Ahmet Bülent Koçu ve Reşad Ekrem imzalarını da kullanan Reşad Ekrem Koçu, gazeteci-yazar bir babayla ev kadını bir annenin oğlu olarak İstanbul'da doğdu. Konya Anadolu İntibah Mektebi'ni (1918), Bursa Erkek Lisesi'ni (1927) ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nü (1931) bitirdi.
Aynı bölümde, hocası Ahmet Refik Altınay'ın asistanı olarak çalışmaya başladıysa da 1933 yılında yapılan üniversite reformu üzerine bu görevinden ayrıldı. Kuleli Askerî Lisesi ile Pertevniyal ve Vefa liselerinde tarih öğretmenliği yaptı. Hayatının son yıllarında Tercüman gazetesinde sohbet ve tarihî fıkralar yazıyordu.
Akıcı üslubu ve Osmanlı tarihine hâkimiyeti sayesinde popüler tarihçiliğin başta gelen ismi olan Reşad Ekrem Koçu, Son Posta, Milliyet, Hafta, 20. Asır, Amcabey, Tef, Akbaba, Hayat, Tarih, Türk Düşünce Mecmuası, Hergün gibi gazete ve dergilerde folklor, tarih ve kültür alanlarında çok sayıda yazı, inceleme ve araştırma yayımladı. Sokaktaki ortalama insanı esas alan, herkesin okuyacağı araştırmaların, romanlaştırılmış tarihî olayların yanı sıra bilimsel çalışmalarla da ilgilendi.
Koçu'nun tarih, kültür ve sanat alanındaki derin bilgisinin yansıdığı İstanbul Ansiklopedisi yazarın çektiği geçim sıkıntısı yüzünden 11. ciltte, "Gökçınar" maddesinde tamamlanamadan kaldı. Yazar, 1975 yılında hayata veda etti.
Ahmet Bülent Koçu ve Reşad Ekrem imzalarını da kullanan Reşad Ekrem Koçu, gazeteci-yazar bir babayla ev kadını bir annenin oğlu olarak İstanbul'da doğdu. Konya Anadolu İntibah Mektebi'ni (1918), Bursa Erkek Lisesi'ni (1927) ve İstanbul Üniversitesi E... tümünü göster
Murat Gökhan Bardakçı (d. 1955, İstanbul), özellikle tarih alanında uzmanlaşmış gazeteci, yazar ve televizyon programcısıdır. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılış dönemine ilişkin araştırmalarıyla bilinir.
Yaşamı
Dedesi, Denizli, Elazığ, Çorum ve Konya valilikleri yapmış, Milli Mücadele kahramanlarından Cemal Bardakçı'dır. Babası, Cemal Bardakçı'nın oğlu olan gazeteci İlhan Bardakçı, annesi Nemika Bardakçı'dır.
1955 yılında İstanbul'da doğdu, ekonomi öğrenimi gördü. Ancak ilgi alanı tarih olduğu için, tarih konusunda uzmanlaştı. Tarih üzerine yaptığı çalışmalarla tanındı. Habertürk televizyonunda perşembe geceleri Fatih Altaylı ile birlikte sunduğu Teke Tek Özel ve cumartesi gecesi Erhan Afyoncu ile yaptığı Tarihin Arka Odası isimli programlarla ile bilinir.
Musıkîye Selahattin Tanur'la tambur ve eser meşk ederek başlayan Murat Bardakçı, Tanur'dan icazet aldı. Ekrem Karadeniz'le teori, teori tarihi ve ses sistemi üzerine çalıştı. Fahire Fersan ve Vecdi Seyhun'dan yararlandı, ilgi alanını daha sonra musıkî tarihine yöneltti.Abdülbaki Gölpınarlı'dan şarkiyat kaynakları ve metodolojisi alanlarında büyük ölçüde faydalandı.
Bu arada Türk ve İslam müziği tarihiyle ilgili kitap, belge, fotoğraf, film ve ses kaydı gibi arşiv malzemeleri topladı ve geniş bir nota koleksiyonu oluşturdu. Türk müziği tarihiyle ilgili çok sayıda araştırması yayınlanmıştır ve yayınlanmaktadır.
