Kitap Tavsiyesi ve Fikir Alışverişi

Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.

* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.


Tür: Genel | Açılış, 28 Temmuz 2011
<< tüm tartışmalar

Evrim Teorisi" ?...

Tartışma Cevapları
1 2 3 ileri »

21 ile 29 arası cevap gösteriliyor, toplam 29 cevap.
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Söylesem tesiri yok, sussam gönül razı değil!

Günlük hayatta fikir, düşünce sözcükleri yerine kullanılan" teori" ile bilimsel teori farklı şeyledir.

(Bilimsel) Teori: Doğadaki olayların elle tutulur, "tekrarlanabilir" veri ve deneylerle açıklanmasına denir. Örn; evrim teorisi bir fikir, düşünce değil, açıklamadır. Evrim teorisi, evrim olgusunun nasıl gerçekleştiğini açıklamaya çalışır.

En büyük yanılgılardan biri de bilimsel teorilerin kanıtlanınca kanuna dönüşeceği fikridir.

Konuyla ilgili bilgi için: http://evrimagaci.org/makale/6/

Ya da kestirmeden şuna bakın: http://evrimagaci.org/dosyalar/fotograflar/62/Slide2.jpg

11 yıl, 2 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Evrim vardır ya da evrim yoktur (benzer şekilde tanrı vardır ya da yoktur) diyip bir taraf seçip işin içinden çıkmak işin birazcık kolayına kaçmak olmuyor mu?

Ya da evrim varsa tanrı yoktur veya tanrı varsa evrim yoktur gibi bir mantık yürütmek böylesine kompileksli ve bilinmeyenli bir durumu yazı tura atma seviyesine çekmiyor mu?

Evrim ve tanrı aynı anda varolabilirler de ve aynı anda varolmayabilirler de. Ya da belli yüzdelerle doğru ve yanlış da olabilirler. Hatta belki de din ve evrim birbiriyle alakası olmayan iki unsurdurlar.

Tabii bu tarz bir açıklamaya sığınmak muhtemelen bilimsel metotlara pek uymuyordur çünkü bilim varsayımlarla değil delillerle işler.
Ama burada kimin bilim anlayışını baz aldığımız da önemli tabii. Eğer Aristo'ya sorsaydık o bu mesele ya siyahtır ya da beyazdır derdi. İbn-i Sina da bize gri tonları işaret ederdi.

Bence evrim ve tanr şu an bulutlar üstünde bir kafede oturmuş bize gülüp birbirlerinin sırtını sıvazlıyorlardır.

11 yıl, 2 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Olaya bir de maymun gözüyle bakarsak, moda tabirle 'empati' kurarsak; bu insan denilen türle ortak atadan gelme fikrine ilk ben karşı çıkardım, hayvanlığımdan utanırdım. Zeki olmakla övünen bu türün kibrinden geçilmiyor. Bizlerle aynı sınıflandırma içinde olmaktan rahatsız, geçerli bir nedeni yokken...

11 yıl, 2 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.
Profil Resmi

maymun gözüyle bakarsan evrimi değil, en yakın yiyeceği düşünürsün.

11 yıl, 2 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

İnsanoğlu bu soruya dünyada varolduğu süre içerisinde cevaplar aramıştır. Öyle ki dünya üzerindeki birçok medeniyetin sahip olduğu araştırmacı ve düşünürler bu konu hakkında çeşitli fikirler atmışlardır. Müslüman, Yahudi ya da Hristiyan topluluklarının kendi içlerinde öne sürdüğü konu hakkında birçok fikir vardır. Ancak Darwin bu konu hakkında uzun yıllar gözlemler yapmış ve ''Türlerin Kökeni'' adlı eserinde bu teoriyi ortaya atmıştır. Bahsetmek istediğim diğer konu ise Darwin bu teoriyi kutsal kitaplardan ya da diğer din alimlerinden öğrenmemiş olmasıdır. Çünkü dinler o zamanlarda yaratılış konusunda ısrarcıydı fakat Darwin sanıldığı gibi mükemmel bir yaratılışın olmadığını gördü. Aksine günümüzde dinler de bu teoriyi yavaş yavaş kabul etmeye başlamış ve evrimin bir yaratılış biçimi olduğunu öne sürmeye başlamışlardır. Kim ne derse desin evrim gerçeğini tam anlamıyla ortaya atan Charles Robert Darwin'dir ve bizler ona çok ama çok şey borçluyuz.

11 yıl, 2 ay     
1 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Yıllardır tartışılan fakat mutabakata varılmamamış konularda insanları birbirine düşürüp izlemek düşünce açısından son noktaya evrilmiş bir aklın uğraşı mıdır? Yoksa tam tersi mi...Bunu da tartışalım

11 yıl, 2 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Kimmiş evrim konusunda mutabakata varamayan?

Evrim bilim dünyasında tartışılan bir konu değildir.

Ancak dogmatik düşünceleri bilimin önüne koyan üçüncü dünya ülkelerinde tartışılıyor, o da evrimi dine nasıl yamayabiliriz diye...

