Feminizm konusuyla ilgili en derli toplu eserlerden. İçinde şehircilik çalışmalarından, feminist tarih yazımına, medyadan kadının görünmez emeğine tiyatrodan sinemaya toplumun hemen her alanına ilişkin makaleler yer almaktadır. Kadın konulu çalışmalarda oldukça yer etmiş, isim yapmış emek harcamış birçok feminist ve feminist olmayan yazarların çalışmaları, Türkiye'de feminizmin başarıları başarısızlıkları sınırlılıkları irdelenmiş her bir ayrı konu üzerinde yoğunlaşmışlardır. Biz Yüksek Lisansa başlamadan tez önerim için almıştım. Yüksek Lisansta işimi göreceği varmış :) ancak bir bölümde okumasanız da feminizme geniş bir perspektiften özellikle de Türkiye açısından bakmak istediğinizde aydınlatıcı temel sayılabilecek kaynaklardan. Koç Üniversitesi güzel bir çalışma hazırlamış ancak kuşe kağıda basmaları ayrı bir külfet olmuş. kitapların taşınabilirliği ve rahat elde tutabilirliğini engellemiş. bu tek eksik yönü bence. Bilgi açısından oldukça donanımlı bir kitap. Bu kitaptaki makaleler dönüp referans olarak kullanılabilecek makaleler. Bir oturuşta 10 günde bitirmek için değil sindire sindire zamana yaya yaya okunması gerekiyor. biz üzerinde okumalar ve sunumlar yapıyoruz birkaç haftadır. Ciddi bir zihin emeği ve odaklanma istiyor. anlaşılaması zor bir dili olduğundan değil konuların yoğunluğu ve derinliğinden dolayı.
bilgiyle harmanlanmış güzel öyküler içeren kitap. Yorucu Yüksek Lisans okumaların arasında dinlendirdi açıkçası. okuması keyifli.
Kadınların yazması kayıt tutması kendini tarihin bir öznesi haline getirmesi konusunda bilinçli bir taraflılığa sahip olduğumu belirtmem gerekir. en kötüsü bile olsa bir kadının özellikle böyle bir eril dünyada kadının yazması, sesini duyurması, duygularını ifade etmesi gerektiğini, var olduğunu göstermesi gerektiğini ve bunu yapmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Emily Dickinson'un kitap başlığına katılmasam da aşkı hislerini böylesine derin yaşayıp ifade etme gücüne hayran kaldım. hayatımdaki en etkilendiğim kitap değil belki ancak çok etkileyen yerleri oldu. Böyle kadınların olması, yazması, tarihe kaydolması güzel bir şey. umarım bizden de çokça çıkar.
Din toplulukların en hassas olduğu bir nokta. eleştirel bakamadıkları, çok yoğun bir inanç sistemi. bir düzen ve anlam yaratma sistemi.Fatmagül Berktay'da kadının konumunu ikincilleştiren Ataerkil sistemin kökenini ve çoktanrılı dinlerden tektanrılı dinlere geçiş sürecinde kadın ve erkek kimliklerinin nasıl değiştirilip dönüştürüldüğünü, erilliğin nasıl kurumsallaştırıldığını, tektanrılı dinlerdeki benzer ve ayrılan yönleri inceleyen oldukça önemli bir çalışma koymuş ortaya. Doktora tezi olduğu için akademik dile hakim bu dile aşina olanlar için oldukça akıcılığa sahip. ancak akademik dili sevmeyen ya da çok okumayan insanların da okuması gerektiğini düşünüyorum. Oldukça çok şey katan öğreten sorgulatan farklı bir bakışaçısı oluşturan bir çalışma.