Özellikle Mezopotamya kaynaklı dinlerin, hukuk düzeninin birbirini nasıl etkilemiş olabileceği üzerine bir araştırma kitabı. Kaynaklar doyurucu, eğilinilen noktalar yerinde. Ancak detaylı araştırma yapmak isteyenler için sadece bir başlangıç kitabı olabileceğini düşünüyorum. Bir eleştirim Muazzez İlmiye Hoca'nın özensiz, karşılıklı konuşma yapıyor, ders anlatıyor tarzındaki anlatım tarzı. Evet edebi eser yoğunluğu beklemiyordum ama devrik ve anlam karmaşası yaratan cümleler okuma zevkimi biraz kıstı.
Yazar birçok ülke ve kültür hakkında gerçekten birikimli biri, bunu farklı farklı ülkelerde geçen hikayelerin oluşturduğu yapı ortaya koyuyor. Black Mirror tadında öyküler var içinde teknolojinin geleceğine dair bir çok senaryo oluşturmuş yazar. ama bir şey eksik; her öykünün başında evet bu kurgu ilginç olabilir duygusunu hissederken, sonunda bir türlü katarsise ulaştırmıyor ve yarım kalmışlık hissiyle öteki öyküye geçiyorsunuz. Muhtemelen bilinçli yapılmış hepsi ancak olay öykülerinde beklentim düğümün çözüme ulaşması. bu bakımdan tatmin olamadım..
serinin, kanımca bilinç akışı tekniğinin en yoğun kullanıldığı kitabı, olaylar çok az yer tutuyor. Kahramanımız yine çelişkileriyle, tutkularıyla karşımızda. Kitap boyunca Albertine'in akıbeti, yaşamına dair detaylar merak unsuru oluşturuyor.
Tutunamayanların, işin içinden çıkamayanların, düşünen ama taşınamayanların romanı... Her şey güllük gülistanlıksa okumayın, okursanız ya artık memnunlardan olmayacaksınız ya da okuyamayıp bırakacaksınız. Bu kitap sadece bir olay romanı değil. işlenen konu haricinde birçok toplumsal, siyasi, tarihi birçok konuya ironik bir dille değiniyor yazar. Neler mi var? Batılılaşma sorunu, küçük burjuva alışkanlıkları, çarpık kentleşme, dilde sadeleşme hareketleri, Osmanlı dönemi Arap-Fars etkisindeki Türkçe, devlet kurumlarının işleyişi, Türk tarihini yüceltmek adına ortaya atılan temelsiz fikirler, devrimler, Türk solunun eleştirisi... bu noktalar yakalanırsa 'gereksiz uzatılmış' yorumunun ne kadar yersiz olduğu anlaşılacaktır. Ayrıca yazar Postmodern edebiyatın birçok tekniğini kitabında uygulamış. Bu durum da okumayı zorlaştıran bir etken olsa de edebiyat tarihimizde büyük bir adım olması açısından çok değerlidir. Şimdi gidelim Olric, kimse bizimle korktuğumuz kadar ilgili değildir...