11 yıl, 2 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.
Profil Resmi

Herkese iyi aksamlar , ben acikcasi evrim konusunda bir tartisma olmasina sasirdim,Acikcasi genelde evrime inanan kesim tanrinin varligini kabul etmez.Ben bir jeoloji muhendisiyim ve evrim konusu na cok asina ve bu konuda bilgim daha fazla. Oncelikle evrim vardir , dunyanin olusumunda bircok evre vardir, bu evreler icinde 2 defa tam yoklus olarak adlandirabilecegimiz evre vardir diger evrelerde kitalarin hareketleri ve konumlari canliligi evrime yitmistir am insanin evrimi konusunda bence kendi fikrimdir bircok bosluk vardir. benzeliklere bakilarak bulunan her kafatasinin insanin evriminde bir basamak oldugunu soylemek sacma geliyor bulunan kafa taslarinin cogunun gercekte insan mi yoksa baska bir ture mi ait bilinmiyor benzerliklerden yola cikarak karar vermek sacma ozellikler evrimin sekline bakildiginda insanin 9 ayda bir uredigini , cevik ve hizli olmadigini dusundugunuzde acik arazide ayaklarin uzerine kalksa bile sayinin azligi ve yirticilari dusundugumuzde hayatta kalma yada yok olmasi gerekirdi.sans faktoru olmayacagina gore bence en buyuk sorun kismi bu

11 yıl, 2 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.
Profil Resmi

Maymunla AYNI ATADAN GELMEK fikri bazı tüğsüz maymunlara ağır geliyor. Evrimin olmadığını söyleyen bre arkadaş; Kediyle Aslanın aynı atadan olduğuna inanıyorsun da kendi familyanı neden beğenmiyorsun?

Darwin der ki; İnsanda dahil bütün canlılar bir veya birkaç ilkel canlının evrimsel ürünüdür( milyarlarca yıldan bahsediliyor hakkında kesin bilgi sahibi olduğumuz birkaç bin yılda takılı kalma!) bugün radyoaktiviteyle açıklanan karbonun oluşumu ile ilgili bir teori var(bu organik bileşiklerin ilk adımıdır.)

ilk tek hücreli ilkel canlı oluştu, daha sonra tek hücreli gelişmiş canlı, daha sonra koloni oluşturdu bu tek hücreli canlılar ilkel kolonide iş bölümü yoktu gelişmiş kolonide iş bölümü vardı (çok hücreliliğe ilk adım) zaten organizmada özelden genele sıralama; organel>hücre>doku>organ>sistem>organizma şeklindedir. (ileri biyoloji değil lise 2 biyoloji 1 veya 2. dersi)

Dünya gaz ve toz bulutuydu ya başlamadan, ilk soruya yanıt vereyim sonrasında kitap önereyim.

Darwin evrim hakkında ilk kafa yoran bilim adamı değildir tabi ancak bugün modern biyoloji darwinin evrim kuramını temel almaktadır. Evrim yoktur diyerek kestirip atmak için korkarım biyolog olmanız ve önemli deliller sunmanız gerekecek zira durumunuz bu değilse bugün laboratuvarda kafa patlatmış binlerce biyoloğa haksızlık etmiş olursunuz.

Maymundan mı geldik?

hayır arkadaşım evrim sana maymundan geldin demiyor ki yakın atan maymununkiyle aynı demekte. zaten (başta da dediğim gibi) insanda dahil tüm canlıların atası ortak demekte. köpekle sırtlanın aynı soydan olduğuna, kediyle kaplanın aynı soydan olduğuna, fasulyeyle baklanın aynı soydan olduğuna inanıyorsun da bre dünyayı görmez adam şempanzenin nesini beğenmiyorsun!!

Darwin, kendisinden önce sadece yaşayan canlıları incelemek hatasına düşmüş birçok biyoloğun aksine fosil ve benzeri jeolojik bulgulardan da faydalanmıştır. zaten evrim var olan koşula en iyi uyum sağlayan türün genini bir sonraki nesle aktarabilmesi temeline dayanır. (biz niye görmüyoruz hani nerede evrim deme yani ömrün en fazla 1 asır 100 yılda en fazla torununun torununu görürsün.Bu yüzden bezelye deneyi var.)

Önereceğim kitap;

Desmond Morris'in 7 kitap ve bir çok incelemeden oluşan çalışmalarını incelemenizi tavsiye edeceğim. aslen zoolog olan Morris insanı beyaz ayaklı sincabı izleyen bir zoolog gibi objektif incelemeyi başarmış bir bilim adamıdır. İlk kitabı çıplak maymun tüm dünyada satış rekorları kırmıştır. insan dediğimiz çıplak maymunun seks, yavru yetiştirme, beslenme, korunma, savaşma ve başka konulardaki davranış modellerinin temel niteliklerini ortaya koyuyor.insanı çıplak maymun diye tanımlıyor. 2. kitabı İnsanat bahçesi ilk kitabına getirilen eleştiriye cevaben yazılmıştır.

Şehirde yaşayan insanı doğada yaşayan bengal kaplanıyla yada maskeli ötleğenle yada bonobo şempanzeyle kıyaslayamazsınız ancak hayvanat bahçesinde yaşayan hayvanla kıyaslayabilirsiniz. insanın meraklı tavrı onu insanat bahçesine tıkmıştır ve davranışları doğal yaşamdaki insandan farklıdır tıpkı hayvanat bahçesindeki asya fili ve doğadaki asya fili arasındaki fark gibi.

dilleri basit ve anlaşılır bu kitaplar oldukça keyifli ve farklı da iyi okumalar. (hatalı bilgi olduğuna inandığınız bir bölüm varsa düzeltmenizi rica edeceğim biyolog yada zoolog değilim.)

11 yıl, 1 ay     
1 2 3 ileri »
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar