Lüsyen

En Son Değerlendirmeler

9 puan

Mükemmel!

Profil Resmi
8 puan

aslında aşk romanı fakat tarih bilginize de katkısı oluyor farkedemiyorsunuz. sürükleyici.

Profil Resmi
8 puan

Çok güzel bir kitaptı.Fakat beni düşündüren ve kitaptan bir nebze de olsa soğutan sebep aradaki yaş farkının fazlaca olması.Ama okunmalı.

11 yıl, 11 ay
8 puan

Lüsyen'den daha çok Abdülhak Hamid'i anlatıyor ama olsun, sıkılmadan okuyabileceğiniz bir eser.

11 yıl, 10 ay
Profil Resmi
3 puan

Okudum ama sıkılarak

Profil Resmi
8 puan

Gerçekten okunması gereken kitaplardan biri Can Dündar'ın kalemi çok etkileyici

8 puan

Çok beğendim!

8 puan

Lüsyen Hanım’la Abdülhak Hamid’in aşkını anlatan 550 sayfalık “Lüsyen” romatizmin doruklarında bir öykü. Belki öyle başlıyor. Kız
18 yaşında, adam 60...

5 puan

Söz konusu aşk olunca, şiirsel, lirik, roman vs...tarz yazmak, okuyucunun hayal dünyasına zenginlik katmasından öte, bir zaman sonra dönüp anımsayacağı güzel bir hikaye okumuş olmanın izlerini bırakması ayrı bir keyif veriyor.
Malesef bu kitap'da buna rastlamak pek mümkün değildi fakat Abdülhak Hamidi hakkında çok şey öğrenmiş oldum.

7 puan

Kitap farkli bir ask hikayesini anlatsada bazen siirler ve durgunluk sikicilik veriyor. Tarih, edebiyat, ask sevenler icin birebir.

10 yıl, 10 ay
Profil Resmi
10 puan

Okuduğum en sürükleyici aşk romanlarından biriydi. Abdülhak Hamit'in şiirlerini Osmanlıca'dan Türkçe'ye çevirmeleriyle okumak ayrı bir tat verdi.

7 puan

Şiir sevenler için iyi bir kitap diye düşünüyorum, ancak ben biraz sıkıldım, şiirleri okumadan geçtim. Kitabın dönemi açısından okuması keyifli, belgesel nitelikli olduğu için Osmanlı çöküş dönemi ve cumhuriyet kuruluş dönemi ve dönemin edebi akımları neden-sonuç ilişkisi güzel aktarılmış. Meraklısına tavsiye ederim.

Bunların haricinde; kitap tuğla gibi olmasaydı çok mutlu olurdum,hem çok büyük hem de ağır. Gerçekten okuması yada çantada taşınması vb. fiziksel olarak çok zor.

10 puan

Tek kelimeyle muhteşemdi

10 puan

Beni çok etkileyen kitaplardan biri oldu.Sebebi muhakkak Can Dündar kalemi olmalı.Ben çok beğendim Lüsyen'i.Kitabın ismi Lüsyen olmasına rağmen,sadece Lüsyen anlatılmıyordu kitapta.Lüsyensiz bir yaşamı kabul etmeyen Abdülhak Hamit'in hayatı ve yaşadığı dönemde ayrıntılı bir biçimde anlatılmış.

60 yaşında olmasına rağmen,kendine oldukça özen gösteren çapkın,gece alemlerini seven,içki ve kadına düşkün Abdülhak Hamit'in Brükselde Osmanlı sefiri iken,hayatında bundan sonrası için önemli bir yer edinecek olan 18 yaşındaki Lüsyen'le karşılaşmasıyla başlıyor kitap.Uzun zamandan beri bir şeyler yazamayan şair hemen oracıkta Lüsyen için bir şeyler hissedip söylemeye yani yazmaya başlar.Lüsyen'de ailesini ve ülkesini terk edecek kadar etkilenmiştir büyük ve yaşlı şairden.Bizler çok kitabı eleştirmişizdir, kadınla erkeğin yaş farkı çok fazla diye. Bu kitapta yaşanılan aşkı bu yüzden sindirmek biraz zor, gerçi biz ne düşünürsek düşünelim Lüsyen tarihe bir şekilde damgasını vurmuş,adına methiyeler yazılmış,bir kadına duyulan gerçek bir aşkın hikayesiydi

