Kitap Tavsiyesi ve Fikir Alışverişi

Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.

* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.


Tür: Genel | Açılış, 28 Temmuz 2011
<< tüm tartışmalar

Neden Yorumsuz Puanlama???

Tartışma Cevapları
« geri 1 2 3 4

1 ile 10 arası cevap gösteriliyor, toplam 31 cevap.
15 kişiden 15 kişi beğenmiş.

Bu siteye ilk üye olduğumuzda yaptığımız ilk iş daha önceden okuduğumuz kitapları eklemek oluyor. Yıllarca önce okuduğumuz bir kitabı eklerken ona puan vermek ve yorum yapmak öyle kolay iş değil. Dolayısıyla, üye olmandan önce okuduğumuz kitaplara puan veremiyoruz veya yorum yapamıyoruz. Daha önceden okuduğumuz onca kitapları eklemek zorken, bir de onların konusunu, fikrini, felsefesini hatırlayıp doğru bir puanlama ve yorum yapmak kolay değil. Mesela ben bu siteye üye olmadan önce okuduğum hiçbir kitabı Okuduklarım'a eklemedim. Küçüklüğümden beri okuduğum kitapların adlarını bir deftere kaydederim. Ama okuduğum onca kitabı bu siteye ekleyip, onların içeriğini hatırlayıp doğru düzgün bir puanlama veya yorum yapabilecek ne yeteneğim, ne de zamanım var. Bu konuda yapabileceğim tek şey (eğer üşenmesem tabi), daha önceden okuduğum kitapların adlarını Okuduklarım'a eklemek (tabi onların adları da bir defterde kayıtlı olmasaydı, çoğunu düşünüp ve de hatırlayıp ekleyemem). Dolayısıyla daha önceden okuduğumuz kitaplara puanlama veya yorum yapmamak daha doğru bir seçenek gibi duruyor.

@Robespierre, sizin belli bir düşünce düzeyinize sahip olduğunuz aşikar. Yazdıklarınız bu bakış açısını yansıtıyor. Ama hani bir deyim vardır: "Her doğru, her yerde söylenmez" diye. Örneğin Mesu tarafından yapılmış bir değerlenirmeyi örnek vermişsiniz. Salt doğru bilgi nitelikli olmak için yeterli midir? Ayrıca bilginizi doğru yerde doğru tarzlarla ve bulunduğumuz ortamın göreceli ve gizli kurallarına göre sunmanız gerekebilir. Önemli olan doğru şeyler yazmak değildir, önemli olan gerekli şeyler yazmaktır. Ayrıca bu sitenin mantığı blog yazısı tarzı yorumlara uygun değildir (zaten profil kısmındaki Değerlendirmeler sekmesinde görüntülenen yorumların paragraf başı yapma özelliği yok, yazı çorba gibi görünüyor, vs. vs.) Zira yorum kısa ve öz olmalıdır. Bu site ne bir blog sitesi, ne de bir mekale sitedir. Kitap yorumları yapan onlarca blog, makale sitesi var, bu tür içeriklerin yeri orasıdır! Ayrıca bu, kitabı okumadan önce değil, okunduktan sonra okunması gereken yorumlar ve açıklamalardır. Çünkü bunların çoğu kitabın özeti gibidir.

Bu site bir üniversitenin veya akademik bir camianın platformu (kapalı ağ) değil. Bu tür platformlarda bir yazarın, bir akademisyenin veya bilgi içerikli platformlarla meşgul olan birinin nitelikli yorum yapması istenebilir, ama herkesten istenebilir mi? Okuduğumuz bir yorumun sahibi 12 yaşındaki bir öğrenci de olabilir, 45 yaşında bir edebiyat doçenti de. Ayrıca nitelikli-niteliksiz yorum nedir? Bu olgular göreceli kavramlardır bence! Bir kitabı beğendiysek o kitaba verilmiş düşük puan ve kitapla ilgili kısa veya olumsuz yorumları genelde niteliksiz olarak algılarız ne hikmetse. Bu durumda Yüzyıllık Yalnızlık kitabına 5 puan, veya Açlık Oyunları kitabına 10 verirsek (birilerin gözünde) niteliksiz bir okur olur çıkarız! Bir dindar olarak bir Kuran mealine 10 puan, veya bir laik olarak Nutkum'a 10 puan veririz ve (birilerin gözünde) nitelikli bir okur olur çıkarız ne hikmetse. Örneğin Yüzyıllık Yalnızlık için yapılan bir yorumda "Bitmeyen kitap yapmışlar, adını da yüzyıllık yalnızlık koymuşlar" denmiş. Bu, niteliksiz bir yorum değildir. Aksine nitelikli, doğru ve özgün bir tanımlamadır, ama (ilgi bakımından) doğru ve gerçekçi değildir (bence)! Bu örnekle açıkladığım gibi yorumların niteliği görecelidir, kişiden kişiye değişebilir. Önemli olan o bilginin o anda bize gerekli olup olmadığıdır.

Bu sitede (niteliksiz diye görülen) pek çok yorumun yayınevlerinin yayınladıkları kitaplar hakkındaki açıklamalardan daha niteliklidir. Bu bilgiler, yayınladığı kitap hakkında açıklayıcı doğru dürüst bir arka kapak yazısı yazamayan yayınevlerinden daha işe yarar bilgilerdir. Yayınevi, kitabın arka kapağına kitaptan bir kesit koyması veya kitabı daha çok satabilmek için yazarların, edebiyatçıların veya tanınmış kişilerin "Mükemmel, bugüne kadar okuduğum en etkileyici kitap" gibi gerçekçi olmayan zırvalıklarını arka kapak yazısı olarak sunmalarından daha niteliklidir, buna emin onun. Vadideki Zambak kitabını okumak için elime aldım ve arka kapağında kitap ile ilgili bir açıklama aradım. Oraya kitaptan bir kesit yazmışlar, iyi mi. İnternetten baktım, bir blog sayfasına yollandım, orada kitap hakkında uzun uzun derinlemesine yorumlar, analizler, kitaptan kesitler, adeta kitabın özeti vardı. Başka bir sitede yazarların görüşleri, felsefi, edebi tartışmaların içinde buldum kendimi. Yetti ama, baydımmmm! Yahu, bu kitabın konusu nedir, hangi zaman ve mekanda geçer, kurgu nasıldır gibi kısa öz bilgi istiyorum bennnn (uzun yazılar kitap okunduktan sonra okunacak yazıdır yaww)! Derken bu siteyi buldum, doganozmurat adlı üyenin Vadideki Zambak'a (ve pek çok kitaba) yaptığı yorumdu benim aradığım! ... ve siteye üye oldum.

Bu sitedeki nitelikli-niteliksiz değerlendirmeler (üç, artı bir) dört türdür: Bilgiye dayalı, yoruma dayalı ve kısmen bilgi kısmen yoruma dayalı değerlendirmeler. Ben bilgiye dayalı yorumlarla ilgileniyorum. Benim yaptığım yorumlar da kısmen bilgiye kısmen yoruma dayanıyor. Aslında ben yorumlarımı kendim için yazıyorum! İlerde olurya okuduğum bir kitabının ne bileyim konusunu, içeriğini, ana fikrini, felsefesini vs. unutursam, tekrardan hatırlamak için.

Bu site uzun yazılara uygun değildir. Bu sayfadaki benim yorumuma ilk odaklandığınızda negatif bir algı oluşacaktır kafanızda!

10 yıl     
10 kişiden 9 kişi beğenmiş.

Nitelikliokur-niteliksizokur gibi sınıflandırmalardan hoşlanmıyorum. "Nitelikliyim" diyen okur biraz da tevazu sahibi olmalı bence. Bugün ilk defa bir kitap eline alan birine "niteliksiz" mi diyeceğiz yani...

10 yıl     
12 kişiden 8 kişi beğenmiş.

Bir süredir değerlendirme yapmıyorum. Bunun temel nedeni de ekşi sözlük platformunda değerlendirme yapıyor olmam. Ayrı platformlarda benzer yazıların olması hoş bir şey değil. Açıkçası pek zamanımda olmuyor, itiş kakış bir şeyler yazmak da 'değerlendirmeyi okuyacak olan' için de vakit kaybı.

Bu doğrultuda Adolfo Bioy Casares- Morel'in Buluşu kitabının altında Mesu tarafından yapılmış olan değerlendirmeye göz atınız. Bir de Yüzyıllık Yalnızlık kitabının altında yapılan kimi değerlendirmelere göz atınız. Sadece bir örnek teşkil etmesi bakımından seçici biçimde okuyun. Nitelikli okur ve sıradan okur arasındaki ince farkı çizecektir kuşkusuz okuduklarınız. Açıkçası bu platformda kimin ne kadar kitap okuduğuna - ne okuduğuna - bir yıla sığdırdığı hedefe- yaptığı puanlamaya aldırmıyorum. Kendi belleğimin istikametini sağlıyorum o kadar.
Puanlama yapmadan okudum deyip geçen de var. Bir de bu kullanıcıdan puanlama yapmasını beklemek mi gerekiyor? Bence başkalarının tercihlerini onlarla iletişime geçerek öğrenebilirsiniz. Hem okur yazarlığı! hakkında da fikir sahibi olursunuz. Sosyal Kütüphane platformunda kitlenin 'hangi biçimlerle' motivasyonunu sağladığı da genel anlamda belirgin.

Bana kalsa ister tommikslere ve trendeki soygunlara dair kitapları okuyun ister Proust ve James Joyce metinleri okuyun. Mühim olan kitabın zihnen mi yoksa gözlerle mi okunuyor olması.

10 yıl     
7 kişiden 7 kişi beğenmiş.

Okuduğum kitaba kitaptaki izlenimime göre puan vermeyi ihmal etmiyorum,ama üzerine değerlendirme yazmak açıkçası her seferinde gelmiyor içimden.Olumsuz şeyler yazmayı pek sevmiyorum ve ya kitap ortalama bir kitap ise çok bir etki bırakmamışsa üzerimde iki üç kelime ile geçiştireceğim değerlendirme yapmıyorum.Onun dışında yazarım,bazen çok kaptırdığım bile oluyor baya uzun birşey çıkıyor ortaya,ama her seferinde yazmalıyız ya da yazmalı mıyız diye bir yargı saçma olurdu bence sonuçta tamamen isteğe bağlı birşey.

10 yıl     
5 kişiden 5 kişi beğenmiş.

Bazen en çok okumak istediğim kitabı olumsuz yorumlardan dolayı okumak istemiyorum, yorumlar ve puanlama onemlı ama kişisel düşünceler olduğunuda aklımızdan cıkarmamak gerek

10 yıl     
5 kişiden 5 kişi beğenmiş.

Merhaba dostlar,
Ben siteye daha yeni üye oldum. Üye olur olmaz ilk işim okuduğum tüm kitapları ekleyip altlarına yorum yazmak oldu. Bayağı bir vaktimi aldı ama başka insanların yararlanacağını bilmek beni mutlu ediyor. Ben kendim de bizzat yorumları dikkate aldığım için bu yolu izledim. Genel olarak siyaset ve ilahiyat alanında yani araştırma-inceleme okuduğumdan dolayı yorumlar bu tarz kitaplar için bence çok fazla öneme sahip. Yorumlarımız, "beğendim hiç beğenmedim" tarzında değil de yorumu okuyanın elindeki benzer kitaplarla kıyas yapabileceği ve optimum bilgiyi elde edebileceği şekilde olmalı diye düşünüyorum. ben bir kitaba yorum yaparken eğer o kitabı beğenmediysem , aynı konu ile alakalı okuduğum bir başka kitap varsa okuyucuyu o kitaba yönlendirmeye çalışıyorum. Özellikle, çok okuyan arkadaşların okudukları kitaplara yorum yapmalarını rica ediyorum çünkü insanların sizin engin bilgilerinize ihtiyaçları olduğu kanısındayım. Saygılar...

10 yıl     
7 kişiden 5 kişi beğenmiş.

bence yorum ve puanlara aldırmamak lazım her kitap her kişide farklı duygu uyandırabilir kimsenin beğenmediği bir kitap sizin ve bizim o anki ruh halimiz ile bağlantılı olabilir ve biz o kitabı çok beğenebiliriz bu durum tam tersi içinde geçerli ben her kitabı öğrenilecek bir bilgi vardır felsefesi ile okurum kim ne demiş fazla ilgilenmem

10 yıl     
4 kişiden 4 kişi beğenmiş.

Okudugum cogu yorum beni de aksi etkilemistir.En cok da beklentiye girip hayal kirikligi ile karsilasmak..evet herkesin zevki farkli oldugu halde, okudugumuz zamanki ruh halimiz bile farkli oldugundan begeniyoruz ya da begenmiyoruz.yorum yaparken duygulari bi kenara birakip tarafsiz bakmak gerek sanirim.mesela ben sevdigim yazarlarin, cok da hoslanmadigim kitaplarina olumsuz elestiri yapamiyorum..duygularim karisiyor.o yuzden yorumsuz birakiyorum.

10 yıl     
4 kişiden 4 kişi beğenmiş.

Çoğu kişi kitabı okuyor ve puanlama yaparken yorum yapmaya gerek duymuyor, ben yorumlamanın okuyucunun kitaba verdiği değer açısından açıklayıcı ve bilgilendirici olacağı için olmasının başka okursever arkadaşlara yardımcı olacağını düşünüyorum. Ve hatta yorum yapan arkadaşların puanlamaları ayrı olarak değerlendirilmeli.
Peki siz bu konuda neler düşünüyorsunuz? Neden kitaba yorum yapılmadan geçilirki, kısa bir değerlendirme okuduğumuz kitap için çokmu fazla?

10 yıl     
4 kişiden 4 kişi beğenmiş.

Ben bazen okuduğum kitaba hakkıyla bir yorum yazamayacaksam puanlama ve yorum yapmıyorum. Boş olduğumda kitap ile ilgili yorumum ekliyorum. Geç olsun da güç olmasın tarzında ilerliyorum. Saçma ve yüzeysel bir yorumdansa geç bir yorum daha iyi oluyor kanımca.

10 yıl     
« geri 1 2 3 4
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar