Üzerine çok şey söylenebilecek, kara mizahı ve satır aralarındaki zeki göndermeleriyle aşmış bir eser. Bir 'ilk eser' için çok iyi. Oğuz Atay'ın diğer yapıtlarını da hemen okumak lazım demek ki.
Okuması çok kolay olmayan bir kitap; sayfalar süren paragraflar, birbirine karışan diyaloglar var. Sonra sonuç var ama neden yok. Biraz karışık işler gerçekten. 'Kafkaesk' bir kitap; çünkü uyduğu başka bir tür yok!
Yazıldığı dönem için fazlasıyla cesur, akıcı bir dili var, özellikle ilk üç bölümü epey sürükleyici. Bilim kurguya ilgi duyanların okumaması için bir sebep yok gibi.
Pastoral şiir tadında, elinize alınca su gibi akıp giden ve hemencek biten, son sayfalarında boğazınıza yumruk gibi oturacak bir kitap okumak istiyorsanız Beyhude Ömrüm'ü en kısa zamanda okumanız lazım.
Birçoğu Dostoyevski'nin ilk dönem çalışmaları olan on beş tane öyküden oluşuyor kitap. Bana göre Bobok, İki İntihar, Küçük Kahraman ve Polzunkov diğerlerinden daha ön planda olsa da hepsi okunması gereken öyküler.
Yaratıcı olmak için ne yapmak lazım diyenlerdenseniz Rollo May'e kulak vermenizde fayda var. Yapmış olduğu araştırmalar çerçevesinde gayet güzel bir eser ortaya çıkarmış.
Temelde her şeyin bireyde başladığını söyleyen, sen aslında hiç de sen değilsin diyen bir kitap. Bana biraz ütopik gelmiş olsa da bu kaliteli bir kitap olduğu gerçeğini değiştirmiyor.