Kitap, zamana ve yaşına meydan okuyan Abdülhak Hamit'in yaşadıklarından söz ederken,bizi o devirlere götürüp,tarihteki önemli olaylara tanık olmamızı sağlıyor.Osmanlının yıkılmasından Kurtuluş savaşına,Cumhuriyetin kurulmasından Atatürk'e,Osmanlı ve Cumhuriyetin önemli şair ve yazarlarına ve yaşanılan dönemin sosyal ve siyasi olaylarına kadar bilgi veriyor.Yani Can Dündarın nefis kaleminden tarihi, belgesel bir biografik roman.Gerçekten okurken Can Dündarın sesini duyar gibi oluyoruz.Bu ses bizi Abdülhak Hamit'in iç yolculuğuna sürüklerken, 60 yaşına kadar Osmanlıya yakın durmuş bir şairin ,yeni döneme nasıl ayak uydurup,gelecek kaygısına düştüğünü,değişen edebiyat anlayışı yüzünden çektiği sıkıntıları,yaşlandıkça ölümü ve çevresindeki ölen insanlar yüzünden yaşadığı karamsarlığı okurken hissedeceksiniz.Özellikle öldükten sonra Lüsyenin sıkıntı çekmemesi için yapmaya çalıştıkları beni çok etkiledi.Özellikle Lüsyen için söylediği basit ama etkili son sözler;

Allah’a seni emanet ettim;

Ettim seni Allah’a emanet..

Seni Allah’a emanet ettim;

Seni ettim Allah’a emanet..

Birde beni çok ama çok etkileyen ölen kim olursa olsun bir mezar taşının olmaması.Bu gerçekten ama gerçekten üzücü.Bu sahipsiz mezarı bulup,mezar taşını yaptırarak kitaba vefa borcunu ödeyen Can Dündar,büyük bir alkışı hak ediyorsun.

7 puan

Lüsyen, Abdülhak Hamit Tarhan'ın hayatını anlatan bu biyografik romanda Hâmid'in hayatında önemli bir yere sahip olması dolayısıyla kitaba yön veren bir kadın... Daha fazlası : http://blogumabandim.blogspot.com/2012/07/lusyen-can-dundar-kitap.html

Profil Resmi
8 puan

Abdulhak Hamit'in hayatı... Lüsyen... Kitap gerçekten çok güzeldi. Normal bir hikaye olarak bakıldığında güzel gelmeyebilir ama Can Dündar'ın hayal gücüyle Edebiyatımız için çok önemli bir ismin hayatı birleşince; okumaya değer olmuş. Okurken, Dündar'ın sesini duyacaksınız.

Profil Resmi
10 puan

Kesinlikle okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.Şiddetle tavsiye ederim.Lüsyen ve Hamid'in muhteşem aşkı.Kitap beni öyle etkiledi,kitap bittikten bir süre sonra çok hüzünlendim.

8 puan

Abdülhak Hamit Tarhan'ın hayatına,dönemine,acılarına, aşklarına,sevinçlerine sürükleyici bir yolculuk yaparken edebiyatın lezzetine varıp, dönemin sosyal ve siyasi hayatıyla da ziyadesiyle bilgi veren kısacası sizi içine çekip sürükleyen bir eser."Makber" şairimizi derinden anlatan etkileyici bir eser....

9 puan

Herkesin kütüphanesinde bulunması gereken, emek verilmiş, şahane şaheser..

7 puan

Abdulhak Hamid"i sadece edebiyat kitaplarindan hatirliyorum...Ama hakkinda hic birsey bilmiyordum...Osmanli nin son yillarini, mesrutiyetleri ve cunhuriyet"i yasamis buyuk bir sairmis meger...Kendinden nerdeyse 30 yas kucuk Lusyen le yasadigi asksa inanilmaz. Ben Can Dundar in yazilarini, edebi ve belgesel nitelikteki romanlarini begeniyorum...Bu kitap da resimlerle, mektuplarla, siirlerle bezenmis guzel bir "gercek hayat" ve "gercek ask" kitabi...O yillara baska bir bakis acisi....

8 puan

Kitabın ismi Lüsyen yerine Hamid olmalıydı sanırım.

geri ileri