Kitap Tavsiyesi ve Fikir Alışverişi

Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.

* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.


Tür: Genel | Açılış, 28 Temmuz 2011
<< tüm tartışmalar

Korsan Kitap

Tartışma Cevapları

61 ile 70 arası cevap gösteriliyor, toplam 76 cevap.
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

Kapanma tehlikesi yaşayan yayınevlerinin kitaplarının korsana düştüğünü mü söylüyorsun ? Benim kütüphamen tarih ve mitoloji kitaplarıyla dolu. Hiçbirinin korsanı olmadığını biliyorum. Daha çok popüler olmuş kitapların korsanı basılıyor diye düşünüyorum. Yani demek istediğim, sektörün bazı yayınevlerini yok etmesinin sebebi, korsan kitaplar olmamalı.

Bir de son olarak şunu söylemek istiyorum: korsan kitap alan insanlar kitap okumak için bunu yapıyor. kitap okumayı adi bir suç/hırsızlık gibi görmen kabul edilemez. Buna ortam hazırlayanlar eleştirilmeli. İster yayınevlerini, istersen hükümeti eleştir, ama kitap alan insanlara ahlaksız göziyle bakmaya hakkın yok. Önce fiyatlar normale çekilir, ondan sonra insanları eleştirebilirsin.

11 yıl, 4 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.
Profil Resmi

Sorun tamamıyla etiktir arkadaşlar. Bunu çok kitap okumayı istemekle açıklayamazsınız. O zaman hırsızlar da evlerimize girince kızmayalım. Sizin mantığınıza göre o adamın da paraya ihtiyacı var! Bazı büyük yayınevlerini eleştirebiliriz. Mesela İletişim Yayınlarının fiyat/performans oranına bakınca bu kadar fazla para talep etmeleri eleştirilmeli fakat bunun çözümü korsan almak filan değildir asla. Bu ahlaki bir sorun ve gerçekten çok temel bir şey. Eğer korsan kitap aldığınızda bu sizin için sorun olmuyorsa ve içiniz rahatsa gerçekten üzücü benim açımdan. Buradan böyle ahkam kesmek istemiyorum ama sizlerin de kolaya kaçtığınızı düşünüyorum. Dediğim gibi korsana gelmeden önce başvurulacak bir sürü yöntem var. Büyük şehirlerdeyseniz kütüphaneler çok yeterli. Mesela Ankara için konuşursak yeni basılan her kitap milli kütüphaneye girer ya da yayınevlerinin ofislerinden ve internet üzerinden alışverişler yapılabilir. Sahaflar zaman zaman çok yetersiz kalsa da araştırılmalı ama korsan almak hem sektöre büyük darbe vuruyor hem de ahlaki açıdan çok sıkıntı verici bir durum. Bugün Helikopter Yayınları gibi çok özel işler yapan yayınevleri var ama adamlar yakında dükkanı kapayabilir çünkü alıcısı yok. Türkiye'de daha önce yayınlanmamış romanları çok çok iyi kaliteyle basıyorlardı ama alan olmadı. Bu kadar kitap okumayı seviyorsak bunları bir şekilde alacaz ya da alamıyorsak da korsanına bulaşmayacaz. Bu bir taraftan da çok bencilce. Yani sırf kendi zevkimiz yüzünden korsana bulaşmak bencilce bir tavır ve hiçbir açıdan da makul görülecek bir yanı yok bunun.

