Etkilil bir bitişi olmasa da Fransa'daki adı konmamış kast sistemini ve paranın insanların değerini nasıl değiştirdiğini anlamak açısından güzel bir eser.
Kitabın özellikle başlarında çok sıkıldım. Tasvirler ve betimlemeler kafamı karıştırdı, çünkü uzun tasvirler yoruyor insanı. Tabi betimlemeler ve tasvirler romanın geçtiği devri daha iyi anlatması bakımından iyi bir işçilik ve ustalığın ürünü olduğu açıkca görülüyor. Özellikle doğa ve eşyaları, okuyucunun gözünde çok iyi calandırdığı yani tasvirde olduğu kadar insanların karakterlerini, amaçlarını, düşüncelerini çok iyi betimlesi ve iyi çıkarımlar yapması dolayısıyla iyi bir eserdir. Balzac bu kitabında, toplumu, olayları ve insanların durumunu gerçekçi bir şekilde anlamaya ve anlatmaya çalışmıştır kanımca.
Goriot Baba'nın kızlarına olan aşırı bağlılığı açıkcası çok ilginç geldi bana. Bir tarafta çıkarsız sevgi, diğer tarafta ise çıkarlara dayalı zoraki bir ilişki.
Kitabı bitirince aklımda kalan tek soru, suçlu kim? (Baba/çocuklar/toplum/sitem/kader mi/mu)
Bir babanın kızlarına olan saplantılı sevgisi ; ruhsal çözümlemeler, zamanın Fransız toplumunun yaşantısı,ilişkiler etrafında anlatılmış. Gayet gerçekçi,klasik bir roman. Kitabın girişindeki uzun tasvirler bile sıkmadan okunabiliyor. Bir çok ünlü yazarı etkilemiş olan Balzac'ın bu güzel romanı mutlaka okunmalı.