en kimseyi üzmek için yazmıyorum; sadece kendimi iyileştirmek için yazmaya başladım. Başka bir hikâyeydi bu üstelik ilk başta; kendi başlarına büyüyen üç çocuğun hikâyesi. Anasız babasız ama sokaklarda da değil; başka bir dünyanın olabileceğine dair bir umut hikâyesi. İnsan yazdıkça kendi içindeki kuyulara çekiliyor bilmeden; kazdıkça, derine indikçe siyahlaşıyor suları o kuyuların da. Yaşamın savrulup gitmiş zamanları vardır. O zamanlar bazen bir şehrin öyküsüne denk gelir ve onun içine karışıp gider. Şehirler taşır artık o öyküleri... biz burada iyiyiz, üç genç insanın kendi hikâyelerini bir başka şehirde Berlin'de, yaşamaya çalışmalarının öyküsü...
(Tanıtım Bülteninden)
en kimseyi üzmek için yazmıyorum; sadece kendimi iyileştirmek için yazmaya başladım. Başka bir hikâyeydi bu üstelik ilk başta; kendi başlarına büyüyen üç çocuğun hikâyesi. Anasız babasız ama sokaklarda da değil; başka bir dünyanın olabileceğine dair ... tümünü göster
Satın alacağınız akıllı telefonu ya da güveneceğiniz politikacıyı seçerken akıllı biri olduğunuza, dünyayı gerçekten mantıklı bir şekilde gördüğünüze inanırsınız. Fakat gerçek hiç de böyle değil: Aslında o kadar da akıllı değilsiniz. Siz de diğer tüm insanlar gibi kendinizi kandırıyorsunuz. Sorun değil, çünkü kendini kandırmak insan olmanın bir parçası.
Gazeteci David McRaney bu kitapta yanlış bildiğimiz şeyleri açıklıyor. Konuya ilişkin en son araştırmaların gerekli miktarda mizah ve bilgelikle harmanlandığı bu kitap, tüm sıkıcı unsurların içinden çıkarılmış olduğu bir psikoloji dersi âdeta.
"Hayranlık uyandırıcı! Beyninize bir daha asla güvenemeyeceksiniz."
-Alex Boese
"Tek kelimeyle mükemmel. Muhteşem beyinlerimizin nasıl bu denli hata yapabileceğine dair merak uyandıran ve kullanışlı bir rehber."
-Prof. Richard Wiseman
"Kitabın başlığının biraz abartılı olduğunu düşünebilirsiniz; oysa "Aslında O Kadar da Akıllı Değilsiniz" ifadesi hafif bile kalıyor."
- Jason Kottke, Kottke.org
"Daha akıllı mı olmak istiyorsunuz? Bu kitabı okuyun."
-David Eagleman
"Her bölüm aslında o kadar da akıllı olmadığınızı ortaya koyan nazik bir uyarı niteliğinde, ancak asla bir budala gibi hissetmenize neden olmuyor. Kendinize bir iyilik yapın ve bu kitabı okuyun."
-Alexis Ohanian, Reddit.com'un kurucu ortağı
"Televizyonların, politikacıların ve büyük şirketlerin beynimizi yıkadığı modern toplumda kitlesel cehaletin büyük bir sorun olduğunu biliyoruz. Artık, David McRaney'in zihin açıcı kitabı sayesinde bu sorunun kökenlerini bilimsel açıdan görebileceğiz. Toplumun tapındığı budalalığın nedenini merak edecek kadar bunun farkında olanlar bu kitabı mutlaka okumalı."
-David Sirota
"Aslında O Kadar da Akıllı Değilsiniz hepimizin aptalca şeyleri yapma nedenimizi anlamak için başvurmamız gereken bir kitap."
- Lifehacker.com
Satın alacağınız akıllı telefonu ya da güveneceğiniz politikacıyı seçerken akıllı biri olduğunuza, dünyayı gerçekten mantıklı bir şekilde gördüğünüze inanırsınız. Fakat gerçek hiç de böyle değil: Aslında o kadar da akıllı değilsiniz. Siz de diğer tüm... tümünü göster
Günahını kabul ediyorum bu aşkın.
Benimle ol, bedeli neyse benim olsun.
Ah Be Sevgilim
"Ve insan hep kaybettiğini özlüyor."
"İçimden sen geçiyorsun. Geçip gidiyorsun, bitmiyorsun. Bitiyorsun, gitmiyorsun..." gibi cümleleri binlerce okur tarafından çeşitli platformlarda sürekli tekrarlanan, Benzemez Kimse Sana ve Bir Daha Yüzümü Görmeyeceksin'in yazarı Seda Özay'dan!
Aşkın sadece bir şarkı olması lazımdır belki… birbirini seven iki kalbe ihtiyaç duyması saçmadır belki de kim bilir. Aşk, hayatın tam ortasına nasıl yerleşir sırrı çözülemedi. Ama Seda Özay, âşık kalplerin gizlice fısıldadığı ve çekinmeyip çığlık çığlığa bağırdığı cümleleriyle aşkın tam ortasında!
Bir kadının, yazgısını yansıtan şarkıların yankısıyla hazırladığı sarhoş içkilerin hayatla alayı. Kendine çıkan kestirme yolları her koşulda bulabilen Jülide Hanım… Geçmişinin değiştiremeyeceği kadar geride kaldığını anlayıp geleceğinin peşine düşerek yeniden hayat kurma heyecanıyla ilk adım çabalamaları gibi içini coşturan Gaye… Ve kendi ruhundan kopup Araf'ta sallandığının farkında bile olmayan, bu yüzden de ayağına gelen şansı teperek kendini sonsuz karanlıkta ezilmeye mahkûm eden Verda…
Üç kadının kesişen ve birbirini değiştiren hayatları, her birine farklı bir yüzünü göstermiş olan aşk.
Okuduğunuz her satır, hayatınızın bir anına değecek ve artık siz de bir Seda Özay okuru olacaksınız.
(Tanıtım Bülteninden)
Günahını kabul ediyorum bu aşkın.
Benimle ol, bedeli neyse benim olsun.
Ah Be Sevgilim
"Ve insan hep kaybettiğini özlüyor."
"İçimden sen geçiyorsun. Geçip gidiyorsun, bitmiyorsun. Bitiyorsun, gitmiyorsun..." gibi cümleleri ... tümünü göster
Bundan uzun zaman önceydi. Bir roman düştü gönlüme. Aşk Şeriatı. Yazmaya cesaret edemedim. Dilim lal oldu, kalemimin ucu kör. Kırk fırın ekmek yemeye yolladım kendimi. Dünyayı dolaştım. İnsanlar tanıdım, hikâyeler topladım. Üzerinden çok bahar geçti. Fırınlarda ekmek kalmadı; ben hâlâ ham, hâlâ aşkta bir çocuk gibi toy...Hamuş derdi Mevlana kendine. Yani Suskun. Düşündün mü hiç bir şairin, hem de nâmı dünyayı sarmış bir şairin, yani işi gücü, varlığı, kimliği ve hatta soluduğu hava bile kelimelerden müteşekkil olan ve elli binden fazla muhteşem dizeye imza atmış bir insanın, nasıl olup da kendine SUSKUN adını verdiğini.. Kâinatın da tıpkı bizimki gibi nazenin bir kalbi ve düzenli bir kalp atışı var. Seneler var ki nereye gidersem gideyim o sesi dinledim. Her bir insanı Yaradanın emaneti saklı bir cevher addedip, anlattıklarına kulak verdim. Dinlemeyi sevdim. Cümleleri, kelimeleri ve harfleri... Oysa bana bu kitabı yazdıran şey som sessizlik oldu.Mesneviyi şerh edenlerin çoğu bu ölümsüz eserin b harfiyle başladığına dikkat çeker. İlk kelimesi Bişrev!dir. Yani Dinle! Tesadüf mü dersin ismi Suskun olan bir şairin en kıymetli yapıtına Dinle! diye başlaması. Sahi, sessizlik dinlenebilir mi?Bu romanda her bölüm aynı sessiz harfle başlar. Neden? diye sorma, ne olur. Cevabını sen bul. Ve kendine sakla.Çünkü öyle hakikatler var ki bu yollarda, anlatırken bile sır kalmalı.
A. Z. Zahara - Amsterdam, 2007
******
Bundan uzun zaman önceydi. Bir roman düştü gönlüme. Aşk Şeriatı. Yazmaya cesaret edemedim. Dilim lal oldu, kalemimin ucu kör. Kırk fırın ekmek yemeye yolladım kendimi. Dünyayı dolaştım. İnsanlar tanıdım, hikâyeler topladım. Üzerinden çok bahar geçti. Fırınlarda ekmek kalmadı; ben hâlâ ham, hâlâ aşkta bir çocuk gibi toy...
Hamuş derdi Mevlana kendine. Yani Suskun. Düşündün mü hiç bir şairin, hem de nâmı dünyayı sarmış bir şairin, yani işi gücü, varlığı, kimliği ve hatta soluduğu hava bile kelimelerden müteşekkil olan ve elli binden fazla muhteşem dizeye imza atmış bir insanın, nasıl olup da kendine SUSKUN adını verdiğini..?
Kâinatın da tıpkı bizimki gibi nazenin bir kalbi ve düzenli bir kalp atışı var. Seneler var ki nereye gidersem gideyim o sesi dinledim. Her bir insanı Yaradanın emaneti saklı bir cevher addedip, anlattıklarına kulak verdim. Dinlemeyi sevdim. Cümleleri, kelimeleri ve harfleri... Oysa bana bu kitabı yazdıran şey som sessizlik oldu.
******
Bundan uzun zaman önceydi. Bir roman düştü gönlüme. Aşk Şeriatı. Yazmaya cesaret edemedim. Dilim lal oldu, kalemimin ucu kör. Kırk fırın ekmek yemeye yolladım kendimi. Dünyayı dolaştım. İnsanlar tanıdım, hikâyeler topladım. Üzerinden çok bahar geçti.... tümünü göster