Discovery'nin kaldığı Jüpiter'e bir kez daha bir mürettebat yolculuğunu kitabın ortalarına kadar okumak, bir tekrar havası yaşatıp merak duygusunu kösteklese ve tempoyu düşürse de , Europa ve Jüpiter'de olan şok edici olaylar ile devamını soluksuz okuttu. Ama bu olayları mürettebatın çok da şok olmadan karşılamaları tuhafıma gitti :)
Köleliğin ne kadar çabuk kabul edilebilen, alışılabilen , kanıksanabilen bir şey olduğunu başarılı bir şekilde hissettirmiş Butler.
Bu keskin zekanın ürünü mizahın müptelası oldum. Hollywood Diskdünyada hayat bulunca neler olur? Tabii ki çok komik şeyler olur. Pratchett huzur içinde uyu.
Sokaktaki adam için genel olarak anlaşılır bir şekilde yazılmış başarılı bir kitap.
Dick'in yayınlanan bu ilk kitabı , darmadağınık bir üslubu olacağını gösteriyormuş bağıra çağıra. Sarmal yayınevinin inanılması güç bir hata eseri Arthur C. Clarke adıyla bastığı "Suikastçı" versiyonundan okudum. Neyse ki kitabın aslında Dick'e ait olduğunu biliyordum da Clarke'dan soğumadım :)
Hem İtalyan stili bir çizgi roman macerası okuyormuşum gibi hissettim, hem biraz da bir Jules Verne kitabı okuyor gibi. Mahkeme sahnesi ise çarpıcı. Evrimciler ile yaratılışçıların bir karşılaşması gibi. Doktor Salvator'un mahkeme konuşması etkileyiciydi.
Mükemmel bir alaycı mizah. Çok zekice. Kelime oyunları ve hem icat ettiği kelimelerle em de kurguladığı gelecekte hayal ettiği icatlarla zihninizi allak bullak ediyor, sarsıyor, şaşırtıyor , güldürüyor ve kendine hayran bırakıyor Lem. Yaratıcılığı başka bir boyutta Lem'in. Bu dünyadan değil sanki diyesim geliyor :)"İleriye yönelik etimoloji" yi anlattığı kısım özellikle müthiş. Kelimeler size haz veriyorsa bu kitap tam size göre. Serinin ilk kitabı Yıldız Güncesi de harikaydı. Keşke serinin 2. kitabı da dilimize çevrilse. Fatma Taşkent'in çevirisinde yaptığı yerelleştirmeleri de çok başarılı buldum.