Dönemin sadrazamı Talât Paşa'nın özel arşivinden faydalanarak 1915 Ermeni Olaylarını konu alan "Talât Paşa’nın Evrak-ı Metrukesi" adlı kitabı yazmıştır. Ancak kitapta yer alan bazı ifadelerden ötürü söz konusu kitap, 2010 yılında Diyarbakır ceza mahkemesinin aldığı karar ile toplatılmıştır.
Açılan itiraz davasında kitabın 3 kısmının çıkarılmasına karar verilmiştir. Ayrıca bu kitapta 1915 Ermeni Olayları sırasında ölmüş olanlar hakkında tahmini bir sayı ve tablo koymuş olması Türk Tarih Kurumunun tepksisine yol açtı.
Tüm bu tepkilere rağmen Bardakçı, 1915 Ermeni Olaylarını bir "soykırım" olarak tanımlamıyor, tehcir ya da mukatele olduğunu söylüyor.
Bardakçı, Kanal D'de 2006 yılında yayınlanan Son Osmanlılar belgeselinin senaryosunu yazmıştır. 2008 yılında Kanal 1'de başladığı Tarihin Arka Odası programına Mart 2009'dan beri Habertürk televizyonunda Erhan Afyoncu ve Pelin Batu ile birlikte devam etmiştir. Pelin Batu Mart 2011'de programdan ayrılmıştır.
Haberturk.com'da yazan Bardakçı, 1 Mart 2009'den beri Habertürk gazetesinde pazartesi, çarşamba ve cuma günleri köşe yazıları, pazar günleri ise tam sayfa olmak üzere haftada dört kez yazmaktadır.
Ayrıca 30 Mayıs 2010 tarihi itibariyle Habertürk Tarih dergisini hazırlamaktadır.
Murat Bardakçı, Habertürk'te hazırlayıp sunduğu Tarihin Arka Odası programında Vikipedi'deki bilgileri birkaç kez eleştirmiştir. Vikipedi'deki kendi biyografi maddesinden örnek vererek yanlış bilgiler içerdiğini ve Vikipedi'yi intihal açısından, öğrencilerin akademik performansı için olumsuz bir kaynak olduğunu vurgulamakta ve Vikipedi'nin bu yüzden Türkiye'de yasaklanmasını savunmaktadır.
Yazdığı ve yayına hazırladığı kitaplar
Maragalı Abdülkadir, Pan Yayıncılık, 1986, ISBN:2789757652035.
Son Osmanlılar & Osmanlı Hanedanı'nın Sürgün ve Miras Öyküsü, Pan Yayıncılık-İnkılâp Kitabevi, 1991, ISBN:9751026163.
Sultanî Besteler (Osmanoğulları'nın Son Padişahı Mehmet Vahideddin'in Eserleri), Pan Yayıncılık, 1997, ISBN:9757652632.
Fener Beyleri'ne Türk Şarkıları, Pan Yayıncılık, 1993, ISBN:9757652210.
Osmanlı'da Seks, Gür Yayınları-İnkılâp Kitabevi, 1993, ISBN:9751022568.
Refik Bey (Refik Fersan ve Hatıraları), Pan Yayıncılık, 1995, ISBN:9789757652366.
Şahbaba: Osmanoğulları'nın Son Hükümdarı Vahdettin'in Hayatı, Hatıraları ve Özel Mektupları, Pan Yayıncılık-İnkılâp Kitabevi, 1998, ISBN:9751024536.
Talât Paşa'nın Evrak-ı Metrukesi, Everest Yayınları, 2009, ISBN:9752895607.
Neslişah Cumhuriyet Devrinde Bir Osmanlı Prensesi , Everest Yayınları, 2011,
Murat Gökhan Bardakçı (d. 1955, İstanbul), özellikle tarih alanında uzmanlaşmış gazeteci, yazar ve televizyon programcısıdır. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılış dönemine ilişkin araştırmalarıyla bilinir.
Yaşamı
Dedesi, Denizli, Elazığ,... tümünü göster