kısacık bir kitaptır ama benim en çok etkilendiğim en sevdiğim kitaplardan biridir.
insan psikolojisini ve baskının onda yarattığı etkileri zihin ve sabır oyunu olan satranç ile birlikte anlatıldığı güzel bir öykü.
Hiçlik olgusu, bu kadar güzel anlatılmamıştır.. Varolan savaş biçimlerinin en zorunun psikolojik savaş olduğu, hiç bu kadar güzel anlatılmamıştır.. Zweig zaten malum; ama çevirmen Ayça Sabuncuoğlu'nun da en az Zweig kadar takdir edilmesi gerekiyor, zira enfes bir çeviri olmuş..
Czentovice faşizmin vücut bulmuş halidir, Doktor B ise Zweig'in kendisi belki.Kitaptaki gibi o da yenilmiştir faşizmin karşısında ve savaşın bittiğini göremeden intihar etmiştir.İnsanlığa dair umutlarını kaybetmiştir.Aslında kitap onun intihara sürüklenişini anlatır bir nevi.Umutsuzluğun, tükenmişliğin kitabıdır ve tüyleri diken diken eder.
Öncelikle profesyonel olarak Satrançla ilgilen ve oynayan biri olarak söylüyorum. Böyle bir konuyu kaleme aldığı için Stefan Zweig'e duyamasa da gönülden teşekkürlerimi iletiyorum. Genel hatlarıyla kitaba olumsuz bir yorum getirmek istemiyorum. Hoş ve akıcı bir kitap olmuş. Beni tek hayal kırıklığına uğratan kitabın sonu oldu. Satrançta bir çok şampiyonların hayatını bildiğimden midir bilemem, pek tatmin etmedi açıkçası kitabın bitişi beni. Umarım sizin hoşuna gider.
Sevgiler.
Zweig'ın kalemiyle bu kitapta tanıştım ve devamı kesinlikle gelecek. Etkileyici bir eser..
Çok etkileyici. Kitaptaki baş kahraman umulmadık bir şekilde karşımıza çıkıyor. DR B nin hücre hayatını okurken insan kendisine, çevresindekilere, sahip olduklarına ne kadar az değer verdiğini tekrar sorguluyor.
Okduğum ilk Zweig kitabı ve anlatımına hayran kaldım. Tek dezavantajı ise kısa olması.
Gestapo'nun gazabından nasibini almış Dr. B' nin maruz kaldığı işkenceler arasında hayata tutunmasını sağlayan bir kitapla hayatı değişir. Bağımlılık ve delilik boyutlarına ulaşan satranç aşkının ( satranç zehirlenmesi) konu edildiği muhteşem bir öykü. Güzel ve doyurucu bir anlatımla hoş bir vakit geçirmek isteyenler için farklı ve enteresan bir konuya sahip.
http://hayaletkitaplar.blogspot.com/2013/04/satranc-stefan-zweig.html
"Ama ne kadar soyut görünürlerse görünsünler, düşünceler de bir dayanak noktasına gereksinim duyarlar, yoksa kendi çevrelerinde anlamsızca dönmeye başlarlar; onlar da hiçliğe katlanamaz..."
Çok güzel bir kitaptı. Dr. B. satranç oynarken çok fazla gerildim.
Satranç sevenlere Kevin Kline'ın oynadığı Joueuse (Satranç Kraliçesi) yi öneririm hoş bir Fransız filmidir. Kitap ve film tavsiye olunur.
Kısa bir kitap olması sebebiyle de bir günde bitebilecek leziz bir anlatımla okura sunulmuş başyapıt olduğunu düşünüyorum.Herkese öneririm.
kötü mü değil, yazıldığı dönem itibariyle ilgi çekici, kurgusu güzel, iyi mi abartıldığı kadar tatmin etmedi beni, muallakta kaldığım bir kitap oldu...
Kitabı okuyan bir kesimin sıkıldığını da duydum,fakat ben kitabı çok sevdim.Hatta bu yazarın kitap Fuar'ından başka kitaplarını da aldım.tavsiye ederim.
Meğer Hitler nelere kadirmiş.Öyle ki gerçekte de yazar üzerinde derin acılar bırakmış.Karısı ile intihar etmesine neden olmuştur.Zaten naziler de Stephan Zweig'i sevmezdi.(naziler hangi yahudiyi sevmiştir ki).Filhakika eseri gerek dili gerek sadeliği ile okunmaya değer.
kendine bağlayan bir kitap.Sürükleyici ve gerçekten ince bir gerilim vardı kitapta.
Harika bir kitap bir solukta okudum... Son derece etkileyici ve akıcı... Psikolojik çözümlemeler ve üslup harikulade ... Bu kadar etkileyici bir kitap olabileceğini hiç düşünmemiştim...mutlaka okunması gereken bir klasik
Zweig edebiyat tarihindeki en sıkı biyografi yazarı olarak bilinir(Balzac hayranları onu mutlaka Zweig'in usta kaleminden okumalı) ama ben romanlarını da beğeniyorum. Satranç'ı süratle ve keyifle okudum. Novella diye tabir edilen kısa bir roman. (ya da uzun öykü) Nazi Almanyası dönemindeki yahudi bir esirin tutsaklığı süresince nasıl bir satranç dahisine dönüştüğünü psikolojik yönleriyle ele alıyor. (yahudi soykırımını bir yan hikaye olarak ve sulandırmadan ele alıyor.) Tavsiye ederim.
Stefan Zweig'ın Bir Politikacının Portresi ile birlikte en sevdiğim kitaıdır. Bu kitabı okuyup sevenler mutlaka Paolo Maurensig'in Lüneburg Varyantını da okumalı. İkisi de satranç teması üzerinde harika birer suç-dram-gerilim romanı.
Kısacık bir eserde bile nasıl gerilim yaratılabileceğinin en ustaca örneklerinden birisi bu kitap. Ayrıca yazarın son zamanlarındaki psikolojik dünyasına dair de fikir edinmemize de olanak veriyor.
Etkileyici bir hikaye. İnsanın zor durumlardan ne kadar çok şey öğrenebileceğini gösteriyor..
"İnsan bir şey bekliyordu, sabahtan akşama kadar bekliyordu ve hiçbir şey olmuyordu.
İnsan tekrar tekrar bekliyordu.
Hiçbir şey olmuyordu.
İnsan bekliyor, bekliyor, bekliyordu, düşünüyor, düşünüyordu, şakakları ağrımaya başlayana kadar düşünüyordu. Hiçbir şey olmuyordu. İnsan yalnız kalıyordu. Yalnız. Yalnız." (38-39)