Kitap Tavsiyesi ve Fikir Alışverişi

Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.

* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.


Tür: Genel | Açılış, 28 Temmuz 2011
<< tüm tartışmalar

Kitap okumak bir hobi midir, yoksa bir gereklilik mi?

Tartışma Cevapları
« geri 1 2

1 ile 10 arası cevap gösteriliyor, toplam 16 cevap.
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Hobi ? Sörf mü yapıyoruz Kayak mı yapıyoruz ? Okumak ihtiyaçtır. Nasıl günlük su yemek ihtiyaçlarımız varsa kitapta bir ihtiyaçtır.

10 yıl, 2 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Bence cevap her ikisi de olmalı.

10 yıl, 2 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Kitap okumak yaşamaktır.Yaşayamadıklarını yaşamak ve yaşadıklarını farklı yaşamaktır.Nasıl yaşaman gerektiğini öğrenmektir veya yaşamaman gerekenleri.Kitap okumak hobi değildir...

10 yıl, 2 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

Ben hobi olarak başladım sonra benim için gereklilik halini aldı çok arkadaşım tanıyorum benim kitap okumama özenen

10 yıl, 2 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Bence kitap okumak gerekliliktir. Nasıl her hangi bir kasınızı ağırlık çalışarak vb. güçlendiriyor iseniz, beyninizi de okuyarak, düşünerek geliştirirsiniz. Beynine ihtiyaç duyan her insan, okumalıdır... Bilgi sahibi olunmadan fikir sahibi olunmaz.

10 yıl, 2 ay     
7 kişiden 6 kişi beğenmiş.

Kitap okumak bir gereklilik midir diye bir soru ola-bile-mez :) Bir kere kitap nedir, kitap genel bir kavramadır. Kitap okumak bir hobidir, çünkü burada genelde kastedilen roman-öykü okumaktır. Eğer ben bir fotoğrafçılık kitabı okuyorsam o bir okumak mıdır? Cansız bir hocadan ders almak değil midir? Düşünce eylemi bazen okuma eylemi olarak da anılır. Okuma eylemi, maddi olamayan düşünceyi barındırıyorsa o okuma eylemidir, hobi olan da bu okumadır der A.S.

İki kişi kitap yazmış, ikisinin kitaplarının adı aynı, "Evrenin Kara Delikleri". Biri fizikçi, diğeri filozof. Hangisinin kitabını okumak bir okuma eylemidir. Bir kara deliğin çapını öğrenmek mi, bir insanda olabilecek kara deliklerinin yoğunluğunu mu?... Örneğin bir roman-öykü okuma kurdu kitap okumak bir hobi değil de bir gerekliliktir derse mantığını açıklayabilir mi? Kitap insanı geliştirir, ufkunu açar, algı gücünü artırır, iyi konuşan başarılır olur vs klişeleşmiş cümleler kurabilir. Peki ona sorsak, sen hiç hayatında davranışlarından, konuşmasından birinin çok kitap okuyup okumadığını anlayabildin mi diye sorsak ne cevap verirdi acaba. Ayrıca çok kitap okumak insanın ufkunu her zaman açar mı kine? Öyle ünlü yazarlar vardır ki okumadığı kitap yoktur ama okudukça sığ düşüncenin çemberinde dönüp durmuştur. Hatta okudukça farklı düşüncelere daha fazla kapanmış, kendi ideolojisinin sığ girdaplarında debelenip durmuştur. Ben daha (şimdiye kadar) üniversitede serbest düşünceye sahip birine rastlamadım, ama mahallemde-sokaklarda çok var. Ben daha üniversite bizim gibi düşünmene gerek yok, bizim ideolojimize katılmana gerek, seninle her şartta inanca anlaşırız diyene (varmış gibi yapanlar var, ama bilinç-altıları ö-le demiyor) rastlamadım. Ama mahallemde "istediğin gibi düşün, ne olursan ol önemli değil, biz yine senle anlaşırız" diyene çok (klasik olacak ama) rastladım! Hele şu toksinli kültür deryasında yüzen ve bize yıllardır aynı şeyleri söleyiverip duruveren dinozor (yaşlı!-göbekli!-köşe-makam sahibi) yazar çizer takımına öyle gıcık! oluyorum ki bir bilseniz, hasetimden çatlayacam :/)

10 yıl, 2 ay     
7 kişiden 6 kişi beğenmiş.



+ Kitap okumak düşünce ufkunu geliştirir, kişilerin olaylara bakış açısını, onu irdeleme, analiz etme şeklini geliştirir.

+ Kitaplar kişinin kelime dağarcığını geliştirir. Daha çok kelime öğrenen insan daha iyi konuşur, daha iyi ikna eder dolayısıyla isteklerine daha kolay ulaşır. Söylemek istediklerini, duygularını daha iyi ifade eder.

+ Kitap okumak algı gücünü kuvvetlendirir. Kişinin okuduklarını daha kolay, daha iyi kavramasını sağlar. Bu onlara okul, iş vb. yerlerde başarı getirir.

+ Kitap okumak güzel bir uğraştır. Kişinin vaktini güzel geçirmesini sağlar, stresi azaltır.

+ Kitap okumak konuşma becerisini geliştirir. İyi konuşan insan çoğu zaman kazanır.

+ Elde edilen bilgiler genel kültür seviyesini geliştirir. Kişinin toplumdaki yerini, statüsünü, önemini arttırır.

+ Kitaplar hayal gücünün sınırlarını genişletir. Hayal gücü genişledikçe başarı, mutluluk gelir.

Gördüğünüz gibi kitap okumanın birçok faydası vardır. Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Kitap seçiminin iyi yapılması gerekmektedir. Kitaplar, kişiyi olumsuz etkilememelidir.

10 yıl, 2 ay     
4 kişiden 2 kişi beğenmiş.

Bugünkü sistemde adına ister kapitalizm ister materyalizm değin insanların tek zorunluluğu para kazanmaktır çünkü sistem harcadığın oranda mutlusun üzerine kuruludur yani kitaptan yola çıkarsak bir kitap alınca mutlu on kitap alınca çok daha mutlu.
O halde kitap okumak bir kaçış, sığınma, kopma, isteyerek veya istem dışı öğrenme, bir dünya yaratma v.s v.s ama bir zorunluluk değil sonuçta eline yaşamı boyu bir kitap bile almayanların ömrü daha kısa olmuyor...

10 yıl, 2 ay     
2 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Gerekliliğimin hobisi diyelim

10 yıl, 3 ay     
6 kişiden 5 kişi beğenmiş.

Kitap okumak temel bir ihtiyaç ve olmazsa olmazlarımızdandır deriz her zaman. Peki aynı başlık altında hobi kategorisinde belirtilen örneğin fotoğrafçılık, sana katabileceği en önemli değer meslek edinmek olacaktır. dövüş sporları, yine öyle dans, yine öyle binicilik, yine öyle vs. Bende diyorum ki madem durum böyle o zaman insanın yaşamına tarif edilemez değerler katan bu nesneyi aynı başlık altında sınıflandırmamak gerekir. Çünkü, hobi kişilerin olağan uğraşı dışında rahatlamak için yaptığı iş, düşküdür.

10 yıl, 3 ay     
« geri 1 2
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar