2022'de kaç kitap okumayı hedefliyorsunuz?
2022'de kaç kitap okumayı hedefliyorsunuz?
17 Nisan 1940 tarihli yasayla kurulan ve tamamen Türkiyeye özgü eğitim kurumları olan Köy Enstitüleri, üzerinde en çok konuşulan, tartışılan kurumlardan biridir. Köylerde çalışacak öğretmenler, tarım ve sağlık görevlileri yetiştirerek, köyleri bir an önce kalkındırma ereği güden, üretime dönük bir eğitim anlayışıyla faaliyet gösteren bu kurumlar, çok partili rejime geçildikten sonra tutucu çevrelerin ve Demokrat Partinin yoğun eleştirileriyle karşılaştı. Ve eğitim programları, önce klasik ilköğretmen okullarının programıyla birleştirilen Köy Enstitüleri, sonunda tümüyle kapatıldı.Köy Enstitüsü Yılları, bu kurum içinden yetişen bir yazarın, Talip Apaydının kaleme aldığı, öğrencilik yıllarına ilişkin anılarından oluşuyor. Köy Enstitülerinin kurucusu Hakkı Tonguçla son görüşmelerinde, Tonguçun Enstitüye nasıl girdiniz, nasıl okudunuz, bu duruma nasıl geldiniz, biriniz bunu anlatın sözü üzerine, Geç de olsa, ben bu görevi yerine getiriyorum diyen Apaydın, her zamanki duru ve içten anlatımıyla Köy Enstitüleri gerçeğini birinci ağızdan aktarıyor.
17 Nisan 1940 tarihli yasayla kurulan ve tamamen Türkiyeye özgü eğitim kurumları olan Köy Enstitüleri, üzerinde en çok konuşulan, tartışılan kurumlardan biridir. Köylerde çalışacak öğretmenler, tarım ve sağlık görevlileri yetiştirerek, köyleri bir an... tümünü göster
Hasan Sabbah'ın Alamut Kalesi'nin, Cennet Bahçelerinin ve Fedaîlerinin Tarihi Romanı. Hıristiyanların zaman ölçüsü ile 1092 yılının ilk baharında hatırı sayılır büyüklükte bir kervan, Semerkant'tan başlayarak Buhara üzerinden Horasan'ın kuzeyindeki Elbruz platosuna dek uzanan, bir zamanlar muzaffer orduların kullandığı eski yolun üzerinde ağır ağır ilerliyordu. Karların erimeye başlamasıyla birlikte Buhara'dan ayrılan kervan haftalardır yollardaydı... Avni oğlum, Tahir'in torunu! demişti ona. Doğruca Demavend Dağına giden yolu tut. Rey'e ulaşınca Şahrud Irmağına giden yolu sor. Irmağın kaynağı sarp bir vadide bulunmaktadır; oraya çık. Büyük bir kale göreceksin: Bu yerin ismi Alamut Kalesi'dir, yani kartal yuvası.
Hasan Sabbah'ın Alamut Kalesi'nin, Cennet Bahçelerinin ve Fedaîlerinin Tarihi Romanı. Hıristiyanların zaman ölçüsü ile 1092 yılının ilk baharında hatırı sayılır büyüklükte bir kervan, Semerkant'tan başlayarak Buhara üzerinden Horasan... tümünü göster
- Ön tarafı açılır-kapanır bir mikâp içinde hayatı yakalamak... Kapana kıstırır gibi.. Tiyatro budur.
- Bana sorarsınız beşerî keşiflerin en büyüğü olarak tekerleği gösteririm. Sanat şekilleri içinde bence en büyük keşif tiyatro.. Tekerlek, nasıl, bitmeyen mesafeler üzerinde sonsuz bir dönüşse, tiyatro da, durmayan zamanın mikâb biçimi bir kavanoz içinde, bütün madde ve hareket kadrosiyle dondurulması...
- Ön tarafı açılır-kapanır bir mikâp içinde hayatı yakalamak... Kapana kıstırır gibi.. Tiyatro budur.
- Bana sorarsınız beşerî keşiflerin en büyüğü olarak tekerleği gösteririm. Sanat şekilleri içinde bence en büyük keşif tiyatro.. Tekerlek, nasıl, b... tümünü göster
Hayat bir piyangodur: Şanslı olan kazanır, şanssızlar ise Tanrı’nın Unutulan Çocukları’dır...
Cesaret, korkuya direnmek ve ona galip gelmektir.
“Pencereme gelmişti. Nedenini bilmiyorum ama gelmişti işte. Belki başı dertteydi. Belki de gidecek başka yeri yoktu…”
Sıcak bir yaz gecesi beklenmeyen bir misafirin penceresini tıklatmasıyla Charlie’nin sıradan hayatı tamamen değişir.
Çünkü toplum dışına itilmiş tuhaf misafirin kimseye söylemediği bir sırrı vardır.
Yaşamları, hayata bakışları ve imkânlarıyla birbirinin zıttı gibi görünen bu iki çocuk toplumun duyarsızlıklarına, önyargılarına, bağnazlıklarına karşı duran büyük bir dostluğun da başkahramanlarıdır. Bu küçük bedenler için hayat bir daha eskisi gibi olmayacaktır.
Okuruna önemli sorular soran, genç-yetişkin herkesin tanışması gereken, güçlü bir roman. Çocukluğun saf masumiyetine sımsıkı sarılan bu kahramanlar kimseyi hayal kırıklığına uğratmayacak!
“Mükemmel bir yetişkinliğe geçiş romanı… Her yaştan insanı etkileyecek kadar büyüleyici.”
Markus Zusak
“Ustalıkla işlenmiş, okunmasının üzerinden yıllar geçse de hatırlanacak bir roman. Bülbülü Öldürmek romanına selam eden Silvey, dokunaklı bir dille sıradan yüzlerin ardına gizlenmiş birbirinden ilginç sırları keşfediyor.”
Marie Claire UK
“Bu romanda ırkçılık, adaletsizlik, arkadaşlık ve ilk aşkın duyarlılığı bir arada sunuluyor; tıpkı dünyada iyi ve kötünün birlikte yer alması gibi.”
Sydney Writers’ Festival
“İki çocuk kahramanın gözünden esprili, dramatik, gizemli ve biraz da gerilimli ilerleyen bu roman, okuyucuları saklı kalmış bir yaşamın kapısını aralamaya çağırıyor.”
Readings
“Bu romanda mutlu gibi görünen aileler, toplumun dışladığı ötekiler, önyargılar, dokunaklı yaşam hikâyeleri, başka dünyalara duyulan özlemler ve masum yıllar var… Ve tüm bunlar içimizdeki öldürmediğimiz çocuğun seslenişleri.”
Daily Mail
Hayat bir piyangodur: Şanslı olan kazanır, şanssızlar ise Tanrı’nın Unutulan Çocukları’dır...
Cesaret, korkuya direnmek ve ona galip gelmektir.
“Pencereme gelmişti. Nedenini bilmiyorum ama gelmişti işte. Belki başı dertteydi. Belki de gidecek b... tümünü göster
Kelly Brogan'ın A Mind Of Your Own kitabının başlığı birebir Kendine Ait Bir Zihin olarak çevrilebilir. Ancak kitabı okuduktan sonra acaba "Zihnine Sahip Ol" olarak çevrilse daha mı iyi olurdu diye düşünmedim değil. Günümüzde sağlığımızın sorumluluğunu üstlenmemiz gerekliliği çok açık. O nedenle beden sağlığımız kadar zihin sağlığımızın da sorumluluğu herkesten önce kendimizde olmalı. Aslında bu ikisi, beden sağlığımız ve zihin sağlığımız, birbirinden ayrı düşünülmemeli
Psikiyatri tarihine bakarsak zihin sağlığını kaybetmiş olanların nasıl acımasızca "tedavilere" maruz kaldıklarını görürüz. Beyne yapılan lobotomi, elektroşok gibi girişimlerin son bulması çok yakın zamanlarda, 70'lerde oldu. Ondan sonrasında ise özellikle depresyon tedavisine damgasını vuran yeni nesil antidepresanlar oldu. Ancak artık serotonin eksikliğini tamamlama ilkesi üzerine kurulan bu tedavi yaklaşımının da rafa kaldırılma zamanı geldi diyebiliriz. Tabii ki dünyada en çok reçete edilen ilaçlardan olan antidepresanların ardında öyle bir ekonomi var ki, bu kolay olmayacak.
Bazı psikiyatrist veya psikologlara göre çözüm psikoterapide. Evet psikoterapi sonucu çözümlenen sorunların tekrarlama olasılığı ilaç tedavilerine göre daha düşük. Ancak mutlaka çözüme ulaştırılamayan vakalar duymuşsunuzdur. Günümüzün bütüncül yaklaşımıyla düşünürsek öncelikle vücudun biyokimyasal dengesizlikleri düzeltilerek bedensel ve zihinsel sorunlara, hastalıklara çare bulunabilir. Bu da ancak beslenme, vücudun mikro besin eksikliklerini giderme, stres yönetimi, düzenli egzersiz gibi yaşam tarzı değişiklikleriyle mümkün olabilir. Bu yaşam tarzı değişikliklerini hayata geçirdikten sonra alınacak psikoterapi sorunları geri gelmemek üzere çözümleyebilir.
İşte Kelly Brogan bu kitabı ile bir psikiyatrist olarak depresyon tedavisine yepyeni bir yaklaşım getiriyor. Üstelik de doktorlara yönelik yazılmamış, depresyondan muzdarip olanların kendi sağlıklarının sorumluluğunu üstlenerek uygulayabilecekleri yaşam tarzı değişikliklerini ayrıntılarıyla anlatıyor ve bir aylık örnek bir beslenme planı da veriyor. Bu kitabı okuduktan sonra zihninize sahip olabileceksiniz! Umarım bu kitap tüm psikiyatristlere ulaşır ve tedavi yaklaşımlarını gözden geçirmelerini sağlar. Aynı şekilde meslektaşım psikologlar için de umarım düşüncelerinde yeni ufuklar açar.
Kelly Brogan'ın A Mind Of Your Own kitabının başlığı birebir Kendine Ait Bir Zihin olarak çevrilebilir. Ancak kitabı okuduktan sonra acaba "Zihnine Sahip Ol" olarak çevrilse daha mı iyi olurdu diye düşünmedim değil. Günümüz... tümünü göster
Tuğçe Nihal şu anda kitap okumuyor.