11 yıl, 4 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.
Profil Resmi

@ledddd Bakın, gelip bariz bir şekilde hırsız diyorsunuz. Ama tek taraflı düşünmeyi bırakın. At gözlüğü takmış biri gibisiniz. Madem bizim fikirlerimizi değiştirmek için o kadar yazdınız. O kadar yazmayı bırakın, bir gelin şu ara sokaklara lütfen, hem her gün çalışan şu çocukları hemde eve ekmek getiremeyen şu amcaları dinleyin.
Cebinizde dolmuş parası kalmadığı için okuldan eve beş kilomete yürümek nedir bilir misiniz. Ya da bursla gittiği dersanaden eve yürüyerek giden. Bu çocuğun nasıl böyle fahiş fiyarlarla okumasını istiyorsunuz.
Bunları bırakın. Tamam
Diyorsunuz ki sahaf mahaf.
Üniversite kitap fıyatlarından haberiniz var mı.
Bugün Ankaradaki bir devlet üniversitesnde hazırlık sınıfı kitapları 450 lira civarında. Devlet üniversitesine giden vatandaş buna nasıl para verebilir. Ki bu kitapta hiç bir yerde bulunmayan bir seri. Yani bu konuyu yakından takip etmiş biri olarak söylüyorum. Ankara'nın Olgunlar'ı meşhurdur. Gidecek o arkadaş oradan bütün kitapları yüz değil elli lirayı aşmadan alıcak.
Daha yazmamızı ister misiniz sizde bizim böyle. Bizde sıkılmadan yüz baskı yapabiliriz.
Lakin durumu değiştirmez bu.
Amacım fikirlerinizi değiştirmek değil, olmayacak duaya amin denmez çünkü.
Ama rica ediyorum bu kadar ağır ithamlarda bulunmayınız, zira o zaman bende kişisel hak ve özgürlüklerden tutup başka başka maddeler buraya sayıp dökerim. Hırsız gibi ağır bir ithamı her yerde herkese yakıştırmayınız rica ediyorum.
Fikir söylemek, fikir paylaşmak, yorumlaşmak tartışmak için geliyoruz.
Bi yüzümüze tükürmediğiniz kaldı.
Sizde kendinize göre haklısınızdır ama lütfen şu tutumunuzdan vazgeçin.
Küçük bir çocuk değiliz, anlamıyormuşuz gibi kaç kez dedim kaç kez yazdım falan, hoş değil.
Herkes fikirlerini söylesin, hafif hafif atışmalar olsun, konu bir yere bağlanmak zorunda değil, bağlanmasın kapansın. Ama yani, şimdi siz kendi fikrinizden vazgeçmemekte kararlısınız bizde kendi fikrimizden. Biz siz demeyelim. Kişisel fikirlerimizden vazgeçmeyiz, çok zor geçeriz insan olarak. Öyle birşey işte ya da. Gurur denilen bir yaratık var ya. Her dakika üzerimizde çünkü falan fişmekan.
Böyle böyle işte efenim.
Daha ne konuşulur bu konu hakkında.
Neden tatlıca kapatmıyoruz konuşmayı.
Devam edelim derseniz e herkes gelsin de tartışma başlığı açıp daha düzenli bir şekilde en baştan tartışalım falan.
Saygılar.
O kadar yazılmış şeyler var, ellerinize sağlık birde.

11 yıl, 3 ay     

Bu yorum silinmiş

3 kişiden 3 kişi beğenmiş.

öğrencinin yegane adresii :)

11 yıl, 4 ay     
4 kişiden 3 kişi beğenmiş.
Profil Resmi

Yukarıda yapılan maliyet hesabını okuduğu zannederek yazıyorum tekrar. Fiyat konusunda yapılan eleştirilere bir yere kadar hak veririm ama bugün tüm yayınevleri birleşse ve her kitabı 100 tl'den satma kararı alsa bile korsan almak etik dışıdır çünkü hırsızlıktır. Bu, yayınevlerinin yaptığı yanlışı haklı çıkarmaz. Bununla farklı mecralarda mücadele etmek gerekir. Bir insan bir kitaba para veremiyorsa bu gerçekten üzücüdür ve yayınevlerinin fiyat politikası alım gücüyle doğru orantılı olarak sonuna kadar eleştirilmelidir fakat tekrar tekrar söylediğim gibi bu korsan almayı asla haklı çıkarmaz. Birçok yayın evinin kar marjı % 10 ila 20 arası değişir. Bu fikstir, bunu değiştiremezsiniz. Ama mesela Canan Tan gibi çok satan yazarlara sahip birkaç yayınevi mutlaka fiyat politikasını değiştirmeli. O konuda sizlere katılıyorum. En azından daha kaliteli kitap basabilirler ki bu da benim çok istediğim bir şey. Tabi bunlar Türkiye'deki yayıncılığın henüz sektör olamamasıyla alakalı biraz da. Son olarak 15-20 tane yayınevi dışında diğerlerinin çok zor şartlarda yayıncılık yaptığı ve her an kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı bir sektörde korsana başvurmak bence açıklanacak bir şey değil.

