Her insan farklı bir iklime sahiptir. Birlikte oldukları zaman bu iklimler karışır.
Kitabı Martı kitabından sonra okumuştum. Bana yavan gelmişti.
Kurtuluş Savaşının arka planını gerçekçi bir şekilde anlatan, günümüze de ibret olması gereken bir eserdir. Anlatımı zaman zaman ağırlaşır. Ama herkesin okuması gereken bir klasik.
Atatürk'ü okuduğu kitaplar, aldığı notlar ve düşünceleri üzerinden anlatan çok ilginç bir kitap. Atatürk'ün entelektüel yanını tanıtıyor.
Zola naturalizm akımının öncülerindendir. Kitap konusunun yanında betimlemeleri ile dikkat çeker. Betimlemeler insana sahneleri bir film gibi gözünde canlandırma imkanı verir. Konunun müstehcen olması değil ne şekilde anlatıldığı önemlidir. Roman kahramanı Nana olumlu bir karakter değildir.
Hikaye tam yaşanmamış bir aşkı anlatıyor. Bence Ert aşkına sahip çıkmıyor ya da kendisi için fazla tecrübesiz buluyor. Arda ise aşkın bedelini ödemeye hazır değil. Çünkü Ert birlikte olduğu kızlardan cinsellikte bekliyor. Oysa Arda için bu göze alınamayacak bir durum. Sonrasında ise Ert hiç kimseyle birlikte yaşayamayacak birine dönüşüyor. Arda'nın ise hayata yeniden başlayabileceği bir kocası var.
Reşat Nuri'nin en güzel eserlerinden biridir. Hem dönemi anlatır, hem de naif bir aşk hikayesini. Fakat sadece aşkı değil, ana-kız sevgisini, dostlukları ve bu nedenle de çok yönlü bir romandır. Yaşı genç olanların mutlaka okuması gerekir.