Her ne kadar son bir iki bölümü beğenmemiş olsam da bu, kitabın müthiş olduğu gerçeğini değiştirmez.
Rüzgar gibi geçti, ne diyeyim?
diyecek ne var ki?
kabul etsenizde etmesenizde edebiyat tarihinde kilometre taşı bir eser, muhteşem bir hayal gücü ...
kendinden sonra açtığı koldaki yada konu dışı pekçok yazara ilham olmuş bir kitap ...
hatta kitaptaki kılıç (Sting) günümüzün ünlü şarkıcısına lakap olmuuş :))
o derece ...
Filminin gölgesinde kaldığını düşündüğüm bir kitap. Ama güzel, heyecan dolu ve sürükleyici!
Var olmayan bir dünya, var olmayan canlı türleri ve her daim varlığını koruyan iyilik ve kötülüğün savaşı. Benim bir şey dememe gerek bırakacak bir eser değil aslında ama tarz olarak çok aykırı gelmeyecekse herkesin mutlaka seriyi okumasını ve sindirme aşamasında da filmlerini üzerine seyretmesini mutlaka tavsiye ederim.
Serinin muhteşem bi son bulan kitabı. Film serisinden ise en çok ayrılan kitabıdır. Filmi izleyip kitabı okumayanlar kesinlikle süprizler bulacaksınız :)
Serinin en heyecanlı kitabı. Kitabın mükemmel bir son olması gereken yerinden sonra bir de bakıyorsunuz ki bitmesine daha çok var. Tolkien her şeyi nihayete erdirmeyi kafasına koymuş ve büyük bir temizlik başlatmış; geriye doğru bir yolculuk ve her şeyin sonu. Yine de bazen son bölümleri yazılmasa mıydı diye düşünüyor insan. Gerçi Tolkien yolculuğu sonlandırmadan da edemezdi.
Kitabın bence en vurucu darbesi her şeyin ve herkesin bir sonu olması. Geriye bakınca bitmiş, bir hatıra olarak kalmış, gittikçe silikleşen bir hayal görmek... Bu yüzden Frodo ve Bilbo'nun sonu birbirlerine oldukça benziyor. Sonsuza kadar mutlu değil belki ama yine de bir son, sadece bir son...
Bence Tolkien orta dünyayı falan kendisi yaratmamış. Orta dünya gerçekten var ve kendisi bir süre oraya misafir olmuş. Sonra da bütün gördüklerini ve öğrendiklerini yazmış. Öyle anlatmış, öyle betimlemiş ki sanki tarih kitabı okuyor gibi hissettim. Hobbit daha eğlenceliydi ve masal gibiydi ama Yüzüklerin Efendisi başka bir boyut. Orta Dünya 1910larda yazılmaya başlanmış ve Yüzüklerin Efendisi 1954 yılında basılmış. Kitabın arkasında en az kırk yıllık bir birikim var. Yazım tarzını çok akıcı bulmasam da sırf merak ettiğim için diğer kitaplarını da okuyacağım. Belki Orta Dünyanın varlığına dair bir delil bulurum.