bir zamanlar potresini yaptığı kontesle yıllarca aşk yaşayan ve sonra da onun kızına aşık olan bir ressamın hikayesi.. kitabı bitirdikten sonra tepetaklak olmuş hissettim kendimi.. aşkı, aşk acısını,acıyı okurken insana öyle bir hissetiriyor ki iliklerime kadar hissettim. yazarla ilk olarak lisedeyken edebiyat dersindeki okuma parçasıyla tanıştım :) demek ki okumak bugüne kısmetmiş.. kitabın anna karenina'dan, aşk-ı memnudan hiçbir eksiği yok.. onlardan daha sürükleyici...
maksim babası ölünce, dedesiyle ve ninesiyle, dayılarıyla birlikte yaşamaya başlar. anne bir zaman sonra evlenir. öyle bir aile ki aile de herkes birbirine düşmandır. kitapta annesine acayip şekilde sinir oldum!!! beni maksim'in yaramazlıklarıyla güldüren,beni dışlanmışlığıyla duygulandıran bir kitap oldu.
yazarın daha önce kahperengi adlı kitabını okumuştum ve çok beğenmiştim beni çok etkilemişti. kitabın çıktığını duyunca merak ettim, okunacak o kadar çok klasik kitabım dururken bu kitabı okumak istedim. ilk başlarda meryem'in kazım'a olan hal ve tavrından sinir olmuş kitabı bırakmıştım! kitapta çok argo ve cinsellikle ilgili kelimeler var :D böyle bir kitabı nasıl hazmederek okudum bilmiyorum :D normalde 'cinsellik' içeren romanları sevmiyorum. baştan başlama kararı aldım. çünkü kitap ilgi çekiciydi. meryem'e sinir olurken, bir yandan da acıyordum. hem ailesi, hem köydekilerin hiç birisi sevilmeyen, sırf ailesi zengin diye köyün delisi olarak tabir edilen kazım'a zorla verilen, sevgilisi aliço tarafından sürekli kullanılıp kandırılan bir kadın var. kazım'a istesem de kızamıyorum... çünkü o hale isteyerek ya da bilerek gelmedi. salih'e ve filiz'e, meryem'in ailesine, nurdan'a, aliço'ya, bedriye'ye ve osman efendi'ye acayip sinir oldum!!!! kitapta iki süpriz var :))) ağızım açık kaldı resmen!!! bu yerli romanlarda da son zamanlarda moda oldu 'eşcinsellik' sonuçta hayatın bir gerçeği. herkesin kendi hayatı. sonu pek hoşuma gitti kitabın başından beri nefret ettiğim meryem'e bir anda kanım kaynadı. sonuçta tüm olanlar ne meryem'in ne de kazım'ın yüzünden. bütün suç ailelerde. kitabı bir sinema filmi izler gibi izledim. ama sinir etti, ama güldürdü, ama düşündürdü. bazı yorumları okudum bir 'kahperengi' kadar güzel olmadığını yazanlar vardı. evet bir kahperengi değil, evet kahperengi gibi karakter bakımından ağır değil, evet meryem narin'in tırnağı olamaz :) önceki kitabı okuduysanız bilirsiniz narin'in mücadelesi nefes kesiciydi. meryem biraz sönük ne yazık ki. bu kitaptan dizi olsa, üç bölümde saçmalarlar aynı kahperengi'nde olduğu gibi.hem 'cinsellik' ile ilgili kelimeler, hem çok argo var. rtük kanala ceza verir. malum tahrik var ya ondan. tahrik eden sahneleri kesiyorlar. bunu daha önce duymuşsunuzdur. ama sinema filmi olsa çok güzel olur.
cemo'yu okuyanlar bilir, memo'nun ilk aşkı şıh kızı senemdi. ikinci kitap senem'in ve dersim olaylarında görev almış askerin diliyle anlatılıyor. senem'in babasının şeyh sait isyanına katılmadığını, ancak iftiraya kurban gittiğini, üvey babası tarafından yaşlı şeyhlere satıldığını ve sevdiği memosundan koparıldığını öğreniyoruz bu bölüm biraz tekrar gibi dursa da ayrıntısıyla işlenmiş. senem'in memosuna kavuşması çok güzeldi. cemo'ya üzüldüm açıkçası. kocasının senem'le evlendiğini duyunca yıkıldı. memonun sorikoğlu'nu ilk kitap sonunda okumuştuk buradada tekrara düşülmüş. sürgün edilen jandarma'nın halka yaptıklarını onaylamadım açıkçası. üzüldüm... sonuçta bu yapılanlar oranın halkıyla hükümetin arasına düşmanlık tohumları ekmiş. karakol baskınlarının temel nedeni olarak bu gösteriliyor. keşke yazar cemo ile kalsaymış, memo'yu yazmasaymış... çünkü tekrarlar var. okurken yer yer sıkıldığım oldu. benim görüşüm doğu ağalık kaldırılmadıkça gelişmez.
oku ve okuttur...başka söze gerek yok... okunmaya değer bir roman. ağalık düzeninin nasıl sorunlara yol açtığını, devleti dinlemeyen ağaların halkına nasıl zulmettiklerini, cumhuriyetimizin doğudaki sorunları çözmeye çalıştığını öğrenmek isteyen bu kitabı okusun.