İçimizde Bir Yer

7 puan

Ahmet Altan'ın tarzı gerçekten bana pek uymaz. Her ne kadar insan davranışlarının nedenlerini sosyolojik ve psikolojik açıdan çok iyi değerlendirdiğini düşünsem de, bu değerlendirmeyi sayfalarca yazmak işi can sıkıcı hale getirebiliyor. Tabi bir de abartmaları var, hem de çoğu zaman... Tıpkı "aldatmak" kitabında, sevgilisi tarafından terk edilen kadının onun yokluğunu kaldırabilmek için Kleptomani olması gibi.

Ama bu kitabında beni heyecanlandıran, meraklandıran öyküler vardı. Ve bu öyküler sanatın, edebiyatın ustalarının adlarının geçtiği öykülerdi. Onların eserleri hakkında ya da hayatlarının bir bölümü, veya herhangi bir konuda ki düşünceleri hakkındaydı.

Stefan Zweig, Victor Hugo, Maksim Gorki, Tolstoy, Virginia Woolf, Boris Pasternek, Çehov, Sheakspear, Papini, Lawrence Durrell, Thomas Bernhard ... Bu kadar ustanın aynı kitapta isimlerinin geçmesi benim için kıymetliydi.

Ancak 65 - 68. sayfalarda yer alan hikaye beni biraz endişelendirdi ve kitaba olan güvenimi azalttı. Kitapta ünlü heykel Praksiteles' e ait olan ve bilinen ilk çıplak kadın heykeli olan "Knidos Afroditi" nin İstanbul-Beyazıt-Kızlar Sarayı' nın önünde yanarak yok olduğu yazıyor. Ancak bu konuda biraz araştırma yaptım, aşağıda Wikipedia da yer alan bilgi mevcut;

Heykelin Akıbeti:

Heykel bu güne kadar bulunamadı ama kaidesi yerinde duruyor. Kimi görüşlere göre heykelin Bizans imparatoru Theodosius döneminde İstanbul'daki Lausus Sarayına götürüldüğü [5] ve orada kaybolduğu veya antik kentten çalındığı söylentileri idaa edilir.1967-1977 yılları arasında Amerikalılar heykeli bulmak için sondaj kazıları yaptılar ancak sonradan sondaj kazıları Türkiye tarafından yasaklandı. Kazılar hala Türk ekipler tarafından devam etmektedir.

Yorumlar
« geri ileri »

0 ile 0 arası yorum gösteriliyor, toplam 0 yorum.
Yorum yazılmamış.
« geri ileri »