11 yıl, 4 ay     
4 kişiden 4 kişi beğenmiş.

Bir kitapçıya gittiğinde kitabın 3 farklı formunu sunabiliyor artık zaten; " Abla bu orjinal, bunun sadece kapağı orjinal, bu da tamamen korsan" diye şaşırmamak lazım :)

11 yıl, 4 ay     
4 kişiden 4 kişi beğenmiş.

En iyisi benim gibi kütüphaneden ödünç almak. Sadece çok değerli olduğunu düşündüğüm ve ilerde çocuklarıma bırakmak istediğim kitapları satın alıyorum. Bu yüzden korsan yerine orijinali tercih ediyorum, yoksa vicdan falan değil. Günümüzde zaten her şey yüzde yüz hatta iki yüz karla satılıyor, kazıklanma hakkımı kitaptan yana kullanmak istiyorum.

11 yıl, 4 ay     
5 kişiden 5 kişi beğenmiş.
Profil Resmi

Türkiye'nin durumuna bakarak söylemek gerekirse, evet, kütüphaneler gerçekten çok ideal cennetler ancak yetersizler. Bunun yanında yazıdaki gibi fiyatlar el pahası mı denir, kardeşim, bu ülkenin yarısından çoğu ne alıyor ki ne versin. Bu yalnızca kitaplar için değil. Belli bir kesime çalışır bizim ülkemiz, yine öyle.
Korsan günah.
Kesinlikle katılıyorum.
Ama aynı zamanda Kur'an'ın ilk emride "Oku!" dur.
Dersen ki günaha girerek mi okuyacaksın, varsın buradan günah gelsin, alttan, alnımın akıyla olmayacak parayı kazanıp orjinal kitap almaktan iyidir. O da haram o zaman.
Alnının akıyla kazanıyorsan kardeşim, orijinal kitap alabilirsin, ama belini kaldıramadığı halde cebini dolduramayan o amcanın evladına bir şey söylemeye bence diller varmasın.

11 yıl, 4 ay     
9 kişiden 5 kişi beğenmiş.
Profil Resmi

Buradaki yazılanları görünce çok şaşırdım doğrusu. Korsanı bu şekilde meşru görmek inanılmaz. Hem korsan alacaksın hem de fiyat politikalarından şikayet edeceksin öyle mi? Korsan bir ürün almak(sadece kitaplar için konuşmuyorum) yapılan emek, para ve onur hırsızlığına ortak olmak demektir. Bunun başka da bir açıklaması olamaz. Sanırım verilen emeğin boyutlarının farkında değilsiniz. Saçma sapan ve yalan bir yazı üzerinden kendi vicdanınızı rahatlatmaya çalışmayın bence. Eğer ki fiyat politikalarını eleştirecekseniz direk eleştirin, bununla mücadele edin, ben de size destek olayım ama bunu korsan kitap almak için gerekçe gibi sunarsanız orada aslında gerçekte hissetikleriniz ortaya çıkar bence. İsterseniz kaba bir fiyat analizi yapalım:

Güzel kardeşim önce bir yer tutup kira vereceksin, sonra çalışanların var senin; editör(her kitap için bir editör gerek), redaktör, dizayn/ilistrürasyon, çevirmen(her kitap için bir tane gerek), muhasebe, halkla ilişkiler uzmanı vs. Bu çalışanlarının hepsinin vergisini ve sigortasını da yatıracaksın.

Daha sonra verdiğin kiranın üstüne faturaların var(su, elektrik, gaz vs.), K.D.V.'si, vergisi, sigortası, stopajı var. Bunları her ay vereceksin.

Bu kalemlerin masrafları; vergisi, sigortası ve K.D.V. si ile beraber 15.000 - 20.000 tl arası değişecek ve işin kötü tarafı sen bunu her ay kitabın kötü satsa bile peşin olarak ödeyeceksin.

Gelelim kitap basma olayına:

Hadi diyelim telifsiz bir yabancı eser basacaksın. Eğer fark yaratmak istiyorsan iyi bir çevirmen bulacaksın. Ortalama 300 sayfalık bir kitabın çevirisi en az 45 gün sürecek. Daha sonra bunun ilk okuması olacak, redaktör bunu düzeltecek, dizaynı, kapağı yapılacak ve editör bunu bir kere daha inceledikten sonra yayına hazırlayacak kitabı.

Kitabı baskıya gönderdiğinde 250-300 sayfalık bir kitabın 5000 adetlik basım masrafları 9.000 tl civarı olacak. Ciltli ve daha iyi kağıttan basmak istersen masraflar artacak. Matbaa senden peşin para isteyecek, kaçarı yok vereceksin.

Toplam ne yaptı: 24.000 - 29.000 tl arası bir para.

Şimdi gelelim asıl olaya:

Senin bastığın kitabı tüm Türkiye'ye yaymak gibi bir şansın olmadığı için kitabını dağıtımcılara vereceksin. Dağıtımcı ve kitabevi senden % 40-50 arası pay alacak. Yani sattığın 20 tl'lik kitabın yarısı dağıtımcılara ve kitapevlerine gidecek. Ofisin ve çalışanların için verdiğin vergileri bir de kitap için vereceksin. % 8 k.d.v. vereceksin, % 18 vergi vereceksin. Dağıtımcı ve Kitapevinin senden % 40 aldığını sayarsak toplamda 20 tl'lik kitabının % 66'sı uçtu gitti. Diğer çevirmen, kapak, dizayn, ve baskı maliyetlerini üstte yazdık. Ha bir de telif ödeyerek kitap basacaksan eğer, yazarına % 15, telif ajanslarına da % 10 luk bir pay vereceksin ve olacak sana % 90 civarı bir oranda masraf, ki ben oralara hiç girmiyorum. Kalbine inmesin şimdi.


Şimdi son bir hesap yapalım:


20 tl ye satmak istediğin 5000 adetlik kitabının yaklaşık 100 tanesi baskı hataları, reklam ve incelemeler için değişik kuruluşlara bedava olarak gönderilecek. 4900 adetin hepsini 20 tl üzerinden sattığını düşünelim; eder sana 98.000 tl. Bunun % 66'sını bir düş bakalım.(telif ve yazar parası ödemediğin bir kitabın hesabını yapıyoruz burada. Dikkat!) Sana kaldı 33.320 tl. Bundan her ay sabit olarak ödeyeceğin 24.000 tl'yi de düş bakalım güzelce(insaflı davranıyorum) kaldı sana 9.320 tl. ,

Şimdi diyeceksin ki bu da iyi para. Ben de sana değil diyeceğim. Dağıtımcıdan paranı 5 ila 10 ay arası sonra alacaksın. Dağıtımcılar böyle çalışır. Bu süre içinde paran enflasyon yüzünden % 20'ye yakın değer kaybedecek. Daha da önemlisi 5 ay boyunca kasana kuruş para girmeyecek ama sen 5 ay boyunca aylık yapman gereken tüm harcamaları peşin olarak yapacaksın ve bu arada da kitap çıkarmaya devam edeceksin piyasaya tutunmak için.

Görüldüğü üzere kazın ayağı sizlerin bildiği gibi değilmiş. Yani ne yapmak gerekirmiş; Önce devlet bu kadar vergi almayacak, sonra dağıtımcı daha insaflı olacak, en son ve hepsinden önemlisi de sen okuyucu, şu korsan kitap saçmalığına girmeyeceksin ki yayınevleri para kazansın ve daha ucuza ve daha iyi kalitede kitaplar satsın. Ha tabi bazı büyük yayınevleri(Can, Metis, Alfa, Doğan vs) fena paralar kazanmıyorlar çünkü onların milyonluk adet satışına ulaşan yazarları var ama bunlar çok küçük bir oranda. Ha bu da demek değildir ki korsan alalım. Bununla daha etik ve ahlaklı bir şekilde mücadele etmek lazım. Diğer türlüsü net bir şekilde hırsızlıktır. Kendimizi boşuna kandırmayalım.

Yani kısacası lütfen daha bilinçli olalım. Bir kitaba erişmenin korsan dışında bir çok yolu var. İnternetten, sahaflardan, ve yayıncıların ofisleri ya da kitapevlerinden daha ucuza alınabilir bu kitaplar(çünkü bu sayede yayınevleri dağıtımcıyı aradan çıkarıyor)

11 yıl, 4 ay     
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar