Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
yalnızca çizerim. işte bunun altı çizilir, denilebilecek ne sebep varsa...
ben de akademik kitaplarda altını çiizerim ya da paragrafın başına yıldız koyarım kurşun kalemle ve üzerine kıyısına köşesine notlar alırım gerekirse, mutlaka not alırım kitabı bitirdikten bunları kitap ajandama yazarım, sonradan dikkat etmem gereken notları silerim, yalnızca önemli gördüğüm sözler çizili kalır. günlük okumalarımda ise ben de önemli gördüğüm, hatırlamak istedğim not almam gereken yerleri, şarkı kişi film kitap yazar gibi isimleri sonradan kitap bittikten sonra not almak için, eroltevfik arkadaşım gibi sayfanın kenarını hafifçe kıvırırım:) kitap üzerine not almaya karşı değilim ama günlük okuma kitaplarımı, önemli olmayan bir kez okuyacağım romanları sonradan genelde hediye veya takas olarak elimden çıkardığım için temiz kullanırım.
@YoğurtÇorbası, Sizin öyle düşündüğünüzü kastetmemiştim zaten. Kendim de öyle düşünmüyorum. Ama böyle düşünenlere çok rastladım. "küçük ayrıntılara takılıp kitaplardan alacağınız hazzı etkilemeyin derim önemli olan kitap okumanın bize kazandırdıkları kitabın eski veya yeni olması değil" Kesinlikle katılıyorum, bu nedenle altını çizmekte sorun görmüyorum. Çizmeme düşüncesine de karşı değilim. Dediğim gibi, cevabım size değildi. Yeri gelmişken belirtmek istediğim başka bir durumdu.
beni etkisinde bırakan, kendimden bir şey bulduğum ve tamamen katıldığım, hissettiğim, düşündüğüm bir kısmı okuduğumda.
eskiden çizmeye kıyamaz yanında bir defterle okur istediğim yerlerinot alırdım ama sonraları kitaplarıma ''kristal bardak'' muamelesi yapmayı bıraktım ve highlighterlarla çizmeye başladım ( 2. el aldıklarıma hala kıyamam gerçi).
Ben okurken bi anda gözümde parlayan yerleri çiziyorum.
Ecinniler'de ''Herkes şemsiyeye değer.'' sözünün altını çizmiştim, birine söylesem çok da anlam ifade etmeyecek -belki- ama beni etkilemiş satırlar.
okudugum zaman, yutkunuyorum ve duruyorum hah. boyle olunca altı cizilmelik oluyor.
Yorumlarınız için teşekkürler arkadaşlar. @Robespierre, Psikoloji kesinlikle çok etkiliyor. Eski bir bir kitabı alıp çizili yerleri okuduğumda o dönemdeki ruh halimi rahatlıkla hatırlıyorum.
Tamamen katıldığım bölümler, hiç katılmadığım bölümler ve yeni rastladığım ama araştırmak istediğim durumlardan bahseden yerler. Ben de kitap okurken sıkça çizenlerdenim ama bir süredir daha az zarar verici bir yöntem uyguluyorum :) Post it dediğimiz arkası yapışkanlı not kağıtlarının çok minikleri var. Uzun ince bir dikdörtgen şeklinde. Altını çizmek yerine önemli yerlere bunu yapıştırıyorum. Hem estetik hem zarar vermiyor kitaba hem de fosforlu renkler de olduğu için daha belirleyici :)
eskiden önemli gördüğüm yerlerin altını kesinlikle çizer hatta yanına kendimce notlar alırdım çok faydasını da gördüm aslında ama artık önemli gördüğüm yere küçük bir işaret koyuyorum daha sonra müsait bir zamanda işaretlediğim yerleri microsoft office içindeki onenote
programı (kullanımı basit ve pratik bir program tavsiye ederim) ile her kitap için sayfa numarası ile arşivliyorum. önceleri çok zahmetli gelmişti ama şimdi yaklaşık 30 kitap olmuş arasıra açıp okudukça iyi ki yapmışım diyorum