Yine kimlik, göç, aidiyet üzerine yazılmış masalsı bir anlatıma sahip, zihin dinlendirici, okuyanı başka iklimlere taşıyan bir roman.. Siyasi sebeblerle Cambridge' de yaşayan Brani Tawo ve onun şiirlere meftûn olan, iranlı göçmen Feruzeh'le aşkıdır romana konu olan.. Dediğim gibi masalsı, insanlığı ilgilendiren en derûni meseleleri bile okuyanı yormadan, hırpalamadan yapmayı başarıyor roman.. Ödüllüdür bir de..
Yakın tarih bilhassa 90' lar siyasetine, ilgi duyan, merak eden insanlar için mutlak okunması gerekenlerin başında, yine Soner Yalçın anlatımda, çok rahat ders kitabı sıkıcılığına düşülebilecek bir tür olan araştırma-incelemeyi adeta bir roman akıcılığıyla yazmayı başarıyor. Belgeye dayanmayan hiç bir şey kitapta yer almıyor, yazar olabildiğince nesnel olmaya çalışıyor..
E.Şafak 'ın görsel ve yazılı medyada ortalama bir reklam yıldızından, daha çok boy göstermediği zamanlardı.. Yazdıklarının asla, yazanın önüne çıkmadığı zamanlar ve benim bir E.Şafak meftûnu olduğum eski zamanlar.. Ama her zaman Bit Palas bambaşkadır benim için.. Bana göre, Bonbon Palas' ta yaşayan apartman sakinlerinin hayatları özelinde, tümden, Türkiye' ye sosyolojik bir bakışı içerir. Nihilist Tıp öğrencisi, çocukluğu sürgünde geçmiş Sidar, Zeytinyağı Tüccarının metresi, iyi kalpli Mavi Metres, Metin Çetin ve karısı Nadya, Gizemli Madam Teyze, zıt karakterli ikiz kuaför kardeşler Cemal ve Celal.. Ne güzeldir BitPalas ve ona can veren, aşırı sahici, orada burada hâlâ nefes alıp verdiğine dâhi inadığım muhteşem karakterleri.. ölmeden önce okunmalı..
Siyahi ve eşcinsel yazar James Baldwin, yazarlık hayatı boyunca, dahil olduğu bu iki sosyal dezavantajlı grupla ilgili kamuoyu dikkati yaratmaya çalışmış, eserler vermiş hem de yaşadığı dönemin genel geçer anlayışına, ölçülerine göre hayli cesur sayılacak bir biçimde.. Bu romanda, yazar, eşcincellik konusunda derin sosyolojik tahlillere girmeden, salt iki insanın ilişkileri boyutunda ele almış.. Bir tarafta tolumun dayattıklarına bayrak açan Giovanni bir yanda da toplum baskısından henüz kimlik arayışını bile nihayate erdirememiş diğeri.. Dokunaklı, samimi, hüzünlü..
Soner Yalçın, araştırma-inceleme gibi belgesel niteliği taşıyan bir türü, adeta bir roman akıcılığıyla kaleme alıyor.. Kitabın kapağında sorduğu soru " Hakikatlere dayanacak gücünüz var mı? " mübalağa değil bire bir gerçeği yansıtan bir sorudur.Mutlak okunması gereken Soner Yalçın kitaplarının başını çekmektedir. Kitaba ad olarak seçilen "Samizdat" ayrıca mânidardır.. Sovyet bloğunu oluşturan ülkelerdeki kaçak yayınları ve bu yayınların el altından dağıtılmasını kapsayan bir terimdir Samizdat..