kitabın sonuna kadar hikayenin gerçekliğine inandım ta ki Aziz Nesin beni aydınlatana kadar...
harika bir çocuk-genç kitabı. öğretici ve karakter geliştirici bir kitap. 'bir genc kızın gizli defteri' gibi boş bir kitap yerine bu kitabı tavsiye ederim.
Zeynep ve Ahmet adinda bir ankarada biri istanbulda yasayan iki mektup arkadasinin hayali mektuplarindan olusan kitap. Bak mektup diyorum Chat yapmıyorlar yani içinde duygu var çocukluk var mizah var 10-15 yas arasi cocuklara verilebilecek en güzel hediyelerden birisidir.
Güldürürken düşündüren, çocukların ağzından anne babaları ve eğitimcileri eleştiren, ders veren bir kitap. Harika olmuş.
Daha önce okumuştum bu yıl bir kere daha okudum ve anne babalar çocuklarınıza dikkat edin onlar herşeyin farkında...
Aziz Nesin'in ne zaman okusam gözümde canlandırdığımda gözümden yaş gelene kadar güldüğüm kitabıdır. İçerisindeki hikayeler bütün Aziz Nesin eserlerindeki gibi ağlanacak halimize güldürmekte.
Kendisinin de söylediği gibi Aziz yazarın; sadece çocukların değil, anne, baba ve öğretmenlerin de okuması gereken bir kitap.
Bu kitapta anlatılan bir çok olay daha sonra hababam sınıfı'nda kullanılmış.Rıfat Ilgaz gibi bir adama hırsızlığı yakıştırmadığım için belki de bilmediğim bir şey var diye düşünüyorum.
Muhteşem bir kitap, harika bir mizah. Gülmekten karnıma ağrılar girdi. Okumanızı tavsiye ederim.
Yıl 2009 falan ve bu kitap benim tam anlamıyla kitap okumaya başladığım ilk kitap. Bunu okuyup bi daha okuyup bi daha okumuştum.
Kitabı biraz abartılı buldum. Ve çocuklarca verilmek istenen mesajın yanlış algılanabileceğini düşünüyorum. Bunun dışında doğru dokundurmalar içeriyor.
Bütün büyükler okumalı...
Lezzetli, gülünç ama bir o kadar da acıklı, akıcı ve ciddi bir kitaptı... Mizah Nesin'in kaleminden akmış gitmiş kitaba...
Ne demiş Todor Dinov "Mizah, dünyamızı gülünç olmaktan kurtarır."
Bu kitapta, çocukların -basit gibi görünse de- inanılmaz hayal güçlerinin derinliğine şahit oldum. Kitaptan bir örnek vermek istiyorum: Öğretmen, öğrencilerden fedakarlık konusuyla ilgili bir örnek vermelerini ister. Ahmer şu örneği verir: Bir çocuğun kardeşi çok ağır hastalanıyor. Çocuk buna o kadar çok üzülüyor ki, her gece yatağında "Onu öldürme Tanrım. Kardeşimin yerine beni öldür!" diye dua ediyor. Bir gece rüyasında kocaman bir dev geliyor, "Fedakarlık dileğin kabul olundu, kardeşinin yerine seni alıp götürmeye geldim," diyor. Çocuk, "Ben bunu fedakarlık olsun diye söylemiştim, beni alma!..." diye ağlayarak yalvarmaya başlıyor. Öyle çok bağırıyor ki rüyasında, annesi uyanıyor. Ahmet bu hikayeyle, fedakarlıktan ne anladığımı acaba anlatabildim mi? Fedakarlık olsun diye yapılan fedakarlıkla alay etmek istemiştim, diyor.
Bu kitabı okurken gülmekten kırılacaksınız. "Hababam Sınıfı" filmlerindeki mizah bu kitaptan alınmış gibi. Nesin Usta, güldürmekle kalmıyor, toplumda hala var olan, gerçeklikleri insanları incitmeden ortaya koyuyor. Kitabın son sayfalarında verilen bir söz ilaç gibi geldi: Mizah, dünyamızı gülünç olmaktan kurtarır.
Başka yerlerde duyduğumuz onca hikayenin kaynağı buymuş. Çok hoşuma gitti. Tavsiye ederim.
Aziz Nesin'in hayali iki çocuğun mektuplaşmaları üzerinden ( Ahmet ile Zeynep) topluma, öğretmenlere, özelliklere ebeveynlere bol mesaj ve eleştirilerde bulunduğu, mizahın tavan yaptığı eseri.. Bence kesinlikle benim gibi her öğretmenin okumasi gereken bir eser.
Mektuplarda çocukların yaşadığı olaylar her ne kadar komik görünse de insani düşündüren, kendimizi sorgulamamiz gereken mesajlarla dolu.
Özellikle Hababam Sınıfı 'nda karşılaştığımız diyaloglar bu kitapta yer almis. Acaba kim kimden etkilenmiş. Aziz Nesin mi Rıfat Ilgaz'dan yoksa tersi mi.
bunu okuyan her çocuk mektup yazmaya özenmiştir. ve anne baba dahil eleştirmeyi de öğrenmiştir
Mektup yazmayı özlemişim:) Büyük ustadan ölümsüz bir eser. Okunmalı, okutulmalı.