Türkiye, 2014 yılında on ikinci cumhurbaşkanını seçecek. Bu seçimi diğerlerinden farklı kılan, ilk kez bir cumhurbaşkanının halkoyuyla seçilecek olması. Meşruiyetini doğrudan halktan alan cumhurbaşkanı ve başbakanın yetki çatışmasına girmesi, adı ister başkanlık olsun veya olmasın sistem tartışmalarını beraberinde getirecek. Buna; çözüm süreci, Anayasa çalışmaları, yerel seçimler ve Suriye’de yaşanan iç savaş eklendiğinde bizi, 2014 yılında zirvesi dumanlı bir Türkiye tablosu bekliyor.
Her cumhurbaşkanı seçiminin yeni bir krize neden olduğunu bize öğreten demokrasi tecrübemiz, 2023 hedefinde ilerleyen Türkiye’nin kritik eşik 2014’ü nasıl atlatacağıyla ilgili birçok ipucunu içinde barındırıyor. Yazdığı eserlerle gündeme damga vuran Şamil Tayyar, Meşrutiyet’in ilanından bugüne anayasal rejimde yaşanan kırılma noktalarını tespit ederek siyasi irade ile derin devletin son kozunu paylaşacağı bu kritik evrede “Beşinci Darbe”yi kimin yapacağı sorusuna cevap arıyor.
Açılım sürecinin önündeki en büyük engel ne?
Uludere bir tuzak mıydı?
Genelkurmay hangi belgeyi, neden sakladı?
Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve muhalefet liderleri tehdit altında mı?
Önümüzdeki günlerde Reyhanlı benzeri kitlesel kaos planlarıyla karşılaşabilir miyiz?
Şike sürecinde nerede hata yapıldı?
Darbe ürünü olan parlamenter sistemin ayakta kalması mümkün mü?
Turgut Özal öldürüldü mü?
Doğrudan halkın seçtiği bir cumhurbaşkanı fiilen yürütmenin başı olacağından başbakanın yeni konumu ne olacak?
Türkiye; Suriye ve Irak’la birleşecek mi?
Hükümetin yeni bir coğrafya tasavvuru var mı?
Hükümet, AB hedefinden vaz geçti mi?
Yeni parlamentoda başörtülü milletvekili olacak mı?
Türkiye, 2014 yılında on ikinci cumhurbaşkanını seçecek. Bu seçimi diğerlerinden farklı kılan, ilk kez bir cumhurbaşkanının halkoyuyla seçilecek olması. Meşruiyetini doğrudan halktan alan cumhurbaşkanı ve başbakanın yetki çatışmasına girmesi, adı is... tümünü göster
Şah İsmail ve Yavuz Sultan Selim arasındaki mücadele nasıl ve neden başladı? Anadolu'daki ayaklanmaların başlamasında Şah'ın tesiri ne kadardı? Cevabını, Prof. Dr. İskender Pala ve Tarihçi Reha Çamuroğlu veriyor.
Coğrafî Keşiflerin, Osmanlı Devleti'nin gerilemesiyle ilgisi neydi; Kanunî'nin buna karşı tedbirleri nelerdi? Portekiz ve İspanya'nın başardığı keşifleri Osmanlı neden yapmamıştı? Tarihçi Reha Çamuroğlu ve Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu anlatıyor.
Osmanlı'dan Cumhuriyet'e nasıl bir miras kalmıştı? Atatürk, Cumhuriyet'i hangi tarihî zemin üzerine kurdu? Prof. Dr. İlber Ortaylı, imparatorluğun en uzun yüzyılını sorguluyor.
31 Mart Vak'ası ve Sultan Abdülhamit'in tahttan indirilmesinde kimler etkindi? Yabancı devletlerin İttihat ve Terakki Partisine ilgileri nasıldı? Osmanlı'nın son dönemlerinde etkin olan isimlerin siyasî düşünceleri ve bağlantıları nelerdi? Prof. Dr. Sina Akşin ve Prof. Dr. Ali Birinci tartışıyor.
Atatürk, gençlik yıllarından itibaren hangi kitapları okumuştu? Atatürk'ü etkileyen düşünce adamları ve yazarlar kimlerdi? Atatürk, dinin ortadan kalkacağına ve bilimin yeni bir din olacağına mı inanıyordu? "Hayatta en hakiki mürşit ilimdir" sözünü ve Atatürk'ün entelektüel biyografisini, Prof. Dr. Şükrü Hanioğlu anlatıyor.
Atatürk'ün muhalifleri Lozan'a neden karşı çıkmışlardı? İttihat ve Terakki, Cumhuriyet kurulduktan sonra da varlığını devam ettirmiş miydi? Yeni devletin muhalefeti neden ve nasıl tasfiye edildi? Konunun uzmanları Prof. Dr. Cezmi Eraslan ve Tarihçi Ayşe Hür tartışıyor.
Osmanlı'dan Cumhuriyet'e, tarihin önemli konuları Kayıp Tarihimiz'de tartışılıyor.
Şah İsmail ve Yavuz Sultan Selim arasındaki mücadele nasıl ve neden başladı? Anadolu'daki ayaklanmaların başlamasında Şah'ın tesiri ne kadardı? Cevabını, Prof. Dr. İskender Pala ve Tarihçi Reha Çamuroğlu veriyor.
Coğrafî Keşiflerin, Osm... tümünü göster
Osmanlı Devleti'ne Hasta Adam yakıştırmasını yapan kimdi? Devlet-i Âliyye gerçekten Hasta Adam denilecek kadar kötü durumda mıydı? Cevabını, Prof. Dr. İlber Ortaylı veriyor.
İkinci Abdülhamit'in 31 Mart Vak'ası ile devrilmesinin perde arkasında neler vardı? Konunun uzmanları Ahmet Turan Alkan ve Sacit Kutlu anlatıyor.
Mustafa Kemal Paşa ile Millî Mücadeleyi başlatan komutanların yolları neden ayrıldı? "Mustafa Kemal, İngilizlerden valilik istedi mi?" sorusunu Alev Coşkun ve Mustafa Armağan tartışıyor.
Kurtuluş Savaşında Mustafa Kemal'in yanında yer alan Halide Edip, sonraki dönemde neden yurt dışına, gönüllü sürgüne gitti? Kritik yılların perde arkasını İpek Çalışlar ve Prof. Dr. Cemil Koçak aralıyor.
Atatürk'ün yazdığı Nutuk'la Kazım Karabekir'in kaleme aldığı İstiklal Harbimiz neden birbirini doğrulamıyor? Atatürk ile İsmet İnönü'nün arasını açan sebepler nelerdi? Atatürk, İnönü'nün öldürülmesini istemiş miydi? İnönü, "Devlet içki sofralarından mı yönetilecek?" diye isyan etti mi? Doç. Dr. Ahmet Demirel ve deneyimli gazeteci Altan Öymen, tarihin kör noktalarını aydınlatıyor.
Osmanlı Devleti'nin son dönemi ve Cumhuriyet'in kuruluş hikâyesi Kayıp Tarihimiz'de tartışılıyor.
Osmanlı Devleti'ne Hasta Adam yakıştırmasını yapan kimdi? Devlet-i Âliyye gerçekten Hasta Adam denilecek kadar kötü durumda mıydı? Cevabını, Prof. Dr. İlber Ortaylı veriyor.
İkinci Abdülhamit'in 31 Mart Vak'ası ile devrilmesinin perd... tümünü göster
Onlar sanıyorlar ki, biz sussak mesele kalmayacak. Halbuki biz sussak, tarih susmayacak. Tarih sussa, hakikat susmayacak Sezai Karakoç Osmanlı Devleti'nin parçalanması birkaç ay içerisinde gerçekleşti ve 1918 yılı Ekim ayının son günü artık Osmanlı'sız bir dünya haritası vardı. Bununla da bitmedi... Önce Saltanat, sonra Halifelik, İngiliz dayatması daha doğrusu oyunu yüzünden birer hamlede kaldırıldı. 1925'te toplumun kılık kıyafeti değiştirildi. Maksat, yeni bir insan vücuda getirmekti. 1928'de bu defa alfabesi (yazısı) elden gitti Osmanlı'nın. Mahir İz'in dediği gibi maksat "maziden alakayı kesmek"i. 1932'de ezan Türkçeleştirildi. Tüm bunları boşalan camileri satmak veya kiralamak, yıkmak veya arsasını ele geçirip partinin kodamanlarına peşkeş çekmek üzere iç etme adımı takip etti. Velhasıl, Lozan süreciyle birlikte Osmanlı satılığa çıkarılmıştı. Yalnız antika eşyaları, camileri, medreseleri değil; Ayasofya'sı dahil pek çok maddi ve manevi varlığı satıldı. Kime peki ve neden? Elinizdeki kitap, Osmanlı mirasının neden ve nasıl satıldığını ve bir cihan imparatorluğunun cihangirlik sevdasından vazgeçmiş varisi tarafından nasıl hoyratça yok edildiğini gösteriyor. Varis ne kadar unutmak isterse istesin, enkazdan artakalanlar mutlaka bir yerden başlarını uzatıp seslerini duyuracaklardı. Mustafa Armağan, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçişte ve sonrasında yaşananları ele alarak tarihle yeniden hesaplaşıyor: Satılık İmparatorluk...
(Tanıtım Bülteninden)
Onlar sanıyorlar ki, biz sussak mesele kalmayacak. Halbuki biz sussak, tarih susmayacak. Tarih sussa, hakikat susmayacak Sezai Karakoç Osmanlı Devleti'nin parçalanması birkaç ay içerisinde gerçekleşti ve 1918 yılı Ekim ayının son günü artık Osma... tümünü göster
renkli_kitap şu anda kitap okumuyor.