Kitabın, bilimkurgu sinemasının klasiklerinden biri olacak şekilde başarılı bir proje gibi yazılmış olduğu seziliyor okunurken. Katı bilimkurgu severleri mest edecek bir roman. Devam ciltlerini okumak için yoğun bir merak duygusu uyandırarak bitti kitap. Yapay zekanın tehlikeleri üzerine o yıllarda bir farkındalık oluşturması da takdire şayan.
Hayatımızı yöneten kurmacaları , önceki kitaplarında da verdiği örneklerle günümüz dünyasında anlatmış olması, aynı şeyleri tekrar okuyormuş gibi hissettirdi. İnsanların birer bilgi metası olarak kullanılmaya başlanması, hakikatin biçimlendirilmesi üzerine söyledikleri ilginçti.
Wells'in etkileyici alegorilerle dolu kitabı.. İnsanlaştırılmaya çalışılan ama önünde sonunda hayvan özlerine dönen hayvanlar arasında korkunç zamanlar geçiren Prendick'in insanlar arasına döndüğünde, insanları yaşamdan kopmuş , içlerindeki hayvanın bir gün galip geleceği canlılar olarak algılamaya başlaması, insanlığı içgüdülerinden kurtulmak, "hiçbir fantastik kanunun kölesi olmamak" olarak nitelemesi, maymun adamın günlük hayatın konuları için küçük düşünceler ve yeni kelimeler türettiği ve saçmalıklar hakkında konuştuğu büyük düşünceler için felsefi bir ayrım yapması gibi ironiler çarpıcı.
Vampirliğe getirdiği (kendince ) bilimsel açıklama sanıyorum yazıldığı dönem için oldukça iyi bir fikir olsa gerek. Yine de haç korkusunu açıklamaya çalışmasaymış daha iyi olabilirmiş, o biraz zorlama olmuş doğrusu. Sürükleyiciliği ve dramatik finali ile güzel bir kitap. Yabancılaşma, çoğunluğun normali belirlemesi gibi üzerine düşünülecek durumlara güzel bir örnek teşkil ediyor. Not: Kitabın İthaki baskısında, karakterin vampirlik üzerine bilimsel inceleme yapıp sonuçlara vardığı çok önemli bir bölüm olan 11. bölümün kitaba basılması unutulmuş, mecburen o bölümü İngilizce epub sürümünden okudum. Artemis baskısında vardır sanıyorum.
Lem'in yaratıcılığın zirvelerinde gezindiği, tekinsiz, ürkütücü, gerilimli eseri. Okyanusu, okyanusun yaratımlarını,okyanus üzerine yapılan bilimsel araştırmaları anlattığı kısımlar yaratıcılığın zirveye çıktığı ama okuması zor bölümler. Finali daha iyi olabilirdi. Yine de Solaris okyanusunun detayları 9 yıldızı hak ediyor.
Güncel gelişmeleri takip ediyorsanız kitabın söylediği yeni , farklı bir şey yok sizin için.
1963' de yazılmış bir bilimkurgu kitabı için oldukça nahif bir tarzı vardı kitabın. Sanki bilimkurgu türünün ilk zamanlarında yazılmış gibi. Evrime getirdiği alternatif kurguyu daha iyi işleyebilirdi, bu haliyle biraz çocuksu olmuş.