http://kitapnot.blogspot.com/2013/01/ortadogudan-kitaplar.html
Sıradan bir romandan çok siyasi tarih kitabını andırıyor. Olayın insani boyutu anlatması açısıdan başarılı. Detaylar: http://kitapnot.blogspot.com/2013/01/ortadogudan-kitaplar.html
Aslında 5 yıldız da verebilirdim ama biraz da kanaat kullanarak 6 yıldız verdim. Dört yıldızı bir türlü öykünün okuyucuyu sarmamasından, romanda geçen öykülerin zar zor bir bütünlük oluşturmasından ve güzel ve bazen sıkıcı tasvirlerin duygudan yoksun olmasından kırdım.
Amerikanın tavan arasında kalmış bir konuyu işliyor. Sürekli birinci ve üçüncü çoğul kişiyle çekimliyor fiilleri. Roman bireyin edebi ifade şeklidir ama bu romanda toplumlar konuşuyor. Çoğul haller, duygular düşünceler... Farklı, yaratıcı bir anlatım. Bir romandan beklenen detaylı karakterleri, belki karakterlerle özdeşleşmeyi bulamıyorsunuz ama geniş bir perspektiften çok çeşitli hayatları gözlüyorsunuz sanki. Kitabın başında japonlar ''biz'' derken sonunda beyaz Amerikalılar ''biz'' demeye başlıyorlar. Bu kasten yapılmış bir şey mi yoksa anlatım bunu mu gerektirmiş, bir tedadüf mü bilemedim. Konusu ve farklı anlatımıyla aklımda yer etti, tavsiye ederim.
Kitap Notları'nda yazdım: http://kitapnot.blogspot.com/2013/01/sehir-ve-sehir-china-mieville.html
Biraz tarih, biraz antropoloji, arşivler, resimler... Hoş bir öykü. İnsanlar nelere merak salıp emek veriyor? İlgiyle okudum, Sunay Akın'ın İstanbul'da Bir Zürafa'sını okuyup beğenenlere tavsiye ederim.