Mahrem için orta halli bir Elif Şafak romanı diyebiliriz. Gerçekle hayalin içiçe geçmesinden kaynaklı zaman zaman kopuşlar yaşadım okurken. Başlarda sıkıcı olduğu düşünülebilir ancak pes etmeden ilk kısmı okunabilirsei sonradan daha okunur hale geliyor. Ancak Elif Şafak'ın son yıllardaki romanlarının ilk romanlarına göre çok daha fazla zevk veriyor olması gözardı edilemeyecek kadar açık.
Yazarın okuduğum ilk kitabı olmamasına sevindim. Kurgusunu anlayabilmek için yazarın bakış açısına, dünyasına girebilmek gerekiyor, beni yordu. Sözlük kısımları anlamlıydı. Okunması zor oldu ama bitirmeyi de başardım.
Görmek ve görülmek üzerine harika tespitlerle dolu. Elif Şafak'ın açık ara en iyi romanı.
Elif Şafak'ın ünlendiği kitap diye biliyorum ama ilk önce bu kitabını okumuş olsaydım diğer kitaplarını elime almazdım.Edebiyat yapmak için kendini parçalayan,sıkıcı,hikaye örgüsü bozuk bir kitap.Keşke hiç okumasaydım dediğim ender kitaplardan.
Elif Şafak'ın sevdiğim bir yazar olduğu günlerden kalma bir kitap. Şimdiki balon kitaplar ile karşılaştırmaya girmek bile istemiyorum.
*Onunla birlikteyken dalgalar boyumu aşıyordu; oysa ancak tatlı suyun durgunluğunda halkalar doğurabilecek birer çakıl taşıydı kendi kendime verdiğim her nasihat...
bozuk diye kaldırıldığı köşede, durduk yerde aşka gelip çalışmaya başlayan hantal bir saatti hayat ...*
-İçtekini, dışarının bakışlarından saklayamazsa, daha çabuk yenilir insan ve daha kolay öldürülür savaş meydanlarında...
-
Keşke zaman hiç ayılmasa. Düz çizgide dümdüz yürümüye bir türlü başaramasa. Keşke hep yalpalasa, saçmalasa, parçalasa. Biz de bakıp yaptıklarını kınasak ve bir daha hiç bir şeyimizi ona havale etmeye kalkmasak
* ...söylesene insan terk ettiği şeye neden dönüp bakar son bir defa ? .... *
Maalesef hiç beğenmediğim, aşırı sıkıcı bulduğum, adeta kitabı bitirebilmek için kendimi zorladığım bir eser. Sırf kitap yazmak için yazılmış hissi veren ve beni Elif Şafak' tan soğutan bir kitap.
"Görünenle yetinirsen eğer sadece tırtılı bilirsin. Çirkindir ya tırtıl, gönlünü çelmez. Görünenin ötesine geçmek istersen eğer, Aradan örtüyü kaldırıp da gönül gözü ile bakarsan, Kelebeği bulursun karşında. Güzeldir ya kelebek, gönlün ona akar. Lakin gönül gözünle görürsen eğer, kelebeğe değil tırtıla sevdalanırsın."
Daha önce okuduğum Elif Şafak kitaplarına göre kurgusu çok zayıf geldi. Birbirinden kopuk hikayelerin ortak noktasını bulmakta güçlük çektim. Kitabın yarısında bıraktım, bitiremedim. Belki biraz daha dayanmam gerekirdi.
Değişik bir tarz, kurgu... Klasik roman kurgusundan bir hayli farklı olduğunu söyleyebilirim, altı çizilesi bir çok cümle vardı, şiir gibi aktı roman... Ama klasik giriş gelişme sonuçtan oluşan bir roman istiyorsanız "eeee bu ne şimdi" diyebilirsiniz kitap bittiğinde...Kitabın görmeye ve görülmeye dair bir roman olduğu yazıyordu kapağında gerçekten güzel bir özet olmuş bu...1600lü, 1800lü, 80li ve 90 lı yıllarda gelişen olaylar ele alınmış görmeye ve görülmeye dair...
görmek üzerine yazılmış bir kitap, mahrem....
elif şafağın okuduğum kitapları arasında en iyisidir. okumadan elif şafağı eleştirmemek gerekir.
''daha kaç kadın tanımalıydı ki, yeterince kadın tanımış olmak için? kaç kitap okuyunca alim, kaç diyar gezilince gezgin, kaç hezimetten sonra bezgin olurdu insan? ''
yazarın en çok beğendiğim kitabı diyebilirim. Çok hoş bir kurgusu var, Elif Şafak her zamanki görüşünü bu kitapta daha güzel vermiş toplumun itilen, ötekileştirilen kısmını anlatırken. Aşk ve İskender ile karşılaştırılamaz bile.
Aşk kitabını okuduktan sonra aldığım bu kitaptan çok fazla şey beklemişim sanırım. Benim için tam bir hayal kırıklığı ve zaman kaybı oldu.
Elif şafakın dili insanı içine alıyor ama bu romanı okuduktan sonra deneme kitaplarını daha çok sevdiğime karar verdim. Yani anlatım beni sürükledi ama romanda anlatmak istediği şeyi fazlaca uzattığını düşünüyorum.
Elif Şafak'ın okuduğum ikinci kitabı.İlki Aşk idi.Aşk romanından daha fazla edebi değeri var bence Mahrem'in.Sanat için sanat yapılmış bana göre.Kurgusu , önceki zamanlarda yaşayanlarla kurduğu bağlantılar ve herbirinin kendi küçük hikayelerinde kaybolmanız.Etkisinden kolay kurtulanamayacak bir kitap..
Ilk defa bir Elif Şafak kitabında hayal kırıklığına uğradım. Kendisine ve kitaplarına hala hayranım fakat bu kitabı Elif Şafağın yazdığına inanamıyorum.Konular arasındaki bağlantıyı çok zayıf buldum ve fazla uzatılmış betimlemeler ve anlatımlar beni fazlasıyla yordu.Kitabı bitirdiğinde insani yine etkiliyor ama illa okunması gerek bir kitap diyemem Mahreme..