lisbethsalander , 182 adet değerlendirme yapmış.  (10/26)
Çalıkuşu
Çalıkuşu

2

"klasik" vardır, tam anlamıyla adı gibi klasiktir, okumak için harcadığın emeğe ve zamana değer. "klasik" vardır sadece klasik diye anılır. okumak için harcadığın emeğe ve zamana acırsın. bende harcadığım emeğe ve zamana acıdım. ne yazık ki bu kitapta klasik diye anılan, boşa zaman kaybı bir kitap. Herşeye rağmen güçlü bir insan kalan bir genç kızın -İdaelist- hikayesi olabilir, dili sürükleyici olabilir, ihanetle yarım kalmış basit bir aşk hikayesi olabilir, nasıl desem bir yorumda görmüştüm ergenlere hitap edebilir. ama ben beğenmedim. o yorumu yapan her kimse doğruyu söylemiş. Beklediğim gibi çıkmadı. abartıldığı kadar da yok... kitabın arka yüzünde bahsedildiği gibi "önceleri her gittiği yerde kurtuluş savaşı'nın etkileri görülür." cümlesi sizi aldatmasın. sakın bu romanı, milli mücadele romanı sanmayın. milli mücadele soslu aşk romanı isteyen, halide edib adıvar'ın ateşten gömlek adlı romanını okuyabilir. eleştirim biraz ağır ve sert oldu :D eserin fanları bana kızmasın, ben sonuçta düşüncelerimi belirttim.

Kolera Günlerinde Aşk
Kolera Günlerinde Aşk

10

çoktandır okumak istediğim kitaptı, uzun zamandır aşk romanları okumayan birisi olarak bana iyi geldi açıkçası. aşk acısının, bir sevgiliyi bir ömür beklemenin ne kadar acı bir şey olduğunu anlattı bana. aşk acısını yaşamayan bilemez. kitapta fermina daza'ya ve babasına çok fena sinir oldum! kendisini bir ömür seven florentina'yı bırakıp, ona uygun eş olmadığı halde juvenal urbino'yu seçmesi sinirden öldürmeye yetti! dr. urbino fermina'yı aldatınca içimden "oh olsun sana!" çektim. teselliyi başka kadınlarda aradığı için florentina'ya kızamadım. sonuçta bunalımdaydı. kitap sonuna doğru daha da güzelleşti, fermina'nın hakaret dolu mektubuna bile kızamayan florentina'ya bir kez daha hayran oldum. bu kitap gerçekten de okunası...

Satranç
Satranç

6

hasta günlerimde okuduğum, kısa ve öz kitap. ortada herkesin 'gerizekalı' diye tabir ettiği, satranç şampiyonu czentoviç, nazi döneminde toplama kampından biraz daha iyi bir yerde hapsedilmiş, satranç zehirlenmesi geçiren doktor b.. var. verdiği mesajlar bakımından okunabilir. "hayatım boyunca tek bir düşünceye saplanıp kalmış, monoman insanların her türü dikkatimi çekmiştir, çünkü bir insan kendini sınırladığı ölçüde sonsuzluğa da yaklaşmış demektir ; özellikle dünyaya sırt çevirmiş gibi gözüken bu tür insanlar, özel malzemeleriyle kendilerine karıncalar gibi tuhaf ve gerçekten bir defaya özgü küçük bir dünya modeli inşa ederler."

Ateşten Gömlek
Ateşten Gömlek

10

bir vatanın nelerle kurtarıldığını anlatan, milli mücadele dönemi edebiyatının en güzel örneklerinden.. oku ve okuttur...

Genç Werther'in Acıları
Genç Werther'in Acıları

10

okurken içimi yakan kitaplardan birisi :(

Yaban
Yaban

10

çanakkale savaşında kolunu kaybeden, ve asker tarafından köye davet edilen yaban köyde pek hoş karşılanmaz dışlanır. milli mücadele döneminde padişah yanlısı ağanın ve imamın (!) düşman askerinin yanında yer alması, günümüzde de devam eden yobaz zihniyet sinirlerimi bozdu!

Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu
Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu

10

tek taraflı aşkı anlatan, herkesin kendinden bir parça bulabileceği enfes bir kitap...