Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Çoğaltma ve kopyalama olarak geçiyor incele:
Madde 22- (Değişik: 21.2.2001-4630/13) Bir eserin aslını veya kopyalarını, herhangi bir şekil veya yöntemle, tamamen veya kısmen, doğrudan veya dolaylı, geçici veya sürekli olarak çoğaltma hakkı münhasıran eser sahibine aittir.
Eserlerin aslında ikinci bir kopyasının çıkarılması ya da eserin işaret, ses ve görüntü nakil ve tekrarına yarayan, bilinen ya da ileride geliştirilecek olan her türlü araca kayıt edilmesi, her türlü ses ve müzik kayıtları ile mimarlık eserlerine ait plan, proje krokilerin uygulanması da çoğaltma sayılır. Aynı kural, kabartma ve delikli kalıplar hakkında da geçerlidir.
Çoğaltma hakkı, bilgisayar programının geçici çoğaltılmasını gerektirdiği ölçüde, programın yüklenmesi, görüntülenmesi, çalıştırılması, iletilmesi ve depolanması fiillerini de kapsar.
Madde 68- (Değişik: 21.2.2001-4630/25) Eser, eser sahibinin izni olmadan çevrilmiş, sözleşme dışı veya sözleşmede belirtilen sayıdan fazla basılmış, diğer biçimde işlenmiş veya radyo-televizyon gibi araçlarla yayınlanmış veya temsil edilmiş ise; izni alınmamış eser sahibi, sözleşme yapılmış olması halinde isteyebileceği bedelin veya emsal veya rayiç bedel itibarıyla uğradığı zararın en çok üç kat fazlasını isteyebilir. Bu bedelin tespitinde öncelikle ilgili meslek birliklerinin görüşü esas alınır.
Bir eserden izinsiz çoğaltma yolu ile yarar sağlanıyorsa ve çoğaltılan kopyaları satışa çıkarılmamışsa, eser sahibi;çoğaltılmış kopyaların, çoğaltmaya yarayan film, kalıp ve benzeri araçların imhasını veya maliyet fiyatını aşmamak üzere çoğaltılmış kopyaların ve çoğaltmaya yarayan film, kalıp ve benzeri gereçlerin uygun bir bedel karşılığında kendisine verilmesini ya da sözleşme olması durumunda isteyebileceği miktarın üç kat fazlasını talep edebilir. Bu husus, izinsiz çoğaltma yoluna giden kişinin yasal sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.
Aynı madde 68 de son cümlede olduğu gibi. Suçun niteliğinin ne olduğu da senin buradan insanlara hırsız demenin sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. Korsan kitap almayacak kadar ahlaklı fakat umuma açık bir yerde insanlara iftira/hakaret sayılabilecek bir cümle sarfedecek kadar çiğsin ilginç.
@Gezgin
"Aynı madde 68 de son cümlede olduğu gibi."
Okuyorum:
Madde 68:
"Bu husus, izinsiz çoğaltma yoluna giden kişinin yasal sorumluluğunu ortadan kaldırmaz."
Okuduğunuzu da anlamıyorsunuz sanırım. Adamın yaptığı eylemin adı izinsiz çoğaltma; adama ithaf edilen suç ise fikir hırsızlığı. Yani biz burada bu insanlara "Çoğaltıcı" ya da "Kopyalayacı" mı diyeceğiz? Yoksa hırsız mı? (hadi fikir hırsızlığı diyelim. Ne farkı varsa.)
Hala iddiada adam ya şimdi de yasal boşluktan kendine yer arıyor. Yok öle bir yer sana, elma ile armudu aynı yerde değerlendiremezsin.
Tanımlar zaten sabit değişken sensin burada. Adam şimdi kanun yapanlara da derse başladı tamam bundan sonra Sanat eserleri kanunu kaldırıyor bütün davaları hırsızlık eylemi altında görmeye başlıyorlar yeterki her şey senin kafanın içinde ki gibi olsun. Burada çıkıp arkadaşlar hırsızlıkla itham ettiğim herkesten özür dilerim demen gerekir. Biz hukuku hukukçulardan öğrenecek değiliz demen değil.
Peki o zaman şöyle yapıyoruz; bu çoğaltıcı arkadaşlara hırsız filan demiyoruz çünkü amme hizmeti yapıyorlar. Hiçbir şekilde emek ve fikir çalmıyorlar. Güzel güzel basıyorlar kitaplarını. Bu insanlar korsan kitap bastıkları için 3 aydan 6 yıla kadar ceza almıyorlar ya da 5 bin tl'den 250 bin tl'ye kadar para cezası ödemiyorlar çünkü onlar hırsızlık yapmıyorlar, sadece çoğaltıyorlar. Bu cezaları da devlet vermiyor zaten çünkü bunlar hırsızlık yapmıyorlar. Onlara kızmıyoruz bu yüzden. Diğer taraftan bu işe alet olanları, yani emek hırsızlığına alet olanları da yargılamıyoruz çünkü öyle istiyorlar. Bunun hırsızlıkla uzaktan yakından alakasının olmadığını söylüyorlar. Elmayla armut diyorlar.
kitapçım içeride sergiye dizdiği ve 5-10 liraya sattığı onlarca kitabı için "bunlar korsan mı?" diye sorduğumda "asla! biz korsan satmayız, hepsi orjinaldir. korsana karşıyız" dedi. ben de tamam o zaman dedim aldım. vicdanımı da rahat tutuyorum, ne etiketlerini kontrol ettim ne kapaklarını kemirdim. kitapçım orjinal dedi, bir sürü kitabım oldu. hala fakir bi öğrenciyim ama mutluyum :)
Evet aynen öyle yapıyorlar ilgili kanun maddeleri yukarı da tekrar tekrar oku. Elma ve Armut olduğu da açıkça ortada. Biz sana yasa dışı çoğaltımın da doğru olduğunu söylemedik zaten hırsızlıkla farklı eylemler olduğunu söyledik. Sana ve ithamlarına gelince eylem ne olursa olsun senin kimseyi yargılamak ve sonuca varmak için ne yetkin ne hakkın ne de haddin var. Sen hayatın boyun bir tane korsan yayın kullanmamış olsan da (ki bana göre yalan söylüyorsun) bundan sonra kullanmayacak olsan da tanıdığım ,tanımadığım korsan kullanmmış binlerce insandan daha kötü durumdasın çünkü egonun boyu statosfere varmış durumda. Benden bu kadar hadi kendine iyi bak.
Hırsızlık çok başka bir eylemdir bu kopyalamaktır, izinsiz çoğaltmaktır çalmak değil. Kimse korsanını bastığı kitabın altına yazar ismi olarak kendi ismini yazmıyor. (işte hırsızlık böyle bir eylem) Alıcısı da fırsatçılıkla suçlanabilir neticede basan kendi değil. Kişisel fikrimce de eylem hırsızlık değil sahteciliktir. Böyle olmasına rağmen çıkıpta fırsatçısınız siz diyemem. İşte etik burada biter sen hem orjinal ürün kullanın insanlar kazansın diye tavsiyede bulunup hemen ardından sahtekarsınız, fırsatçısınız, hırsızsınız dediğin zaman bir önceki tavsiyeni kim niye kaale alsın. İkinci paragrafında haklısın biraz kolaya kaçmak daha önce bir cevabımda da dediğim gibi bazen bir kaç ay beklemek çok zor geliyor. Böyle söylediğime de bakma korsandan yana 15 senede 4-6 kitap almışlığım var biri de Stephen Kingti sonra gittim orjinalini koydum kütüphaneme. 3-4-6 farketmez eylem kötü bir davranış. Yine de bir adam çıkıpta hırsızsınız hepiniz deme hakkına sahip değil.
Yani sana göre bir şeyin hırsızlık sayılması için, o kişinin yakalanması veya ceza mı alması lazım? Ceza almayan, yakalanmayan hısızlar aslında hırsızlık yapmamış mı oluyor? Bu sorunla ilgili yasal boşlukların olması ve bu tür insanların ceza almaması yapılan eylemin emek hırsızlığı olduğu gerçeğini değiştirir mi? Tekrar soruyorum; eğer bu insanlar(alan-satan) emek hırsızlığı yapmıyorlarsa bunun adı nedir? Gerçekten fikirlerinizi merak ettiğim için soruyorum ama yine sorularıma cevap alamıyorum ve yine genel bir takım farazi ithamlara maruz kalıyorum ve konunun özüne dair bir bilgi göremiyorum ısrarla(sözüm sadece sana değil tabi ki)
Bir de korsan kullanıp da bunun kötü olduğunu biz de biliyoruz tarzı kolaya kaçmalar bence doğru değil. Yani en azından bana göre durum bu. Ayrıca senin dışında buradaki birçok kişi de korsan ürün almanın kötü olduğunu düşünmüyor, hatta savunuyor. Bundan sıkıntı duymadığını belirtiyor.
Bu tür tartışmalar, kısır döngü içinde devam etmediği sürece bence faydalıdır. Belirtmek istedim sadece.
pahalı olmasaymış bizde korsan almasaymışız ya adamın parası yok diye okumayacak mı ? hiç mi kitabı olmasın ? korsan hatta yararlı bile . Bir çok insan bu sayede kitap edinebiliyor
Sevgili ledddd seni anlıyorum am korsan kitap alıyorum ve sanırım almaya da devam edeceğim. Taaaki yayınevleri o kitap fiyatlarını normale indirene kadar