim.
Kitabın tahlillerinin ve bakış açısının güzelliği bir yana öyle bir kapanış sahnesi var ki bitirince duvarlar üstüme geliyormuş gibi hissettim. Okunmalı.
bir kaç güncel kitap okuduğum da canım hemen bir Türk klasiği okumak ister. bana her zaman türk filmi tadında gelmiştir türk klasikleri. Bu kitapta aynen öyle türk filmi tadında. Bir o kadar da trajik. kurtuluş savaşı sırasında istanbuldan insan manzaraları. bu kitabı okurken insanların hiç bir dönem değişmediğini anlayacaksınız. Para hırsları, savaştan çıkar sağlamalar, mazlumun sırtından geçinmeye çalışmalar... insanların bu dönemden farklı olmadıklarını göreceksiniz. okumaya değer bir kitap.
Edebiyat dersimizde okumamız için hocaya yalvardığım kitap. Hocaya yalvarmam da ki tek sebep kitabın isminin çekiciliğiydi. Okuyunca iyi ki yalvarmışım hocaya, iyi ki okumuşum dedim. Kemal Tahir'in diğer kitaplarını da okumak için sabırsızlanıyorum.
Yakın tarihimizi Kemal Tahir'den okumanın tadı ve katkısı benim için çok özeldi.
Kemal Tahir, Milli Mücadelenin bu en zor durumunda İstanbul aydınının yaşadığı hayatı, esaretten kendilerine pay elde etmek isteyen tüccarları ve esaretin bir buhran haline gelmesine sebep olan olayları güzel betimlemelerle anlatmıştır. İstanbul'un işgali, milli mücadele sırasında milletimizin kalbinin zapt edilmesi ve bitkisel hayatta yaşamaya zorlanması şeklinde vuku bulmuştur. Yazar romanda Kamil Bey'in şahsında aydınların bir içe dönme ve özeleştiri yapma halini ortaya koymuştur. Kamil Bey kızı Ayşe'nin yıllar sonra "Baba Milli Mücadele sırasında siz neredeydiniz?" sorusunu sorma ihtimaliyle bir içe dönüş yaşamıştır. Bu soru, her zaman ve her olay için herkesin kendisine sorabileceği bir sorudur. Bence romanın en önemli teması, bu muhasebenin yapılmasıdır. Yazarın diğer eserlerine baktığımızda da sürekli bu sorgulama temasının işlendiği görülecektir.
Zor zamanların romanı. Kemal Tahir'den okuduğum ilk kitap olduğu için uzunca bir süre hatırlayacağım. Kurtuluş Savaşı dönemiyle ilgili okunması gereken bir eser olduğunu düşünüyorum. Kurgusal karakterlerin yanı sıra gerçek karakterler de yer tutuyor. Bu yüzden dönemden habersiz okumak anlamsız olur. Ben kronolojik olarak dönemle ilgili bilgi sahibi olduğum için okurken daha iyi anladım anlatılan olayları.
Kemal Tahir'in döneme dair görüşlerini okumak ilgi çekiciydi. Kendisi döneme tarafsız şekilde bakabilmiş. Seri olarak tasarlandığı için sanırım, ilk kitap olaylara giriş gibiydi. Esir Şehrin Mahpusu ve Yol Ayrımı'yla konunun daha da derinleşeceğini düşünüyorum. Keyifli bir okuma süreciydi.
Yazarın okuduğum ilk kitabı. Başlarda sıkıldıysam da sonlara doğru oldukça merakla okuduğum ve hızla serinin ikincisine geçtiğim kitap :)