eğer yazar ile ortak bir edebiyat zevkiniz varsa sevdiğiniz yazarlara başka bir gözle bakmanızı sağlayacak güzel bir kitap. şahsen bu kitabı "daha güzel olabilirdi" diyerek okudum. yine de üniversite başında okusaydım güzel bir yol gösterici olabilirdi.
Dostoyevski'nin “Hepimiz onun Palto’sundan çıktık” dediği palto işte bu palto. öykünün kahramanı Akakiy Akakiyeviç de dosto'nun Yeraltı Adamı'nın emmoğlusudur.
şark usulü bir öneri ve ardından bir hikaye şeklinde kurgulanmış didaktik bir eser. adalet, liyakat vs. önemli olguları salık veriyor nizamül mülk. lokman hekimden de şöyle bir alıntı var: “dünyada ilimden iyi dostum yok. ilim hazineden üstündür. çünkü hazineyi koruman gerekirken, ilim seni korur.” tarih meraklısı biri için bir tür "çıkış kitabı" olacak kadar çok konu ve kişiyi refere ediyor kitap. dönemin şehirleri, devletleri, hükümdarları, mezhepleri vs. bu anlamda sadece didaktik bir eder olarak değil, 1000 yıl öncesinin iran bölgesi üzerine, mezhep çatışmaları üzerine bir yol haritası olarak değerlendirilebilir.
popüler bilim kitaplarını çok faydallı buluyorum. konuyu çemberin dışındaki insanlara onları sıkmadan anlatabilmek çoğu zaman zor olur. bu kitap bu zorluğun üstesinden gelmiş, gayet sürükleyici bir üslup ve sade bir dille anlatılmış.
incognito ile ortak çok anlatımı var. "Kendi gerçekliğimiz içine öyle hapsolmuşuz ki, tutsaklığımızın farkına varmamız bile son derece güçleşmiş durumda.ilk bakışta üzerinde konuşacak bir şey varmış gibi görünmüyor gerçekten de..."